Η ζύμη της γκαλέτ είναι απίστευτα τραγανή και βουτυράτη, ετοιμάζεται γρήγορα και το καλύτερο, δεν χρειάζεται μίξερ.

Galette με μήλο και φυστικοβούτυρο

Galette με μήλο και φυστικοβούτυρο

Υλικά

για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 160 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 3-4 κ.σ. νερό παγωμένο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 αυγό (ξεχωριστά το ασπράδι και ο κρόκος)
  • ¼ κ.γ. αλάτι

για την κρέμα φυστικοβούτυρο

  • 50 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ.  ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • 3-4 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 60 γρ. φυστίκια (σε μικρά κομμάτια)

Ερυθρό γλυκό κρασί! Λιάτικο με αρώματα σταφίδας, σύκου, αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας, καφέ και σοκολάτας. Η πρόταση του WSPC: Λιάτικο Ιδαία Οινοποιητική 
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την γκαλέτ με μήλα και φυστικοβούτυρο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. 
  3. Ανακατεύοντας με μία σπάτουλα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. 
  4. Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα και τα μήλα.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό. Αφήνουμε στην άκρη.
  6. Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
  7. Σειρά έχει η συναρμολόγηση: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε ένα κυκλικό φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό.
  8. Τη μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλείφουμε την επιφάνειά της με το ασπράδι. Απλώνουμε την κρέμα φυστικοβούτυρου και από πάνω τοποθετούμε προσεκτικά και ομοιόμορφα τα μήλα. Φροντίζουμε να αφήσουμε περιμετρικά της ζύμης 2-3 εκατοστά κενό.
  9. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω και τις αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού. 
  10. Ρίχνουμε σε όλο το «στεφάνι» της ζύμης τα φιστίκια και ψήνουμε για περίπου 30- 35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η galette μας.
  11. Προαιρετικά σερβίρουμε με μέλι.
  • Η ζύμη γίνεται σούπερ τραγανή. Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε το ίδιο τραγανή και την επόμενη μέρα, την κλείνουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ποικιλία μήλων μας αρέσει.
  • Και όπως σε κάθε σπιτική μηλόπιτα, μια μπάλα παγωτό βανίλια ταιριάζει υπέροχα.