Μια ιδιαίτερη συνταγή με βασικό υλικό τα ζυμαρικά και πρωταγωνίστρια την ιδιαίτερη ντούγια. Η γεύση της έντονη και αρκετά καυτερή, αξίζει μία δοκιμή αν είναι στις γεύσεις σου. 

Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε μία βελούδινη σάλτσα με ντούγια, την οποία βρίσκουμε σε delicatessen, μυρωδικά, λεμόνι, μπόλικο ελαιόλαδο και τυρί κρέμα. Η γεύση της σάλτσας κρατά τη σπιρτάδα του αλλαντικού, ενώ το λεμόνι και τα μυρωδικά προσθέτουν οξύτητες. Το τυρί κρέμα αποδυναμώνει την ένταση, χωρίς να την εξαφανίσει και δένει τη σάλτσα, η οποία τυλίγει τις ταλιατέλες.

Όσο για το σερβίρισμα, οι Ιταλοί προσθέτουν σε κάποιες σάλτσες τραγανά τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί. Τα τηγανίζουν ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο με μία σκελίδα σκόρδο για έξτρα γεύση, προαιρετικά μπορούμε να το κάνουμε και εμείς. 

Ζυμαρικά με ντούγια και τυρί κρέμα

Ζυμαρικά με ντούγια και τυρί κρέμα


Υλικά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ξύσμα + χυμό από 2 λεμόνια μέτρια
  • 80 γρ. ντούγια
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. λεμονοθύμαρο
  • 450 γρ. ταλιατέλες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
  • τραγανά τρίμματα ψωμιού (προαιρετικά)

Sauvignon Blanc από την Ιταλία με αρώματα ώριμου βερίκοκου και μανταρινιού, νότες κέδρου και μέντας με πλούσια δομή και ευχάριστο τελείωμα. Η πρόταση του WSPC: Winkl - Kellerei Cantina Terlan

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την πικάντικη μακαρονάδα με ντούγια και τυρί κρέμα, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να καραμελώσει για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, για να μην «πιάσει». 
  2. Ρίχνουμε το σκόρδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και σοτάρουμε για 2 λεπτά. 
  3. Προθέτουμε την ντούγια, τον μαϊντανό και το λεμονοθύμαρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλ. από το νερό που έβρασαν.
  5. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο μείγμα της σάλτσας, έχοντας το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά. 
  6. Σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας στο πιάτο παρμεζάνα, τρίμματα ψωμιού και αρκετό ελαιόλαδο.
  • Αν δοκιμάσουμε τη ντούγια πριν τη μαγειρέψουμε και μας φανεί καυτερή, δεν χρειάζεται να τρομάξουμε, αφού η γεύση της σάλτσας θα είναι αρκετά πιο ήπια.
  • Αντί για λεμονοθύμαρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο θυμάρι.
  • Πριν ρίξουμε αλάτι στη σάλτσα, φροντίζουμε να έχουμε δοκιμάσει, καθώς η ντούγια είναι αρκετά αλμυρή. 
  • Τα πλατιά ζυμαρικά ταιριάζουν καλύτερα στη συνταγή, ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο ζυμαρικό θέλουμε.