Όσα rooftops της Αθήνας κι αν επισκεφτείς, δεν τα χορταίνεις. Κι η αλήθεια είναι πως όταν ανάμεσα σε αυτά ανακαλύπτεις και κάποια που βλέπουν την πόλη από άλλη οπτική γωνία τότε ενθουσιάζεσαι. Κάπως έτσι ένιωσα όταν βρέθηκα, πριν λίγες μέρες, με φίλους στο Pasithea, το rooftop bar restaurant του ξενοδοχείου The Athenaeum, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Κι αν αναρωτιέσαι ποια ήταν η Πασιθέα, τότε να σου πω πως σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν μια από τις τρεις χάριτες ή μια από τις 50 νηρηίδες, θυγατέρες του Νηρέα και της Δωρίδας.

Είναι ένα νέο εστιατόριο, αφού δεν έχει ακόμα κλείσει χρόνο, και λόγω της προνομιακής του θέσης, έχει ολόγυρά του τζαμαρίες. Έτσι βλέπεις την πόλη όχι μόνο από ψηλά, αλλά και περιμετρικά. Γύρω σου απλώνονται όλα όσα θες να βλέπεις στην Αθήνα και να θαυμάσεις για μια ακόμη φορά: Από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Ακρόπολη και το λόφο του Λυκαβηττού, μέχρι το Ζάππειο και τον καταπράσινο Εθνικό Κήπο. Αυτή η πιο όμορφη και χαλαρωτική εικόνα είναι που, μετά από μια έντονη μέρα, θα σε ταξιδέψει και θα απορροφήσει το άγχος της δουλειάς και της ζωής στην πόλη. 

Μετά τη θέα, που κλέβει τις πρώτες εντυπώσεις, θα περιεργαστείς τα μοντέρνα αγάλματα του street & tattoo artist Sake, που σε προκαλούν με τα χρώματα και την έμπνευσή τους από αρχαιοελληνικά αγάλματα. Κι αφού πάρεις τη θέση σου πια στο τραπέζι, το βλέμμα σου θα πάει στα πιάτα του μενού - εντάξει, και στο μπαρ απέναντι που θα σου δώσει έναυσμα να επισκεφτείς το χώρο για ποτό σε κάποια άλλη ανύποπτη στιγμή.

Pasithea αγάλματα του Sake

Τα γλυπτά του street artist Γιάννη Καραμπέτσου aka Sake παντρεύουν την urban με την κλασική αισθητική.

Στην κουζίνα του εστιατορίου βρίσκουμε τον 30χρονο σεφ Βαγγέλη Νίκα, ο οποίος, αφού δούλεψε σε διεθνείς ξενοδοχειακές μονάδες ανά τον κόσμο και δίπλα σε θρύλους της παγκόσμιας γαστρονομίας, όπως ο Alain Ducasse, ο Huston Blumenthal και ο Daniel Humm, επέστρεψε στην Ελλάδα με όρεξη και σχέδια. Στόχος του Βαγγέλη είναι να δημιουργήσει ένα fine dining ελληνικό μενού και να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα ελληνικά προϊόντα, μειώνοντας στο ελάχιστο το food waste. «Όλα αυτά τα χρόνια που εργάζομαι ως σεφ, η μαγειρική μου θυμίζει μπάντες που τραγουδούν στο Leicester Square και μαζεύεται ο κόσμος γύρω για να τις απολαύσει. Έτσι είναι και η μαγειρική, απλή, παθιάρικη, πεισματάρα, ζει έντονα την κάθε στιγμή και δίνει χαρά και ενθουσιασμό στον κόσμο γύρω της», λέει ο ίδιος. Και αυτό το πάθος αποτυπώνει στα πιάτα του.

Ο σεφ Βαγγέλης Νίκας του εστιατορίου Pasithea

Ο σεφ Βαγγέλης Νίκας του εστιατορίου Pasithea ταξίδεψε, δούλεψε στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Αθήνα για να αναλάβει στα 30 του χρόνια το εστιατόριο Pasithea.

