Η Αθήνα δεν μας κάνει ποτέ να βαριόμαστε και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά η χρονιά έχει ξεκινήσει δυναμικά για τον γαστρονομικό κόσμο, με τις νέες αφίξεις να έρχονται η μία μετά την άλλη. Από καφέ, ποτό, φαγητό κάθε είδους και με τεράστια ποικιλία, all day στέκια, χαλαρά και πιο εστιατορικά, συγκεντρώσαμε τα νέα μέρη που μας άρεσαν και παίζουν στην Αθήνα – κάποια έχουν γίνει viral – από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα.
Τις πρώτες μέρες του χρόνου, η οικογένεια των εστιατορίων Παπαϊωάννου αποφάσισε ότι χρειάζεται ένα ακόμη μέλος, αυτή τη φορά λίγο πιο μακριά από το αγαπημένο της μπλε, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην κοσμοπολίτικη Στοά Σπυρομήλιου, στο City Link. Εκεί παρουσιάζει πλέον το concept Atelier Papaioannou (Στοά Σπυρομήλιου, Βουκουρεστίου 3, Αθήνα, τηλ. 210-32.11.315). Το μενού είναι εμπνευσμένο από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του Γιώργου Παπαϊωάννου, ο οποίος για μία ακόμη φορά τιμά την οικογενειακή του παράδοση, αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα με πιάτα, όπως ροφός αχνιστός με κυδωνάτες πατάτες, ρεβίθια με καπόνι και σέσκουλα, ψάρι με άγρια χόρτα εποχής.
Ανάμεσα σε όσα νέα ξεχωρίσαμε και τα Δώδεκα Πιάτα (Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Αθήνα, τηλ. 210-92.42.514) του Παύλου Κυριάκη στο Κουκάκι που ακροβατεί ανάμεσα στην κλασική αθηναϊκή ταβέρνα και το εστιατόριο, με γνώριμες μυρωδιές και γεύσεις (από κοντοσούβλι μέχρι τζατζίκι με αρωματικό twist), τις οποίες ο σεφ παρουσιάζει μέσα από τη δική του σύγχρονη ματιά και κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα.
Με ιταλικό αέρα, το Osteria Mamma (Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός) που θυμίζει ίσως λίγο περισσότερο ατμοσφαιρικό ιταλιάνικο σπίτι με αυλή, ξεκίνησε να στρώνει τα τραπέζια του τον Δεκέμβρη, αλλά έλαμψε με την έλευση του νέου έτους. Η σεφ Ελένη Σαράντη που γνωρίσαμε από το Lost Athens στο Παγκράτι έχει ετοιμάσει εκεί μια αρκετά σφιχτή κάρτα, με απόλυτη ισορροπία, που περιλαμβάνει 4 ορεκτικά, 4 ζυμαρικά, 4 κρεατικά και 4 επιδόρπια και βέβαια φοκάτσια για την αρχή.
Δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για το Βουλκανιζατέρ (Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι, τηλ. 210-92.29.186) που έχει γίνει viral εδώ και κάποιο καιρό, τη νέα δημιουργία των Γιάννη Σαλπέα (Zurbaran, Gorlomi, Iodio), Αντρέα Παπαδημητρακόπουλου και Nεφέλης Οφέλιας Σαχβερντιάν στο Κουκάκι. Ένα hi-fi bar restaurant, όπου συνδυάζονται το design, η μουσική, το φαγητό και το κρασί, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες. Το μενού επιμελείται ο Θωμάς Μάτσας, εστιάζοντας στην εποχιακή, μεσογειακή κουζίνα.
Από την άλλη, το Καπάνι Μάρκετ (Χίου 29, Μεταξουργείο, τηλ. 215-56.00.234) , η νέα άφιξη στο Μεταξουργείο έχει ήδη δώσει ζωή στη γειτονιά. Πρόκειται για ένα νέο wine restaurant με παραδοσιακά μαγειρέματα και συνταγές φτιαγμένες στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στη σούβλα. Πιάτα δημιουργικά που ανασύρουν μνήμες του παρελθόντος, όπως η φασολάδα Πρεσπών με τις τζουμπερίνγκες (φλωρινιώτικη λέξη που σημαίνει κομμάτια χοιρινού με λίπος, ξεροψημένα), το Μακάλο (ένα ακόμη παραδοσιακό πιάτο της Φλώρινας) και τη σιγομαγειρεμενη πανσέτα μαύρου χοίρου με Άιβαρ - σέρβικη σάλτσα με κόκκινες πιπεριές.
Το Nosh (Καψάλη 5, Κολωνάκι, τηλ. 210-72.28.281), ένα νέο street food spot και συγκεκριμένα ένα σαντουιτσάδικο, έκανε την εμφάνισή του στην οδό Καψάλη στο Κολωνάκι και σερβίρει σάντουιτς με ψωμάκια μπριός γεμιστά με premium υλικά, όπως το lobster rolls ή αλλιώς σάντουιτς με αστακό.
Σε working space λογική εμφανίστηκε το Okupa (Ψαρομηλίγκου 9, Κεραμεικός, τηλ. 211-01.09.999) στον Κεραμεικό, ένας all day πολυχώρος για co-working και φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων παρέα με καφέ, brunch, φαγητό και ποτό.
