Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στην παραγωγή craft μπίρας - χειροποίητης μπίρας, δηλαδή - που ειδικεύεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Η ελληνική σκηνή της μικροζυθοποιίας έχει αναπτυχθεί ραγδαία, με πολλές νέες ζυθοποιίες να κάνουν την εμφάνισή τους.
Πολλές από αυτές, μάλιστα, έχουν δημιουργήσει και taprooms για να προωθήσουν άμεσα τα προϊόντα τους, με βασική τους φιλοσοφία να προσφέρουν φρέσκια μπίρα στο κοινό σε έναν ιδιαίτερο χώρο δημιουργώντας κάτι ελκυστικό, με επίκεντρο πάντοτε το πολύ καλό προϊόν.
Τι είναι τα taprooms
Τα taprooms αποτελούν μια μοντέρνα εκδοχή των ζυθοπωλείων, προσφέροντας φρέσκια, μπίρα από μικρούς παραγωγούς. Αυτοί οι χώροι επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν νέες γεύσεις και είδη μπίρας, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραγωγούς από κοντά, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία που ενώνει τον κόσμο του ζύθου με τους καταναλωτές.
Η ατμόσφαιρα σε ένα taproom είναι προσανατολισμένη στη συζήτηση και την κοινωνικοποίηση, με τη χειροποίητη μπίρα να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν ιδιαίτερες ποικιλίες μπίρας, με φρουτώδη και μη αρώματα, σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον με ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η μουσική που παίζει συνήθως είναι προσεκτικά επιλεγμένη, ώστε να συνοδεύει τη διαδικασία της απόλαυσης, χωρίς να γίνεται ενοχλητική.
Τα taprooms διαθέτουν αρκετές κάνουλες, με στόχο την ποικιλία, επιτρέποντας στους επισκέπτες να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν τις αγαπημένες τους γεύσεις, προτού επιλέξουν την αγαπημένη τους, ενώ δε λείπουν και οι επιλογές σε συνοδευτικά. Παράλληλα, εκεί μπορεί κανείς να βρει μέχρι και μπλούζες, ποτήρια ή άλλα αξεσουάρ με το λογότυπο του εκάστοτε ζυθοποιείου, προσθέτοντας μια ακόμα διάσταση στην εμπειρία του επισκέπτη. Αφέσου λοιπόν στη γοητεία του taproom και ανακάλυψε τον μαγικό κόσμο της μπίρας!
Τα taprooms της Αθήνας που ξεχωρίζουμε
Paragon
Σε έναν εντυπωσιακό, πρώην βιομηχανικό χώρο στην Ηλιούπολη, όπου παλιά λειτουργούσε σιδεράδικο, βρίσκεται τώρα η Paragon Brewery. Εκεί μπορείς να απολαύσεις craft μπίρα ακριβώς δίπλα στα καζάνια παραγωγής, χάρη στη μεγάλη τζαμαρία που χωρίζει το μπαρ από τον χώρο της ζυθοποίησης. Η Paragon δεν είναι απλώς ένας χώρος δοκιμής μπίρας, αλλά μια ζωντανή πλατφόρμα δημιουργίας και πειραματισμού. Οι ιδιοκτήτες, ο Γιάννης Ψιμούλης και ο Τάσος και η Ελευθερία Παπαδάκη, έχουν δημιουργήσει ένα taproom που φιλοξενεί τόσο τις δικές τους συνταγές όσο και νέες, συνεργατικές μπίρες και οι κάνουλες ανανεώνονται κάθε εβδομάδα με καινούριες γεύσεις.
Αξίζει να δοκιμάσεις: Τη Falifornia, μία American Pale Ale, με ελαφρώς φρουτώδες αλλά και πικρό προφίλ, με γεύσεις από μπισκότο, τροπικά φρούτα και καρύδα.
Paragon. Λεμεσού 3, Ηλιούπολη. τηλ. 69-81.94.70.30
Tales of Ales
Πλέον ακόμη και το κέντρο της πόλης ενδείκνυται για να απολαύσεις πραγματικά μια craft μπίρα. Στην Tales of Ales θα βρεις πάνω από 120 κωδικούς ποιοτικής μπίρας και θα εντοπίσεις τη μεγάλη βαρύτητα που έχουν δώσει στην εγχώρια μικροζυθοποιία, με πάνω από 30 ετικέτες ελληνικού ζύθου. Στον ιδιαίτερο χώρο που δημιούργησαν ο Κώστας Φραντζέσκος και ο Άγις Κόντος, κυριαρχεί το ξύλο, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και η καλή μουσική. Στο μενού τους θα εντοπίσεις και μερικά εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, καθότι θέλουν να επιτύχουν ένα όμορφο food pairing και σίγουρα να σ` εντάξουν στην κοσμοθεωρία τους.
Αξίζει να δοκιμάσεις: Τη Mas Agave, μία ιδιότυπη όσο και ευκολόπιοτη, γλυκόξινη μπίρα, η οποία έχει παλαιώσει σε βαρέλια τεκίλας, με λάιμ και αγαύη.
Tales of Ales. Μιλτιάδου 19, Σύνταγμα. τηλ. 210-32.52.540
Blame the Sun
Το Blame the Sun ήταν από τα πρώτα taprooms που άνοιξαν στην Αθήνα και έδειξε τον δρόμο για την κουλτούρα της craft μπίρας στην πόλη. Αποτελεί δημιούργημα των Άγγελου Τριανταφυλλόπουλου, Δημήτρη Λαδόπουλου και Ανέστη Ζαμανόπουλου, που συνδύασαν την αγάπη τους για την μπίρα και την tiki κουλτούρα, με αποτέλεσμα τη γέννηση της Beach Bum, μιας αρωματικής μπίρας με πλούσιο σώμα. Θα βρεις δικές τους μπύρες αλλά και δημιουργίες από άλλες μικροζυθοποιίες, με τις κάνουλες να ανανεώνονται συνεχώς με φρέσκιες επιλογές. Επιπλέον, προσφέρουν πατατάκια και καυτερές σάλτσες δικής τους παραγωγής, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη πινελιά στην εμπειρία.
