
Η ελληνική παράδοση είναι συνδεδεμένη με τις πίτες, τις μαμαδίστικες, μοσχομυριστές, με φύλλο ή χωρίς, γλυκές και αλμυρές. Και η αλήθεια είναι πως είναι από τα εδέσματα αυτά που δεν λείπουν από το τραπέζι των τουριστών που επισκέπτονται τα ελληνικά εστιατόρια.
Σε μία updated λίστα με τις καλύτερες γλυκές πίτες στον κόσμο που δημοσίευσε ο οδηγός Taste Atlas, η μελόπιτα ήρθε στην κορυφή, κερδίζοντας άλλες 75 πίτες του κόσμου που άφησε πίσω της.
Τι είναι η μελόπιτα
Πρόκειται για μία ελαφριά, κρεμώδη γλυκιά πίτα που οπτικά θυμίζει και λίγο τη γαλατόπιτα και συνδέεται παραδοσιακά με το νησί της Σίφνου. Ωστόσο, οι ποικιλίες της μελόπιτας συναντώνται και σε άλλες ελληνικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Μύκονο, όπου η παραδοσιακή μελόπιτα φτιάχνεται με ζύμη, Μυκονιάτικη τυροβολιά, μέλι και κανέλα.
Η εκδοχή της Σίφνου περιλαμβάνει μυζήθρα με βάση το πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αυγά και φυσικά μέλι, και συνήθως ψήνεται ως στρογγυλό κέικ, χωρίς ζύμη.
Άλλες ελληνικές γλυκές πίτες που διακρίθηκαν
Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν η μόνη ελληνική πίτα που διακρίθηκε βέβαια. Ανάμεσα στις καλύτερες βρέθηκαν ακόμη η γαλατόπιτα που σκαρφάλωσε μάλιστα στην 5η θέση, η μηλόπιτα στη θέση 18 και η καρπουζόπιτα στη θέση 43.


Μηλόπιτα αρωματισμένη με μπαχαρικά

Μπουγάτσα με άρωμα βανίλιας, η βασική συνταγή

Γλυκιά γαλατόπιτα με φύλλο και καρύδια

Πηλιορείτικη μηλόπιτα, μυρωδάτη και εύκολη

Γλυκιά vegan πίτα με κρέμα από πράσινα κολοκυθάκια

Μηλόπιτα σαν τάρτα με βουτυρένια σως μήλου

Αχλαδόπιτα σαν τάρτα με σιρόπι μελιού

Γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
