Το ρόδι είναι από τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά - χειμωνιάτικα φρούτα, που μπορεί να μας παιδεύει λίγο στο καθάρισμά του, ωστόσο για τη γεύση του αξίζει κάθε κόπος. Πέρα από τη νοστιμιά του βέβαια, το επιλέγουμε και για τη διατροφική του αξία, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι σου προσφέρει αλλά και πώς να το καθαρίζεις, ώστε να το απολαμβάνεις όσο πιο συχνά μπορείς. Γιατί μόλις ξεπεράσεις τον παχύ εξωτερικό φλοιό του, σε περιμένουν ζουμερά γευστικά ταξίδια.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσοι τύποι ροδιού υπάρχουν;

Το ρόδι (Punica granatum) είναι ένας καρποφόρος φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που θεωρείται ενδημικό της αρχαίας Περσίας (σημερινό Ιράν) και των γειτονικών χωρών, με την καλλιέργεια να φτάνει τελικά σε όλη την Αραβική Χερσόνησο, το Αφγανιστάν και την Ινδία. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Μπορεί να μην το φανταζόσουν, ωστόσο υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες ροδιού! Μάλιστα, κάθε μία από αυτές έχει διαφορετική οξύτητα, γλυκύτητα και χρώμα φλοιού, ανάλογα με την περιοχή.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Κάθε ρόδι περιέχει συνήθως περίπου 600 βρώσιμους σπόρους, οι οποίοι περιβάλλονται από κοκκινωπούς πολτώδεις πυρήνες. Για να φτάσεις στα ζουμερά μέρη, χρειάζεται να καταβάλλεις ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά όσο πιο δύσκολη η διαδικασία τόσο πιο γευστικό θα είναι το αποτέλεσμα - ή τουλάχιστον με αυτό το ρητό έχω πείσει τον εαυτό μου να τα αγοράζω παρότι είναι λίγο μπελαλίδικα και ίσως δουλέψει και σ' εσένα. 

Έχει το ρόδι οφέλη για την υγεία;

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C και Ε και φυτικές ίνες, ενώ έχει λίγες θερμίδες. Θεωρείται υπερτροφή, γιατί συμβάλει στην υγεία του εντέρου, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του ουροποιητικού συστήματος και διαθέτει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Καθάρισμα ροδιού


Πώς να καθαρίσεις ένα ρόδι

Η αφαίρεση του πυρήνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσεις όλα όσα έχει να προσφέρει το ρόδι. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το κόψιμο στη μέση και το χτύπημα με μία ξύλινη κουτάλα πάνω από ένα μπολ είναι ο καλύτερος τρόπος. Ωστόσο, υπάρχει ένας πιο πρακτικός (και ευκολότερος) τρόπος για να ανοίξεις ένα ρόδι και να αφαιρέσεις το νόστιμο περιεχόμενο του.

  • Βήμα 1ο: Κόψε την κορυφή του ροδιού (το σημείο που βρίσκεται το «στέμμα») με ένα κοφτερό μαχαίρι. Μην κόψεις πολύ βαθιά, μόνο όσο χρειάζεται για να αφαιρέσεις το στέμμα και να αποκαλυφθούν λίγο οι σπόροι.
  • Βήμα 2ο: Κάνε 4-6 χαρακιές στις πλευρές του ροδιού, από την κορυφή μέχρι τη βάση, ακολουθώντας τις φυσικές γραμμές του φρούτου. Μην κόψεις πολύ βαθιά, μόνο μέχρι τη φλούδα.
  • Βήμα 3ο: Με τα χέρια σου, άνοιξε το ρόδι στα κομμάτια που χάραξες. Θα το χωρίσεις σε «τμήματα» χωρίς όμως να πιέσεις υπερβολικά.
  • Βήμα 4ο: Βάλε τα τμήματα του ροδιού σε ένα μπολ με νερό. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου, πίεσε και τρίψε τους σπόρους από τη φλούδα. Οι σπόροι θα πέσουν στον πάτο του μπολ, ενώ τα λευκά μέρη (μεμβράνες) θα επιπλέουν στην επιφάνεια.
  • Βήμα 5ο: Πέταξε τα λευκά κομμάτια που επιπλέουν και σούρωσε το νερό για να μείνουν μόνο οι σπόροι. Το ρόδι σου είναι έτοιμο να το απολαύσεις. Με αυτή τη μέθοδο, οι σπόροι αφαιρούνται εύκολα και χωρίς να λερωθείς με τον χυμό του ροδιού.

Πώς να απολαύσεις το ρόδι

Οι σπόροι του ροδιού φέρνουν μια αίσθηση φρεσκάδας και μια έκρηξη γλυκόξινης γεύσης μόλις τους δοκιμάσεις. Πέρα από το τους ευχαριστηθείς και σκέτους, υπάρχουν και πολλοί συνδυασμοί που μπορούν να τους ταιριάξουν. Μπορείς να τους προσθέσεις σε σαλάτες, ως κάποιο topping σε μπολ με γιαούρτι ή πόριτζ, είτε και ως γαρνιτούρα σε ένα πιάτο με ρύζι ή κρέας.