Αξίζει να δοκιμάσεις: Την Beach Bum Tropic Ale, μία θολή, χρυσαφένια pale ale με μέτριο αφρισμό, κρεμώδες σώμα, άρωμα και γεύση από τροπικά φρούτα και επίγευση lime.
Blame the Sun. Βεΐκου 60, Κουκάκι. τηλ. 210-92.13.523
Strange Brew Taproom & Bottleshop
Το Strange Brew Taproom, που άνοιξε το 2019 στο Κουκάκι, είναι από τα πρώτα taprooms και έθεσε τα πρότυπα για το πώς πρέπει να λειτουργούν αυτοί οι χώροι. Φιλοξενεί τόσο δικές του μπίρες, από την ομώνυμη μικροζυθοποιία, όσο και δημιουργίες άλλων Ελλήνων και ξένων ζυθοποιών. Σίγουρα θα έχεις δει τελευταία την Chloe, που δημιούργησαν μαζί με την Alea Brewing και έχει γίνει χαμός από τότε που κυκλοφόρησε. Στο συγκεκριμένο taproom πάντως μπορείς να κάνεις και φοβερές γνωριμίες, καθώς ο κόσμος του έχει το συνήθειο να κατακτά τη Φαλήρου και η ερώτηση «Εσύ τι μπίρα πίνεις;» αρκεί για να γίνει η αρχή.
Αξίζει να δοκιμάσεις: Τη Jasmine, μια έντονα αρωματική μπίρα, με ξανθό σκούρο χρώμα και γεμάτη γεύση τροπικών και εσπεριδοειδών φρούτων.
Strange Brew Taproom. Φαλήρου 86, Κουκάκι. τηλ. 210-92.32.146
Black Hole Kipseli
Σε ένα μικρό και φιλόξενο μαγαζάκι στην Κυψέλη, η Βίκυ και ο Θανάσης δημιούργησαν ένα μοναδικό χώρο που συνδυάζει δύο από τις μεγάλες τους αγάπες: την μπίρα και τα βινύλια. Εμπνευσμένοι από την κουλτούρα του Βερολίνου, αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους «δίσκο-μπιράδικο», όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ιδιαίτερες craft μπίρες, ενώ ταυτόχρονα ακούνε κλασικούς ροκ δίσκους από τη συλλογή τους. Εκεί θα έχεις αρκετές επιλογές από ελληνικές και ευρωπαϊκές craft που συνεχώς ανανεώνονται, αλλά και ιδιαίτερα αναψυκτικά όπως το Club Mate.
Αξίζει να δοκιμάσεις: Τη Radical Way Shockwave με τη δροσιστική γεύση και τα τροπικά αρώματα μιας νόστιμης αμερικανικής Pale Ale.
Black Hole Kipseli. Κυψέλης 25. τηλ. 69-80.32.20.64
Local Pub
Η Local Pub στη Χαϊμαντά, είναι ένα από τα πρώτα μαγαζιά που στήριξε δυναμικά την ελληνική craft μπίρα, προσφέροντας στις κάνουλές της προϊόντα από μικροζυθοποιίες και νομάδες ζυθοποιούς. Ο Φώτης Αναστασίου, ιδιοκτήτης της pub, εντυπωσιασμένος από την κουλτούρα του ζύθου που γνώρισε σε ταξίδια του στο εξωτερικό, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα χώρο αφοσιωμένο στην μπίρα, ενώ πλέον έχει και τη δική του μικροζυθοποιία, τη Ζυθοποιία Αναστασίου. Η Local Pub με την εξυπηρέτηση να είναι self-service και τον αυστηρά non-smoking εσωτερικό της χώρο, αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις του ζύθου, αλλά και έναν χώρο που απευθύνεται σε όλους, κάνοντας την μπίρα προσιτή, κατανοητή και απόλυτα απολαυστική.
Αξίζει να δοκιμάσεις: Την Αστερόεσσα, μία άκρως αρωματική και πλούσια σε λυκίσκους Mosaic American Pale Ale.
Local Pub. Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι. τηλ. 69-40.86.44.43
Tap 27: Το νέο taproom στο Παγκράτι
Το Tap 27 είναι ένα μικρό, αλλά γεμάτο χαρακτήρα taproom, που ξεχωρίζει για τη μεγάλη του αγάπη προς την craft μπίρα. Βρίσκεται στην Ερατοσθένους και αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο εξειδικευμένων ανθρώπων στον χώρο της ζυθοποιίας, του Παναγιώτη Κρίκη από το Mustaki Nomad Brewing και του Κώστα Πασχίδη από το Alea Brewing Co. Με πάθος για την μπίρα, οι δυο τους δημιούργησαν έναν σύγχρονο χώρο που καλύπτει το κενό για ένα taproom σε αυτή την περιοχή. Οι μισές επιλογές είναι σταθερές, ενώ οι άλλες μισές ανανεώνονται τακτικά, προσφέροντας πάντα κάτι καινούριο από την εγχώρια και διεθνή σκηνή.
Αξίζει να δοκιμάσεις: Την Τσιγγάνα, μια ευκολόπιοτη IPA με τα εσπεριδοειδή να κυριαρχούν στη γεύση και τα πυρηνόκαρπα φρούτα στο παρασκήνιο, αφήνοντας μια ελαφριά πικρή επίγευση.
Tap 27. Ερατοσθένους 27, Παγκράτι. τηλ. 210-75.16.849