Υλικά
- 500-550 γρ. αλεύρι σκληρό
- 250 ml γάλα φρέσκο, κατά προτίμηση πρόβειο
- 60 γρ. γιαούρτι (σακούλας ή πρόβειο)
- 2 αυγά μέτρια
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 170 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- ½ κ.γ. μαχλέπι
- ½ κ.γ. κάρδαμο
- 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
- φιλέ αμυγδάλου ή ζάχαρη καστανή για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κάρδαμο και το μαχλέπι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε τα 500 γρ. στο μπολ. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα ή με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που δε θα κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβάνη και 1-2 πετσέτες κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο, να φουσκώσει, για περίπου 2 ώρες.
- Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου μας και αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια και κάθε ένα το πλάθουμε σε κορδόνι. Τυλίγουμε τις άκρες του κορδονιού σε σαλίγκαρο, με αντίθετη όμως κατεύθυνση η μια άκρη από την άλλη.
- Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια στη λαμαρίνα, σε απόσταση το ένα από το άλλο. Καλύπτουμε με 1-2 πετσέτες κουζίνας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε τα τσουρεκάκια με το ασπράδι αυγού και τα πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου ή τη ζάχαρη.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.