Η περίοδος της Σαρακοστής μπορεί να σημαίνει αποχή από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το τραπέζι μας χάνει τη νοστιμιά του. Αντίθετα, ίσως αυτό το διάστημα αποτελεί την τέλεια ευκαιρία να ανακαλύψουμε εκλεκτές νηστίσιμες γεύσεις που ταιριάζουν μοναδικά με τα σωστά κρασιά.

Από τα θαλασσινά και τις λαχταριστές σαλάτες μέχρι τα όσπρια και τα πιάτα με αρωματικά βότανα, κάθε επιλογή μπορεί να αναδειχθεί με ένα κρασί που σέβεται και ενισχύει τα γευστικά της στοιχεία. Ελαφριά, φρουτώδη λευκά, δροσερά ροζέ και ήπια ερυθρά γίνονται οι απόλυτοι συνοδοί των νηστίσιμων επιλογών, δημιουργώντας συνδυασμούς που απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οστρακοειδή, χταπόδι, καλαμάρι, σουπιές και γαρίδες

Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους κατά την περίοδο της σαρακοστής και οι τρόποι μαγειρέματος θα καθαρίσουν το κρασί που θα κάνει μαζί τους τον ιδανικό συνδυασμό. Τα ωμά όστρακα σερβιρισμένα με χυμό λεμονιού αλλά και τα αχνιστά μύδια θα δώσουν τέλειο αποτέλεσμα όταν συνδυαστούν με λευκό κρασί που δεν έχει περάσει από βαρέλι. Το κρασί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα, ορυκτά στοιχεία και αλατότητα. Τα νησιώτικα Ασύρτικα, η ηπειρώτικη Ντεμπίνα και το κρητικό Θραψαθήρι θα ταιριάξουν γάντι. Εάν έχουμε μαλάκια ψητά στη σχάρα, βαρελάτα λευκά από Chardonnay ή Βιδιανό θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία. Τέλος, εάν είναι μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα ροζέ κρασιά με χαρακτήρα, που έχουν ωριμάσει σε βαρέλια, αμφορείς και τσιμεντένιες δεξαμενές, θα σου κλείσουν το μάτι με νόημα.

Φρούτα 

Η περίοδος της νηστείας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αυξήσουμε την κατανάλωση των φρούτων που μας προσφέρουν εκτός από δροσιστικές και αρωματικές γεύσεις, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μαζί με την αγαπημένη σου φρουτοσαλάτα ένα παγωμένο ποτήρι από ένα λευκό αρωματικό κρασί Μοσχάτου ή Μοσχοφίλερου θα σου άλλαζε τη διάθεση με ευχάριστο τρόπο.

Όσπρια όπως φακές ή φασόλια και λαχανικά

Τα όσπρια και τα λαχανικά είναι φαγητά υψηλής  διατροφικής αξίας και κάποια από αυτά σημαντική πηγή πρωτεΐνης, βασική παράμετρος καθώς η αποχή από κρέας και γαλακτοκομικά περιορίζει την πρόσληψη πρωτεϊνών. Σε αυτά τα φαγητά ο κανόνας του χρώματος θα μας οδηγήσει είτε σε λευκά κρασιά εάν απουσιάζει η κόκκινη σάλτσα είτε σε ερυθρά όταν τα έχουμε κοκκινιστά. Στην πρώτη περίπτωση, η Μαλαγουζιά ή ένα Sancerre με τα βοτανικά και πράσινα στοιχεία τους θα δώσουν γευστική αρμονία. Στη δεύτερη περίπτωση, ένα ερυθρό με ήπιες τανίνες όπως μια Λημνιώνα, ένα Βλάχικο ή μια Barbera d’ Asti θα δημιουργήσουν μια υπέροχη γαστρονομική εμπειρία.

Ελιές, ταχίνι και μανιτάρια

Οι ελιές, το ταχίνι και τα μανιτάρια μπορούν να δημιουργήσουν πιάτα μεζέδων με έντονες και ιδιαίτερες γεύσεις που μπορούν να προηγηθούν του κυρίως γεύματος ή να προσφέρουν μια εναλλακτική για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Δίπλα σε ένα ποτήρι από την παραδοσιακή μας ρετσίνα ή σε ένα ποτήρι Fino Sherry από τον Ισπανικό νότο θα χαρίσουν μια γιορτινή διάθεση στην παρέα.

Ξηροί Καρποί με μέλι 

Το ιδανικό γλυκό για την περίοδο της νηστείας είναι ο συνδυασμός των ξηρών καρπών με μέλι. Αυτά μπορούν να σερβιριστούν παρέα με μια παλαιωμένη Μαυροδάφνη Πατρών ή ένα γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια που έχει παλαιώσει για πολλά χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Τέτοια παραδείγματα βρίσκουμε από τα πολλά ΠΟΠ Μοσχάτα της χώρας μας ή τους Μαλβάζιους οίνους της Μονεμβασιάς, της Πάρου και της Κρήτης.