Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν το κρασί που παρήγγειλες σε εκείνο το fancy εστιατόριο και δεν σου άρεσε καθόλου, δεν έχει να κάνει με τα γούστα και τις περιέργειές σου, αλλά με το γεγονός ότι υπάρχει ενδεχόμενο, ανεξαρτήτως ποιότητας και ενώ είναι σφραγισμένο, να έχει υποστεί αλλοίωση; Και όμως, μην κατηγορείς τον εαυτό σου και το εξεζητημένο γούστο σου αν κάποιες φορές η πρώτη γουλιά που δοκίμασες έχει απογοητεύσει τον ουρανίσκο σου, αφού το κρασί μπορεί να είναι φελλωμένο.

Λέμε ότι ένα κρασί είναι φελλωμένο όταν φιλοξενεί μία χημική ένωση ονόματι τριχλωροανισόλη (κανονικός γλωσσοδέτης, οπότε κράτα απλώς την ουσία των πραγμάτων), η οποία οφείλεται στην επαφή του κρασιού με τον φελλό όταν είναι σφραγισμένο και, δυστυχώς, αλλοιώνει τόσο τα αρώματα όσο και τη γεύση του. Μπορεί μάλιστα να γίνει σε τέτοιο σημείο, που το κρασί να μην μπορεί καν να καταναλωθεί - αν και λένε πως δεν είναι επικίνδυνο, απλώς δυσάρεστο. Συνήθως θα το συναντήσεις στο κόκκινο κρασί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσβάλλεται και το λευκό.

Μερικοί τρόποι για να το καταλάβεις 

Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε sommelier, ούτε έμπειρος γευσιγνώστης, αφού τα σημάδια κάνουν «μπαμ». Μπορεί το κρασί να σου φέρνει την οσμή βρεγμένου χαρτιού ή ακόμη χειρότερα μούχλας. Σίγουρα κάτι που δεν είναι ευχάριστο. Βέβαια, διάφοροι παράγοντες καθορίζουν πόσο εύκολο είναι να εντοπίσεις ένα φελλωμένο κρασί, όπως ο βαθμός μόλυνσής του, η δική σου ευαισθησία ως γευσιγνώστης και ο τρόπος παρασκευής του κρασιού. Αν λοιπόν δεν αντιληφθείς τις οσμές που αναφέραμε, ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσεις αν ένα κρασί είναι φελλωμένο είναι να μυρίσεις το υγρό άκρο του φελλού και μπορεί να εντοπίσεις εκεί την εν λόγω μυρωδιά ή τέλος πάντων μία οσμή που δεν θυμίζει κρασί. 

Επίσης, αν δεν βρεις κάτι ασυνήθιστο, μπορείς να σερβίρεις στο ποτήρι και να το αναδεύσεις, ώστε οι μυρωδιές του να γίνουν πιο έντονες και τότε ίσως καταλάβεις κάτι. Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να διστάσεις να ζητήσεις από το προσωπικό του εστιατορίου να στο αντικαταστήσουν. 

Σκέψου το και αλλιώς. Όλες αυτές τις φορές που ένα κρασί σε δυσαρεστούσε, είναι πολύ πιθανό να ήταν φελλωμένο. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις τα σημάδια, θα μπορείς να προσδιορίσεις καλύτερα ποια είναι τελικά τα κρασιά που όντως σου αρέσουν και ποια όχι.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο χώρο του κρασιού προκειμένου να μη συναντά ο καταναλωτής φελλωμένο κρασί, είτε σε εστιατόριο είτε στην αγορά. Από τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα που επιλέγουν οι οινοπαραγωγοί και τον διαφορετικό τρόπο οινοποίησης, μέχρι τη δημιουργία του βιδωτού πώματος (Stelvin), που έπαιξε καίριο ρόλο. Πλέον χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από διάφορα οινοποιεία, καθώς αποφεύγεται ο κίνδυνος αλλοίωσης του κρασιού και είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση. 

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι η αλλοίωση του φελλού δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μπορεί να έχει ένα κρασί. Είναι απλώς αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν πιο εύκολα και πιο συχνά, γι’ αυτό μην σε τρελαίνει η ιδέα, ούτε να πάθεις εμμονή. Μπορεί όντως ένα κρασί να μη σου αρέσει. Απλώς αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, τότε σκέψου ξανά αν θες όντως να το πιεις.