Υλικά
  • 8 φέτες ψωμί, ιδανικά ψωμί του τοστ ή μπαγιάτικο ψωμί
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή 
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 500 ml νερό
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. φρούτα, π.χ. αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ½ φλ. τυρί φέτα ή φρέσκο τυρί κρέμα (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την Capirotada de Semana Santa, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα γλυκό σιρόπι.
  3. Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια ή φέτες και το τοποθετούμε σε ένα ταψί ή σκεύος που να αντέχει στον φούρνο. Προσθέτουμε τα φρούτα, τα καρύδια, τις σταφίδες και το βούτυρο. Στη συνέχεια, περιχύνουμε το μείγμα του σιροπιού με την κανέλα πάνω από τα υλικά στο ταψί.
  4. Ψήνουμε την Capirotada για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι το ψωμί να απορροφήσει όλα τα υγρά και να ροδίσει.
  5. Αφήνουμε την Capirotada να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.

 Η Capirotada διατηρείται καλά για 3-4 μέρες στο ψυγείο, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη ή σε αεροστεγές δοχείο.