Aπό τα ορεκτικά του Pasithea ξεχώρισα τα ντολμαδάκια με ρύζι, τομάτα, εσπεριδοειδή, σκουμπρί και σάλτσα αριάνι, πρωτότυπος και τολμηρός συνδυασμός, αλλά και το χταπόδι με άγρια χόρτα, κρεμμύδια ριγανάδα και μαύρο σκόρδο. Ο σεφ παίζει με τις γεύσεις και τις υφές, και τολμά να αποδομήσει κλασικά ελληνικά φαγητά και να τα συνθέσει ξανά προσθέτοντάς τους κι άλλα υλικά, φαινομενικά αταίριαστα, όμως, εκείνος ξέρει... Ωστόσο, αυτό που θα έπαιρνα ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη, ήταν το ιμάμ με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, ψητά τοματίνια, τηγανητό κρεμμύδι και κόλιανδρο. Ήταν τόσο γευστικό αυτό το πιάτο που ακόμα το θυμάμαι.

Pasithea

Τα ντολμαδάκια με ρύζι, τομάτα, εσπεριδοειδή, σκουμπρί και σάλτσα αριάνι.

Στα κυρίως, τη γεύση όλων μας αιχμαλώτισε το αρνί κλέφτικο με κρέμα καπνιστής πατάτας, κεφαλοτύρι, κόκκινη πιπεριά και σάλτσα αρωματισμένη με σουμάκ! Ένας ακόμα εναλλακτικός τρόπος του Νίκα να σερβίρει ένα δημοφιλές ελληνικό φαγητό με τον δικό του, μοναδικό, τρόπο. Το επόμενο πιάτο ήταν εξίσου πρωτότυπο και ενδιαφέρον: Χοιρινό με πουρέ κερασιού με πράσινη καυτερή πιπεριά, γεμιστό κρεμμύδι με μαρμελάδα σύγκλινου και σάλτσα αρωματισμένη με μαντζουράνα. Για όσους δεν θέλουν κρέας, όμως, πολύ καλή επιλογή είναι και το ριζότο σπανακόπιτα με σφέλα και λάδι καλοκαιρινής τρούφας. Είναι ένα από τα πιάτα που εντυπωσιάζουν με την απλότητα και την πλούσια γεύση του, όπως και το ριγκατόνι με ψητά κολοκύθια, περγαμόντο και κοπανιστή Σύρου. 

Γλυκό στο Pasithea

Αρνί κλέφτικο με κρέμα καπνιστής πατάτας, κεφαλοτύρι, κόκκινη πιπεριά και σάλτσα αρωματισμένη με σουμάκ.

Ριζότο Pasithea

Ριζότο σπανακόπιτα με σφέλα και λάδι καλοκαιρινής τρούφας.

Pasithea

Το χοιρινό με πουρέ κερασιού με πράσινη καυτερή πιπεριά, γεμιστό κρεμμύδι με μαρμελάδα σύγκλινου και σάλτσα αρωματισμένη με ματζουράνα.

Πριν φύγουμε φυσικά δοκιμάσαμε και τα γλυκά. Αγαπημένο όλων μας ήταν η πρωτότυπη μελόπιτα με crème μελιού, mousse τυριού Σαν Μιχάλη Σύρου, μπισκότο βουτύρου, μαρμελάδα κεράσι και γύρη και η λαχταριστή πορτοκαλόπιτα με λευκή σοκολάτα με μοσχοκάρυδο και παγωτό Καϊμάκι. Στη διάρκεια του πλουσιοπάροχου δείπνου μας, το σέρβις ήταν πολύ διακριτικό και πάντα πρόθυμο να μας βοηθήσει στις επιλογές μας και αυτό είναι κάτι που επίσης κρατώ στα συν της εξόδου μας.

Εκλέρ στο Pasithea

H πρωτότυπη μελόπιτα με crème μελιού, mousse τυριού Σαν Μιχάλη Σύρου, μπισκότο βουτύρου, μαρμελάδα κεράσι και γύρη.

Σημείωσε ότι το ξενοδοχείο προσφέρει δωρεάν parking για κρατήσεις που πραγματοποιούνται απογευματινές και βραδινές ώρες, προκειμένου να διευκολύνει την προσβασιμότητα σε όσους το επισκεφτούν οδικώς. Παρόλ' αυτά εγώ πάρκαρα αμέσως στο στενάκι πίσω από το ξενοδοχείο, ενώ οι φίλοι μου ήρθαν πολύ εύκολα από το σταθμό του Μετρό Ακρόπολη, που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση. 

Pasithea Rooftop Bar Restaurant


Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4 & Καλλιρόης, Αθήνα

Τηλέφωνο: 212-10.71.808

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 11:00 π.μ. - 11:00 μ.μ. 

Κόστος: 60 ευρώ / άτομο χωρίς κρασί