Η αλήθεια είναι ότι το να βρεις πού να φας σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν είναι απλή υπόθεση. Συνήθως χάνεσαι από τις επιλογές και δεν ξέρεις σε ποια περιοχή να κατευθυνθείς και τι αξίζει να επισκεφτείς. Έτσι συμβαίνει και με το Λονδίνο, που έχει τόσες επιλογές, που δεν ξέρεις τι πραγματικά αξίζει. Εδώ λοιπόν θα βρεις τα καλύτερα που παίζουν αυτή την περίοδο!

Νέα άφιξη: Dove, Notting Hill

Ποια είναι η πιο hot γαστρονομική γειτονιά του Λονδίνου αυτή την περίοδο; Το Notting Hill. Και στο επίκεντρο αυτής της «καυτής» ζώνης βρίσκεται το Dove, η νέα πρόταση του σεφ Jackson Boxer, ο οποίος επιστρέφει στον παλιό του χώρο, το πρώην Orsay. Σ’ αυτό το φιλόξενο σκηνικό με μπεζ και ατσάλινο μπλε χρώμα, ο Boxer απογειώνει το comfort food - μία από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές τάσεις της εποχής.

Πολλά κυρίως πιάτα είναι για δύο, όπως η ψητή τσιπούρα με σκόρδα confit ή η μπριζόλα από χοιρινό Tamworth, παλαιωμένη για 30 ημέρες. Εάν πας νωρίς, μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και το burger του, αφού πολλοί λένε πως είναι το καλύτερο του Λονδίνου: ένα μπιφτέκι από βοδινό παλαιωμένο για 50 ημέρες με λιωμένο ροκφόρ από πάνω – βγαίνουν μόνο 10 μερίδες κάθε βράδυ και δεν αναφέρεται στο μενού. Στα ποτά, υπάρχει ένα Negroni με καρύδι και πολλές μη αλκοολούχες επιλογές, όπως το αφρώδες gamay "L’Antidote", ενώ η λίστα κρασιών εστιάζει στην Ευρώπη. Το μόνο δύσκολο στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι να βρεις τραπέζι.

Για οικονομικό φαγητό: Knave of Clubs, Shoreditch

Στα τέλη του 1800, αυτή η παμπ ήταν στέκι για τους East Londoners. Πλέον επιστρέφει στις ρίζες της με ξύλινη διακόσμηση, ψηλά ταβάνια και καθρέφτες, ως ένας γαστρονομικός προορισμός. Είναι η τελευταία σε μια σειρά από διάφορες παμπ που έχουν εκπληκτική κουζίνα. Εδώ ο αναγνωρισμένος σεφ Patrick Powell (Midland Grand Dining Room) φτιάχνει εξαιρετικά bar snacks, όπως τοστ με παστράμι και ελβετικό τυρί, ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι το κοτόπουλο rotisserie. Πρόκειται για μαριναρισμένο και τέλεια ψημένο κοτόπουλο, που σερβίρεται με πατάτες ψημένες στο λίπος του, σαλάτα και φέτες μπαγκέτας για να βουτήξεις στους χυμούς του, ενώ μπορούν να το μοιραστούν δύο άτομα. Στα βαρέλια θα βρεις μπίρες από μικροζυθοποιίες, όπως την Double Diamond pale ale της Allsopp’s.

Επαγγελματικό γεύμα: Chutney Mary, Mayfair

Στο εκλεπτυσμένο ινδικό εστιατόριο της St. James’s Place, στην «καρδιά» του Mayfair, η ατμοσφαιρική σάλα διαθέτει καλά κατανεμημένα τραπέζια. Από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι οι ψητές καρδιές αγκινάρας, το stir-fry με αστακό και καυτερές πιπεριές και το Afghani chicken tikka, αγαπημένο του Boris Johnson. Τα Μartini κυμαίνονται από το κλασικό vesper έως ένα με σαφράν, ενώ σερβίρουν ινδικά craft gins και η λίστα κρασιών περιλαμβάνει βαριά ονόματα. Γενικά, αυτή είναι μια πρόταση αν θέλεις να κλείσεις κάποια συμφωνία ή να κάνεις ένα καλό επαγγελματικό τραπέζι. 

Κράτηση της τελευταίας στιγμής: The Portrait by Richard Corrigan, Trafalgar Square

Στην πολυσύχναστη περιοχή γύρω από την Trafalgar Square και το Charing Cross, δεν είναι εύκολο να βρεις καλό φαγητό - πόσο μάλλον χωρίς κράτηση. Το Portrait, όμως, στον τελευταίο όροφο της National Portrait Gallery, αποτελεί ευχάριστη εξαίρεση. Με θέα στο Big Ben και το London Eye στο βάθος, μπορείς να καθίσεις στο κομψό, στρωμένο με λευκά τραπεζομάντιλα εστιατόριο του διάσημου σεφ Richard Corrigan και να παραγγείλεις το φανταστικό S&V Μartini (salt & vinegar), παρέα με ταλιατέλες ραγού από κουνέλι ή σνίτσελ από φραγκόκοτα.

Η επιλογή του Bloomberg: Mei Ume, City

Αν σου αρέσει η κινέζικη κουζίνα, στο Mei Ume θα βρεις εύκολα τραπέζι και πιάτα σε λογικές τιμές. Επίλεξε την πάπια Πεκίνου, που εδώ είναι καπνιστή, αρωματισμένη με ξύλο μηλιάς και σερβίρεται με ψιλοκομμένα πράσα, αγγούρι, πιτάκια και σάλτσα. Το kung pao κοτόπουλο με τηγανητή ζύμη συνοδεύεται από φιστίκια, ενώ το γλυκόξινο χοιρινό έχει κομμάτια από φράπα, το μεγάλο εσπεριδοειδές. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία από sushi και sashimi.

Η ελληνική επιλογή: Myrtos by Asimakis

Μια φρέσκια και ελληνική νέα άφιξη είναι το Myrtos by Asimakis με σεφ και ιδιοκτήτη τον Ασημάκη Χανιώτη που έχει ήδη κατακτήσει ένα αστέρι Michelin, όταν δούλευε στο Pied à Terre, όπου «πάντρεψε» τις ελληνικές του ρίζες με τη σύγχρονη γαλλική κουζίνα. Το μαγαζί του πλέον αποτελεί μια γαστρονομική ωδή στην ελληνική κουζίνα και το όνομα του προέρχεται από την παραλία Μύρτος στην Κεφαλλονιά, ένα μέρος που έχει πει πόσο αγαπάει. Άνοιξε στις 12 Μαΐου και σε περιμένει για να το ανακαλύψεις στο South Kensington.

Πηγή: The Washington Post