Το κάστανο, γνωστό από την αρχαιότητα, αποτελούσε βασική τροφή των κατοίκων των ορεινών περιοχών, αντικαθιστώντας πολύ συχνά το ψωμί. Γι’ αυτό το λόγο ο Ξενοφώντας ονόμαζε την καστανιά «δένδρο του άρτου», ενώ στην αρχαιότητα τα κάστανα ήταν γνωστά με διάφορα ονόματα, όπως «Διός βάλανοι», «Ευβοϊκά κάρυα», «λόπιμα» ή «Σαρδιαναί βάλανοι».

Οι αρχαίοι τούς απέδιδαν συνήθως ελληνική καταγωγή, χωρίς όμως να αποκλείουν και τις ανατολίτικες ρίζες τους. Αλλά και οι Βυζαντινοί έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση για τα κάστανα, που αποτελούσαν βασικό επιδόρπιο στο διαιτολόγιό τους. Αργότερα, στο Μεσαίωνα, σε περιόδους λοιμών, τα κάστανα υπήρξαν βασική τροφή των φτωχών λαών της Ευρώπης και όχι μόνο.

Στην Ελλάδα, οι σημαντικότερες περιοχές παραγωγής κάστανων είναι ο Πάρνωνας, το Πήλιο, η Κρήτη, η Λέσβος και η Κοζάνη, όπου οι συνθήκες επιτρέπουν την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας καρπών.

Μάλιστα τα κάστανα της Κρήτης και του Πηλίου είναι πολύ διάσημα, γιατί και οι δύο περιοχές, λόγω κλίματος και γεωγραφίας, παράγουν γλυκά κάστανα, με πλούσια γεύση και μοναδική υφή.

Τα είδη που απαντώνται κυρίως στο εμπόριο

Τα αγριοκάστανα και τα μαρόνια, που είναι γλυκά και χονδρά είναι τα δύο είδη που βρίσκεις πιο συχνά στην αγορά.

Τα πρώτα ευδοκιμούν σε ψυχρά κλίματα και τα δεύτερα είναι προϊόν καλλιέργειας και προορίζονται για την παρασκευή μαρόν γλασέ, μαρμελάδων, γλυκών και αλευριού.

Η διατροφική του αξία

Το κάστανο είναι ένας πολύ θρεπτικός καρπός, πλούσιος σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Β6, καθώς και μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο.
Ο λόγος που είναι τόσο διάσημο και το επιλέγουν πολλοί, είτε σε συνταγές είτε ως σνακ, είναι γιατί διαθέτει χαμηλά λιπαρά, ενώ είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ακόμα, τα κάστανα είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο των δημητριακών.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι είναι ελεύθερα γλουτένης και σιταριού. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Κάστανα


Αγορά και αποθήκευση του κάστανου

Όταν αγοράζεις ωμά κάστανα καλό είναι να διαλέγεις αυτά που έχουν λαμπερή φλούδα, χωρίς σκασίματα ή τρύπες. Για να τα αποθηκεύσεις θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις όπως τα φρούτα και τα λαχανικά: Τοποθέτησε τα στο ψυγείο, μέσα σε πλαστική σακούλα, απ’ όπου έχεις αφαιρέσει τον αέρα, έτσι ώστε να τα διατηρήσεις για λίγες εβδομάδες.

Όταν πάλι πρόκειται να τα καταναλώσεις άμεσα, τότε μπορείς να τα αποθηκεύεις σε θερμοκρασία δωματίου, στον πάγκο της κουζίνας. Σε αυτή την περίπτωση όμως, καλό είναι να καταναλώνονται σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας για να τα απολαύσεις όσο πιο φρέσκα γίνεται.