
Υλικά
- 1 μέτριο λάχανο
- 200 γρ. μύδια χωρίς το κέλυφος
- 200 γρ. γαρίδες μικρές, καθαρισμένες
- 2 αστακοουρές
- 100 γρ. ψίχα καβουριού
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι άνηθο
- 1 κ.σ. δυόσμο ξερό ή ½ ματσάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. μπούκοβο καυτερό
- 1 φλ. ρύζι γλασέ
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. εστραγκόν
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 αυγά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Η πρόταση της Νίκης Μηταρέα: Στο μαγείρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Ρομπόλα Κεφαλονιάς - ένα λευκό, ξηρό κρασί με αρώματα από άνθη και ξινά φρούτα που θα συνοδεύσει το πιάτο και στο τραπέζι. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε με ένα ροζέ από την ποικιλία Αγιωργίτικο.
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τους λαχανοντολμάδες με θαλασσινά αφαιρούμε τα φύλλα του λάχανου και τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει έως ότου μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα θαλασσινά και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα θαλασσινά, σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε προσεχτικά.
- Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και από την πλευρά που γυαλίζει το βάζουμε να πατάει σε ένα πιάτο. Κόβουμε το χοντρό κοτσάνι στην κορυφή και στο κάτω μέρος βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση. Διπλώνουμε από πάνω για να αγκαλιάσουμε τη γέμιση, γυρίζουμε τα πλαϊνά μέρη προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ντολμά.
- Τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα που στον πάτο της έχουμε στρώσει φύλλα από το λάχανο και τα κοτσάνια που έχουμε αφαιρέσει και πατάμε επάνω τον ντολμά από την πλευρά του χοντρού μέρους του φύλλου.
- Συνεχίζουμε διπλώνοντας τους ντολμάδες και τοποθετώντας τους κοντά τον ένα στον άλλο. Τους σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό μέχρι να σκεπάσει περίπου το πιάτο.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν οι ντολμάδες για 20 λεπτά περίπου. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό των λεμονιών και κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού.
- Χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια των αυγών με σύρμα μέχρι να ενωθούν, ρίχνουμε τους κρόκους και σιγά-σιγά προσθέτουμε ζουμί από τους ντολμάδες ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφαιρούμε το πιάτο πάνω από τους ντολμάδες και τους περιχύνουμε με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια, για να πάει παντού.