
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο Lurpak κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- ½ κ.γ. αλάτι
- 4-5 κ.σ. νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
- 400 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί τριμμένο (ή άλλο σκληρό τυρί όπως μια γραβιέρα)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 3 αυγά μεγάλα
- 200 ml Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
- 100 ml γάλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την τάρτα τυριών με μυρωδικά, πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομμάτια από το κρύο βούτυρο Lurpak και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλά ή χρησιμοποιώντας μίξερ (ή μπλέντερ), μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το παγωμένο νερό, μία κουταλιά κάθε φορά, και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Χρησιμοποιούμε την ελάχιστη ποσότητα νερού που χρειάζεται για να δέσει το μείγμα και να πλάσουμε τη ζύμη.
- Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται, σχηματίζουμε μια μπάλα, την πιέζουμε ελαφρά για να γίνει επίπεδη σε σχήμα δίσκου και τυλίγουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Αφού η ζύμη έχει κρυώσει, την τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 2-3 χιλιοστά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε φόρμα τάρτας, διαμέτρου 23-25 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας. Κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα. Τρυπάμε τον πάτο της τάρτας με ένα πιρούνι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε επάνω βάρος (π.χ. φασόλια ή ρύζι) για να μη φουσκώσει η τάρτα κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά.
- Όσο η τάρτα ψήνεται, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί και ελαφρώς να ροδίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα και το γάλα με ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός (σε χαμηλή ταχύτητα) ή με σύρμα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος, ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, και στη συνέχεια τα αυγά ένα-ένα, μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι, τον μαϊντανό, το δενδρολίβανο, το σχοινόπρασο (αν χρησιμοποιούμε), το Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, το σοταρισμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης.
- Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και ψήνουμε για επιπλέον 5-10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει ελαφρώς χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο.
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης μέσα στην προψημένη βάση της τάρτας, απλώνοντας την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Ψήνουμε την τάρτα στο ζεστό φούρνο, στους 180°C, για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να σταθεροποιηθεί και να είναι ελαφρώς ροδοκοκκινισμένη από πάνω.
- Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά πριν την αφαιρέσουμε από την ταρτιέρα, για να μη μας σπάσει. Μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με επιπλέον φρέσκα βότανα. Σερβίρεται ιδανικά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Με τον ίδιο συνδυασμό μυρωδικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικούς συνδυασμούς τυριών διατηρώντας το τυρί κρέμα σαν βάση, που είναι ουδέτερο σε γεύση. Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη φέτα, ανθότυρο ή μυζήθρα ή για πιο πικάντικο και ιδιαίτερο αποτέλεσμα μπούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένο Castello Danablu Μπλε Τυρί.