
Σου έχουμε δώσει τις συμβουλές μας για το πώς θα φτιάχνεις τα τέλεια τηγανητά ψάρια. Ξέρεις όμως πώς να ξεχωρίζεις το φρέσκο ψάρι; Και με τα θαλασσινά τι γίνεται, ποια είναι τα σημάδια φρεσκάδας που πρέπει να αναζητήσεις; Εδώ σου έχουμε ένα οδηγό με τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχεις.
Πώς να ξεχωρίσεις το φρέσκο ψάρι
Όταν αγοράζεις ψάρια, τέσσερα είναι τα πράγματα που πρέπει να ελέγχεις: τα μάτια, τα βράγχια, τη σάρκα, τη μυρωδιά. Γι’ αυτό πριν το στείλεις για ζύγισμα βεβαιώσου πως...
Το κοίταξες στα μάτια;
Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι υγρά, λαμπερά και εξογκωμένα. Αν είναι ξερά, θολά και ζαρωμένα άστα στην ησυχία τους και φύγε.
Το κοίταξες στα βράγχια;
Τα φρέσκα ψάρια έχουν βράχγια ροζ ή σκουροκόκκινα και κάποιες φορές είναι υγρά και ζωηρά. Απόφυγε τα γκρίζα και θαμπά βράγχια!
Το άγγιξες;
Το φρέσκο ψάρι είναι σκληρό και άκαμπτο και αν το ακουμπήσεις στην παλάμη σου θα, σχηματίσει ένα τόξο με φορά προς τα πάνω. Επιπλέον, το δέρμα του είναι λαμπερό με τα λέπια καλά κολλημένα πάνω του και η σάρκα του σφιχτή - όταν την πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο πρέπει να αντιστέκεται και να μη βουλιάζει με ευκολία. Με μικρές εξαιρέσεις πάντα, γιατί η σάρκα του μπακαλιάρου, για παράδειγμα, μαλακώνει γρήγορα.
Το μύρισες;
Το φρέσκο ψάρι μυρίζει θάλασσα και όχι ψαρίλα!
Αν το αγόρασες ήδη...
Όταν πας να το καθαρίσεις το ψάρι για να το μαγειρέψεις, θα σου αποκαλύψει πόσο φρέσκο είναι: Τα λέπια των φρέσκων ψαριών φεύγουν με ευκολία στο ξύσιμο και τα σπλάχνα αφαιρούνται ολόκληρα χωρίς να διαλύονται.
Και τι γίνεται αν το μαγείρεψες ήδη;
Στο μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι η σάρκα αποσπάται εύκολα από το κόκκαλο, το οποίο είναι λευκό και όχι γκρι σκούρο ή μαύρο. Εξαιρείται η ζαργάνα που έχει πράσινο κόκκαλο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να τσεκάρεις και αν το ψάρι που σου σερβίρουν στην ταβέρνα και το εστιατόριο, είναι φρέσκο.
Όταν αγοράζουμε θαλασσινά προσέχουμε τα ακόλουθα
Οστρακοειδή
- Αποφεύγουμε όσα όστρακα έχουν στο κέλυφος τρύπες, ραγίσματα ή δεν κλείνουν καλά.
- Τα φρέσκα μύδια, οι αχιβάδες και τα στρείδια έχουν υγρό και σφιχτά κλεισμένο κέλυφος.
- Το κάτω κέλυφος των στρειδιών πρέπει να είναι έντονα καμπυλωτό. Αυτό σημαίνει πως το εσωτερικό τους είναι τροφαντό και καλοσχηματισμένο.
- Ο «λαιμός» των στρειδιών με μαλακό κέλυφος πρέπει να δείχνει σημάδια κίνησης.
- Η σάρκα των αχιβάδων, των μυδιών και των στρειδιών που ανοίγουμε, θα πρέπει να είναι παχουλή και καλυμμένη με υγρά.
- Αυτά τα υγρά που καλύπτουν τη σάρκα θα πρέπει να είναι διάφανα ή λίγο αδιαφανή (ελαφρώς γαλακτώδη ή χρώματος γκρι ανοιχτό), χωρίς υπολείμματα κελύφους, βρωμιές ή έντονες οσμές.
- Τα φρέσκα χτένια έχουν σάρκα με σφιχτή υφή και γλυκιά μυρωδιά. Ξινίλα ή μυρωδιά ιωδίου μαρτυρούν έλλειψη φρεσκάδας.
Γαρίδες
- Οι πραγματικά φρέσκες γαρίδες και καραβίδες έχουν κρέας σφιχτό με ήπια μυρωδιά.
- Το κέλυφος της γαρίδας πρέπει να είναι διάφανο με γκριζοπράσινη, ροζ προς απαλή ροζ απόχρωση. Κελύφη με μαύρες βούλες και μαυρισμένες άκρες υποδηλώνουν κακή ποιότητα.
- Η σάρκα όταν μαγειρεύονται θα πρέπει να είναι λευκή, με κόκκινες ή καφέ αποχρώσεις, σφιχτή και χωρίς δυσάρεστες οσμές.
- Οι γαρίδες «τίγρεις» έχουν κέλυφος με μπλε απόχρωση και μαύρες ρίγες.
Καλαμάρια
- Τα πραγματικά φρέσκα καλαμάρια έχουν μάτια καθαρά και διογκωμένα.
- Η σάρκα τους είναι λεία και σφιχτή χωρίς σκισίματα και έχει χρώμα κρεμ, με κόκκινο-καφέ βούλες.
- Αποφεύγουμε όσα έχουν ροζ δέρμα και κίτρινη σάρκα, γιατί είναι αδιαμφισβήτητο σημάδι μπαγιάτικου καλαμαριού.