Υλικά
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης μεγάλες από βάζο, πλυμμένες και σκουπισμένες καλά με χαρτί κουζίνας
  • 50 γρ. καρύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.σ. πετιμέζι ή μέλι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μουχαμάρα καβουρδίζουμε τα καρύδια σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, για 3-4 λεπτά, μέχρι να μυρίσουν.
  2. Βάζουμε στο μπλέντερ τις πιπεριές, τα καρύδια, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το πετιμέζι (ή μέλι), τον χυμό λεμονιού, το κύμινο, την πάπρικα, το μπούκοβο αν χρησιμοποιήσουμε, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ελαφρώς χοντροκομμένο ή λείο μείγμα, ανάλογα με την προτίμησή μας.
  3. Σερβίρουμε τη μουχαμάρα σε μπολ, με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.

Αν θέλουμε πιο πηχτή υφή, προσθέτουμε λίγη επιπλέον φρυγανιά ή αλέθουμε τα καρύδια πιο χοντροκομμένα.