Υλικά
Για τη βάση
- 250 γρ. αλεύρι
- 125 γρ. βούτυρο Lurpak κρύο
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1-2 κ.σ. νερό κρύο
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 400 γρ. σπανάκι φρέσκο ή 300 γρ. κατεψυγμένο, αποψυγμένο και στραγγισμένο
- 200 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
- 150 ml Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
- 200-250 γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, τριμμένο
- 3 αυγά, χτυπημένα
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την κις με τυρί κρέμα, σπανάκι και τυρί Δανίας ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο Lurpak και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει το μείγμα ψιχουλιαστό.
- Προσθέτουμε το αυγό και λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί ζύμη.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο και την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24-26 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Την τρυπάμε με πιρούνι και με την ανάστροφη ενός μαχαιριού κόβουμε όση ζύμη περισσεύει.
- Βάζουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος πάνω στη ζύμη και επάνω τοποθετούμε βάρος, όπως όσπρια, ρύζι ή ειδικά βαρίδια. Ψήνουμε τη ζύμη στον φούρνο για 12 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο Lurpak και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα, την Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης, τα αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το τριμμένο Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, το σπανάκι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στην προψημένη βάση και ψήνουμε την κις στον φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αμαρυλλίς Τσέγκου