Στην ίδια περιοχή, η σεφ Μαρίνα Χρονά, μετά το Ρίνι που έγινε viral όταν άνοιξε, μας συστήσει το νέο της εγχείρημα, το Meigma (Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, τηλ. 210-34.52.094), που άνοιξε τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας μικρά πιάτα to share, εμπνευσμένα από διάφορες κουζίνες (εξ ου και «μείγμα») αλλά γενικώς γνωστές μας γεύσεις. Από κανελόνια με ραγού κόκκορα, μέχρι τραχανά με κατσικίσιο γάλα, φέτα και φουντούκια και γενικώς μεζέδες που φιλοδοξούν να το κάνουν στέκι μας.
Στην εξίσου ανήσυχη γειτονιά του Νέου Κόσμου που όλο εμπλουτίζεται εμφανίστηκε το Sister Lucia (Κασομούλη 44, Νέος Κόσμος), με ιδιαίτερη διακόσμηση (έχει ακόμη και κάδρα Ελλήνων πρωθυπουργών στους τοίχους), brunch και κοκτέιλ για όσο περνά η μέρα.
Σε all day αλλά λίγο διαφορετική λογική, πιο «στέκι» κινείται και το Secta (Αντήνορος 40, Παγκράτι, 211-21.81.403) στο πάντα ανήσυχο Παγκράτι, με industrial αισθητική, μία χαρακτηριστική μπάρα με ψηλά, πορτοκαλί καθίσματα και καθημερινά DJ sets από διαφορετικούς μουσικούς παραγωγούς, καφέ, ποτό και επιλογές για τσιμπολόγημα.
Ο αθηναϊκός κόσμος των μπαρ έγινε επίσης λίγο πιο πλούσιος με την έλευση του Maradona (Μαρίνου Γερουλάνου 74, Αργυρούπολη, τηλ. 210-99.01.610) στην Αργυρούπολη, από τον Ξαβιέ Μισαηλίδη του γνωστού και πολυσύχναστου νότιου Holy Spirit, με χαλαρή και industrial αισθητική, πιασάρικα neon μηνύματα, περιποιημένα κοκτέιλ και πίτσα.
Τα μπαρ δεν έλειψαν όμως ούτε από τα βόρεια, αφού έκανε την εμφάνισή του το Fonda Cubana (Λεωφόρος Δεκελείας 118, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210-25.26.810) με εξωτική διάθεση και all-star υπογραφές και συγκεκριμένα του Στέλιου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Καβακλή από Barro Negro και του Δημήτρη Κίμωνα των Baratin και B-kouti. Η αισθητική του χώρου, η μουσική και βέβαια τα κοκτέιλ εκεί είναι όλα εμπνευσμένα από τα vibes λατινικής Αμερικής που είναι διάχυτα παντού, ενώ σερβίρονται και μικρά πιάτα επίσης με εξωτικές επιρροές.
Στα νότια θα πάμε τώρα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, όπου άνοιξε το Ryōtei (Δημ. Γούναρη 118, Γλυφάδα, τηλ. 211-21.81.647), που συστήνεται ως ιαπωνική gastropub. Πίσω από το concept βρίσκεται ένα γνώριμο πρόσωπο στα νότια προάστια, ο σεφ Αντώνης Κορκούτας, που εδώ και 13 χρόνια βρίσκεται στο εστιατόριο Ιθάκη στη Βουλιαγμένη, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν οι σεφ Κατερίνα Κουρμούλη και Γιάννης Τζοινάλ και ο διατροφολόγος Ανδρέας Κωνσταντουδάκης. Θα βρεις μεταξύ άλλων από ενδιαφέρουσες σαλάτες, μέχρι ιαπωνικό crispy chicken, dumplings, bao buns, sandos αλλά και smashed burgers.
Με πιο κλασική αλλά φρέσκια αισθητική ήρθε το Yphes (Κτενά 3, Αθήνα, τηλ. 211-33.35.433), το νέο, κομψό bistro του κέντρου και του σεφ Νίκου Ζερβού, και κινείται σε ρυθμούς μεσογειακής κουζίνας και comfort γεύσεων που περιλαμβάνουν βέβαια twists μέσα από τη σύγχρονη ματιά του σεφ.
Και επειδή μάλλον στην Αθήνα πλέον οι spritzeria αποτελούν τάση, μας συστήθηκε και η Λούza (Χρυσοσπηλιωτίσσης 4, Αθήνα, τηλ. 210-32.52.511), η πιο «ελληνική» της εκδοχή λίγο πιο κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος για after office εξόδους, ιδιαίτερα spritz και ιδέες για τσιμπολόγημα που εμπνέεται από τις ελληνικές γεύσεις, όπως οι pinsa με ελληνικά τυριά και αλλαντικά.
Τα smashed burgers είναι πρωταγωνιστές και στο… αινιγματικό 4 στοιχεία (Μεσολογγίου 1, Εξάρχεια, τηλ. 210-38.03.529) που τοποθετήθηκαν στη Μεσολογγίου στα Εξάρχεια με hip hop vibes, graffiti, neon φώτα, σάντουιτς και μπίρες από μικρές ζυθοποιίες.
