Υλικά

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 300 γρ. φέτα κατσικίσια
  • 2-3 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου φρέσκου, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 lime ξύσμα και χυμός
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την επικάλυψη

  • 400 γρ. σύκα φρέσκα, κόκκινα ή λευκά
  • 150 γρ. ρόγες από κόκκινο σταφύλι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την αλμυρή τάρτα με φρέσκα σύκα και σταφύλια πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη της βάσης. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και εκεί ρίχνουμε το βούτυρο και το αλάτι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα τα υλικά μας να πάρουμε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος, πιέζουμε με την παλάμη να ανοίξει και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, γυρίζοντας τη συχνά και ξεκολλώντας κάθε τόσο το χαρτί για να μην κάνει πτυχώσεις.
  4. Όταν η ζύμη μας θα μπορεί να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά μιας παραλληλόγραμμης ταρτιέρας, ξεκολλάμε το πάνω χαρτί, την αναποδογυρίζουμε μέσα στην ταρτιέρα και την απλώνουμε σε όλη την απαιτούμενη επιφάνεια. Με την ανάποδη ενός μαχαιριού κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω από την ταρτιέρα.
  5. Τρυπάμε τη ζύμη παντού με ένα πιρούνι και την αφήνουμε για 30 λεπτά στην κατάψυξη. Μετά από λίγο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  6. Ψήνουμε την τάρτα για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  7. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και μετά από λίγο την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε σύρμα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  8. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση των τυριών αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουμε στο ψυγείο.
  9. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα φρούτα της επικάλυψης. Τα σύκα τα κόβουμε στα 4.
  10. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, μεταφέρουμε την τάρτα σε πιατέλα και τη γεμίσουμε με τη μους των τυριών. Διακοσμούμε με σύκα και σταφύλια και σερβίρουμε αμέσως.

Αν δεν έχουμε μακρόστενη ταρτιέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στρογγυλή διαμ. 28εκ. ή 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ. 

Ευχαριστούμε τα καταστήματα Παρουσίαση (www.parousiasi.gr) για τα οικιακά είδη και σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της φωτογράφισης.