Είναι ωραίο να ανακαλύπτεις τον κόσμο του κρασιού, γιατί μοιάζει σαν μία ατελείωτη εξερεύνηση. Και πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να ανακαλύψεις. Διαφορετικές ποικιλίες, χρώματα, αρώματα, γεύση, επίγευση, παλαίωση και πολλά ακόμη. 
Και αν αγαπάς το καλό, ερυθρό κρασί, αυτή τη φορά ανακαλύπτουμε μερικά facts για το Cabernet Sauvignon, μία από τις πιο γνωστές και ευρέως καλλιεργούμενες ποικιλίες ερυθρού σταφυλιού στον κόσμο. 

Μαθαίνουμε λοιπόν για αυτό το κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε σώμα.  Τι πρέπει να ξέρεις για το Cabernet Sauvignon; 

Τον Αύγουστο έχει την τιμητική του 

Η Παγκόσμια Ημέρα Cabernet Sauvignon γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Πέμπτη του Αυγούστου, η οποία φέτος πέφτει στις 28, δηλαδή…σήμερα!

Είναι ο βασιλιάς του κόκκινου κρασιού 

Όσοι ασχολούνται και εμπλέκονται με τον κόσμο του κρασιού λένε ότι το Cabernet Sauvignon είναι ο «βασιλιάς» και αυτό γιατί καλλιεργείται σε πάρα πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Pinot Noir, από την άλλη, θεωρείται η βασίλισσα. Το πρώτο είναι γεμάτο, δυνατό και στιβαρό, ενώ το δεύτερο πιο ευαίσθητο και κομψό. Κάπως έτσι, «συμπληρώνουν» το ζευγάρι. 

Έχει έντονο χρώμα, γεμάτη γεύση και άρωμα 

Συνήθως έχει νότες μαύρων φρούτων όπως μαύρο κεράσι, μαύρη σταφίδα (κάσσις), καθώς και πιο σύνθετες νότες όπως πιπέρι, κέδρος, δέρμα, καπνός και βανίλια (ειδικά όταν έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια). Γεύση έχει πλούσια, κυρίως γιατί έχει έντονες τανίνες και οξύτητα. Το χρώμα του είναι έντονο κόκκινο.


Η εξέλιξή του ξεπερνά τα 20 χρόνια

Πρόκειται για ποικιλία που τα πάει πολύ καλά με τον χρόνο. Συγκεκριμένα, το Cabernet Sauvignon είναι από τις ποικιλίες των οποίων τα καλύτερα κρασιά μπορούν να εξελιχθούν για 10, 20 ακόμη και περισσότερα χρόνια.

Καλλιεργείται μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα

Το Cabernet Sauvignon κατάγεται από τη Γαλλία και συγκεκριμένα το Bordeaux, αλλά καλλιεργείται και στις ΗΠΑ (Καλιφόρνια, ειδικά Napa Valley), τη Χιλή, την Αυστραλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική, και πλέον και στην Ελλάδα, κυρίως σε ψυχρότερες περιοχές. Γενικώς καλλιεργείται μέχρι και στην Κίνα, στην έρημο Gobi.

Cabernet Sauvignon


Ήταν…τυχαίο

Λένε ότι το Cabernet Sauvignon προέκυψε από τυχαία διασταύρωση του Cabernet Franc και του Sauvignon Blanc στον 17ο αιώνα.

Μερικά από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο είναι Cabernet Sauvignon 

Το Screaming Eagle για παράδειγμα, μπορεί να κοστίζει πάνω από 3.000 ευρώ το μπουκάλι. Από την άλλη, μπορείς βέβαια να βρεις και πολύ οικονομικά. 

Ταιριάζει τέλεια με τα κρεατικά αλλά και με παλαιωμένα τυριά 

Το Cabernet Sauvignon ταιριάζει με κόκκινα κρέατα, ψητά, μπριζόλες, κυνήγι,λ αλλά και παλαιωμένα τυριά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι έντονες τανίνες του το κάνουν ιδανικό για πιάτα με πρωτεΐνη και λιπαρά, όπως είναι βέβαια και τα τυριά.