Αλίμονο αν δεν υπήρχε και άλλη μία πίτσα στη λίστα, με το Armando (Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός) που εμφανίστηκε στον Κεραμεικό με αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα αλλά και καφέ από το πρωί και ιταλικά σάντουιτς.
Στην ίδια περιοχή αλλά σε πιο ελληνικά μονοπάτια κινείται το «Στου Λου» (Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, τηλ. 210-44.49.362), ένα γνήσιο οινομαγειρείο με μαμαδίστικο φαγητό αλλά σύγχρονα twists και concept «για τη μέση». Άνοιξε λίγο πριν το τέλος του χρόνου, αλλά με την έλευση του νέου έτους άρχισε να απασχολεί όλο και περισσότερο τον γαστρονομικό κόσμο.
Σε παρόμοια λογική και το ATHeREE (Κολοκοτρώνη 29, Αθήνα, τηλ. 6932351547) στην στοά Τοσίτσα, που παντρεύει την ελληνική παράδοση και το παλιό με το σήμερα. Εκεί σερβίρουν αγαπημένα μαμαδίστικα φαγητά, καθώς και μεζεδάκια παρέα με κρασί, με το τελευταίο να αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι στο νέο στέκι του κέντρου.
Αγαπάμε τις στοές και ευτυχώς, στην εκπνοή του 2024, στη στοά Καΐρη άνοιξε το Καΐρειον (Στοά Καΐρη 6, Αθήνα, τηλ. 210-33.15.871), με μενού που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Νούσιας. Εκεί αναβιώνει ένα παλιό καφενείο, το οποίο ο Γιάννης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Κώστογλου και η Χρύσα Σκουρλή μετέτρεψαν σε ένα σύγχρονο και ζεστό εστιατόριο που σερβίρει απλές συνταγές βασισμένες στην αγαπημένη ελληνική κουζίνα αλλά με ενδιαφέροντα twists και ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.
Μνήμες από το παρελθόν μας ξύπνησε η εταιρία Βενέτη η οποία άνοιξε ξανά το θρυλικό μαγαζί της Μηλιώνη με το όνομα Veneti Jackson Hall (Μηλιώνη 4, Αθήνα, τηλ. Αrtisan Bakery 211-00.81.595, Bar-Restaurant 211-00.81.598), όπου εκτός από το bar restaurant που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, στο ισόγειο συναντάμε το Artisan Bakery, ένα σύγχρονο αρτοποιείο, ενώ στον ημιόροφο φιλοξενείται ένα εργαστήριο παραγωγής ψωμιού.
Τα νέα burgers
Για τους λάτρεις του burger, ήρθε στην Πραξιτέλους το Starlight (Πραξιτέλους 1, Αθήνα, τηλ. 210-32.50.739) με smashed – τι άλλο – burger, ενώ τα νέα για τους «μπεργκερόφιλους» ήταν επίσης καλά όταν μαθεύτηκε ότι το Guerilla, το αγαπημένο μπεργκεράδικο των Εξαρχείων απέκτησε το αδελφάκι του στον Νέο Κόσμο (Σπινθάρου 21, Νέος Κόσμος, τηλ. 213-09.95.336). Και οι νότιοι όμως δεν έμειναν «απ’ έξω», αφού ο Ηλίας Σκουλάς πρόσφατα παρουσιάσε το Don’s (Γρ. Λαμπράκη 1, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.40.011), το νέο του μπεργκεράδικο επίσης σε smashed λογική στη Γλυφάδα, με το χαρακτηριστικό, τετράγωνο μπιφτέκι του.
Τι ετοιμάζεται...
Την προσοχή μας έχει τραβήξει τέλος και η είδηση της επερχόμενης γαστρονομικής ταβέρνας του Γιώργου Τσούλη στο Μικρολίμανο που ετοιμάζεται πυρετωδώς. Γιατί άλλωστε η γαστροταβέρνα είναι τάση. Και το όνομα αυτού…25.
Και το όνομα άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού ο κατάλογος θα αποτελείται από 25 πιάτα που στόχο έχουν να ξυπνήσουν μνήμες γεμάτος θαλπωρή και ζεστό φαγητό. Όπως μαθαίνουμε, το μενού θα βασίζεται στην εποχικότητα και θα ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά με εμπνεύσεις του σεφ και με βάση τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Ωστόσο, θα υπάρχουν βέβαια και signature επιλογές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, εκτός από το βουβάλι στιφάδο με σύγχρονες πινελιές που μας μαρτύρησε ο Γιώργος Τσούλης, το σουβλάκι από rib-eye και το λουκάνικο Κερκίνης, μία γεύση αγαπημένη του που θέλει να μοιραστεί με τους καλεσμένους, όπως λέει ο ίδιος τους επισκέπτες του. εστιατορίου. Δυνατό θα είναι και το κομμάτι του κρασιού με 110 ετικέτες κρασιού κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα.
Μένουμε λοιπόν συντονισμένοι για να μάθουμε περισσότερα.