
Το ¡Topa! είναι το νέο εγχείρημα της ταλαντούχας ομάδας του Oinoscent: του Άρη Σκλαβενίτη, του Δάνη Αγαπητού και του φίλου τους και σεφ του μαγαζιού, Γιάννη Τσικουδάκη. Με καταγωγή από την Κρήτη και χρόνια ταξιδιών στην Ισπανία, ο Γιάννης έχει εξερευνήσει σε βάθος την κουζίνα της Ισπανίας - και ιδιαίτερα των Βάσκων - και στο ¡Topa! «παντρεύει» την κρητική κουζίνα με τη βάσκικη, σερβίροντας πιάτα που θυμίζουν τους δικούς μας μεζέδες.
Ο χώρος είναι φωτεινός και ευχάριστος και προσφέρεται για έξοδο όλες τις ώρες της ημέρας, μιας και ανοίγουν από το πρωί, με καλό καφέ και συνεχίζουν ως το βράδυ που σειρά παίρνουν τα κρασιά και τα αποστάγματα. Τώρα το καλοκαίρι πάλι και για όσο το επιτρέπει ο καιρός, μπορείς να καθίσεις και στα τραπεζάκια έξω.
Όσο για το όνομά του, που όποτε το ακούμε μας θυμίζει έντονα το ελληνικό «ώπα» φέρνοντας στο μυαλό εικόνες διασκέδασης και καλοπέρασης, προέρχεται από το βάσκικο Topa που σημαίνει «στην υγειά μας» και ακούγεται όταν γίνονται προπόσεις και υψώνουν τα ποτήρια. Και πράγματι, όλα εδώ έχουν φτιαχτεί για να τσουγκρίζονται, να μοιράζονται και να απολαμβάνονται χωρίς βιασύνη.
Η όλη ιδέα βασίζεται στην απλότητα, με τη συνύπαρξη της κρητικής με τη βάσκικη κουζίνα να γεννούν ένα πρωτότυπο, μοντέρνο και ενημερωμένο «καφενείο» με νόστιμους μεζέδες. Από τη μία, η Κρήτη με χοχλιούς μαγειρευτούς με βλίτα και κολοκυθάκια, ντάκο με πηχτόγαλο Χανίων, τσιγαριαστό αρνί και σφακιανή πίτα με μέλι. Από την άλλη, η Χώρα των Βάσκων με τα διάσημα pintxos - όπως λέγονται εκεί οι μεζέδες - που περιλαμβάνουν από την κλασική Gilda (αντζούγια, ελιά και τσίλι περασμένα σε οδοντογλυφίδα) και τις φημισμένες σαρδέλες κονσέρβας, μέχρι jamón serrano, τορτίγια Bilbao, τις αγαπημένες ψητές πιπεριές Padron και, για το τέλος, απολαυστικά churros με σοκολάτα.
Εδώ το μενού θα αλλάζει τακτικά, ανάλογα με την εποχή και τα υλικά, ενώ όλα έρχονται στη μέση του τραπεζιού, απλά και ωραία, με χαρακτήρα και νοστιμιά - και στο Topa σερβίρονται με σεβασμό στην καταγωγή τους. Μην σου κάνει εντύπωση, λοιπόν, αν δεις σαρδέλες ή μύδια από κονσέρβα, καθώς στην Ισπανία αποτελούν παράδοση και θεωρούνται σχεδόν τέχνη - μάλιστα υπάρχουν επίπεδα ποιότητας που συναγωνίζονται άνετα τα φρέσκα πιάτα.
Το φαγητό συνοδεύεται από ιδιαίτερα κρασιά, ξηρούς μηλίτες από τη Χώρα των Βάσκων που πίνονται ευχάριστα σαν κρασί, εκλεκτά βερμούτ και, φυσικά, τσικουδιά. Η λίστα κρασιών κινείται ευφυώς ανάμεσα στην Ιβηρική και την ελληνική γη, με επιλογές από μικρούς παραγωγούς και φυσικές οινοποιήσεις που σέβονται τον τόπο. Και η ομάδα του ¡Topa! είναι πάντα πρόθυμη και σωστά ενημερωμένη, ώστε να σε βοηθήσει στην επιλογή των ποτών αλλά και των μεζέδων που τα συνοδεύουν καλύτερα.
Και ενώ η Ισπανία είναι μια χώρα σχετικά κοντά, με κουζίνα που μοιράζεται αρκετά κοινά με την ελληνική, τόσο ως προς τις πρώτες ύλες όσο και την κουλτούρα της απόλαυσης του φαγητού, σπάνια βλέπουμε ισπανικά εστιατόρια στην Ελλάδα. Οπότε το ¡Topa! σου παρουσιάζει αυτήν την κουζίνα με έναν δικό του, κρητικό τρόπο! Και χωρίς να επιδιώκει να εντυπωσιάσει, δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγμή. Ίσως, έρθεις για τις ιδιαίτερες γεύσεις ή το βερμούτ, αλλά τελικά μείνεις - και ξανάρχεσαι - για το πώς όλα ενώνονται αβίαστα: η κουζίνα, τα ποτά, η μουσική, η παρέα.
Με τον δικό του απλό και ήσυχο τρόπο, το ¡Topa! είναι ένα ευχάριστο μαγαζί που λειτουργεί γιατί έχει ποιότητα και συνέπεια. Αν το επισκεφθείς, σίγουρα θα το εντάξεις στα στέκια σου.
¡Topa!
Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη
Τηλέφωνο: 210-86.60.889
Ωράριο: Τρίτη - Σάββατο 10:00-01:00, Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά
Κόστος: 20-25 ευρώ / άτομο