Στην πραγματικότητα, τα scones προέρχονται από τη Σκωτία και χρονολογούνται στον 16ο αιώνα. Ωστόσο, η προφορά της λέξης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, στη βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία προφέρονται «σκόνς», ενώ στη Ιρλανδία και στα Midlands «σκόουνς».  Αρχικά φτιάχνονταν από αλεύρι βρώμης και σταδιακά, η συνταγή εμπλουτίστηκε με την προσθήκη βουτύρου και γάλακτος, αποκτώντας την αφράτη και ελαφρώς γλυκιά μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Υλικά
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ζύμωμα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 85 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 175 ml γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα
  • ¼ κ.γ. αλάτι 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα αγγλικά ψωμάκια scones, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  4. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά.
  5. Ζεσταίνουμε το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να είναι χλιαρό.
  6. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό λεμονιού στο γάλα και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  7. Βάζουμε ένα ταψί στο φούρνο να ζεσταθεί.
  8. Εν τω μεταξύ, κάνουμε μια λακκούβα στο μείγμα του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα που ετοιμάσαμε. Με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε γρήγορα. Η ζύμη θα φαίνεται αρκετά υγρή.
  9. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στη ζύμη και στα χέρια μας και διπλώνουμε 2-3 φορές, μέχρι να γίνει λίγο πιο λεία.
  10. Πιέζουμε τη ζύμη ώστε να έχει πάχος περίπου 4 εκ. και με κουπ πατ διαμέτρου περίπου 5 εκ. ή με ποτήρι που έχουμε βυθίσει σε αλεύρι κόβουμε scones. Το αλεύρι θα  βοηθήσει ώστε ζύμη να μην κολλάει στο κουπ πατ.
  11. Στρώνουμε το ζεστό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλείφουμε τα scones με το χτυπημένο αυγό τα scones και τα τοποθετούμε στο ταψί.
  12. Ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν τα ψωμάκια.
  • Όταν κόβουμε τη ζύμη με το κουπ πατ, αποφεύγουμε να το στριφογυρίζουμε, για να βοηθήσουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν περισσότερο στο ψήσιμο.
  • Τα scones είναι καλύτερα ολόφρεσκα, τη μέρα που θα τα φτιάξουμε, καθώς μετά μπαγιατεύουν γρήγορα. Για να τα διατηρήσουμε, τα καταψύχουμε αμέσως μόλις κρυώσουν. Αφού τα βγάλουμε από την κατάψυξη, αφήνουμε να ξεπαγώσουν και τα ζεσταίνουμε για λίγο στο φούρνο, ώστε να ξαναπάρουν τα πάνω τους.