Υλικά
  • 500-550 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 ml γάλα φρέσκο, κατά προτίμηση πρόβειο
  • 60 γρ. γιαούρτι (σακούλας ή πρόβειο)
  • 2 αυγά μέτρια
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. κάρδαμο
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
  • φιλέ αμυγδάλου ή ζάχαρη καστανή για το πασπάλισμα (προαιρετικά) 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κάρδαμο και το μαχλέπι.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε τα 500 γρ. στο μπολ. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα ή με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που δε θα κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  3. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβάνη και 1-2 πετσέτες κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο, να φουσκώσει, για περίπου 2 ώρες.
  4. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου μας και αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια και κάθε ένα το πλάθουμε σε κορδόνι. Τυλίγουμε τις άκρες του κορδονιού σε σαλίγκαρο, με αντίθετη όμως κατεύθυνση η μια άκρη από την άλλη.
  6. Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια στη λαμαρίνα, σε απόσταση το ένα από το άλλο. Καλύπτουμε με 1-2 πετσέτες κουζίνας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Αλείφουμε τα τσουρεκάκια με το ασπράδι αυγού και τα πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου ή τη ζάχαρη.
  9. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.