Εκτός από τη βελτίωση της γεύσης, αλάτι ή πρόσθετα, τα βότανα και τα μπαχαρικά προσφέρουν μια ποικιλία οφελών για την υγεία και μπορούν να υποστηρίξουν φυσικές λειτουργίες του οργανισμού που σχετίζονται με το βάρος. Για παράδειγμα, τονώνουν την πέψη, μειώνουν την κατακράτηση, ηρεμούν το νευρικό σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση.
Παρακάτω μπορείς να βρεις μερικά από τα βότανα που έχουν μελετηθεί ή χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να υποστηρίξουν φυσικά τη διαδικασία της απώλειας βάρους, πάντα ως μέρος μιας συνολικής προσέγγισης της υγείας, χωρίς υπερβολές και ακρότητες.
Λουΐζα
Ίσως, το πιο διάσημο βότανο με μακρά παράδοση στην υποστήριξη της απώλειας βάρους είναι η λουΐζα (Aloysia citrodora). Συνδυάζει ευχάριστο άρωμα με πολύπλευρη δράση και λειτουργεί ως ήπιο διουρητικό, βοηθώντας στη μείωση της κατακράτησης υγρών, ενώ έχει και ηρεμιστική επίδραση, ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιόδους έντασης ή δίαιτας. Επιπλέον, είναι ιδανική για την τόνωση της πέψης και την ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα, ενώ οι αντισπασμωδικές της ιδιότητες την καθιστούν αποτελεσματική σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος ή «νευρικού στομάχου».
Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως έγχυμα, μόνη της ή σε συνδυασμό με χαμομήλι, δυόσμο ή φασκόμηλο. Πίνεται ευχάριστα ζεστή ή και κρύα, ιδιαίτερα μετά το φαγητό.
Πιπέρι καγιέν
Το πιπέρι καγιέν είναι ένα καυτερό μπαχαρικό με έντονη γεύση και ισχυρές ιδιότητες, κυρίως χάρη στην καψαϊκίνη, τη δραστική του ουσία. Η καψαϊκίνη έχει θερμογενετική δράση, δηλαδή μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τη θερμοκρασία του σώματος και να ενισχύσει τον βασικό μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, ενώ παράλληλα φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της όρεξης. Ακόμα μπορεί να προάγει τη διάσπαση του λίπους, βοηθώντας το σώμα να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά τα λιποκυτταρικά αποθέματα.
Αν σου αρέσει η πικάντικη γεύση, μπορείς εύκολα να προσθέσεις καγιέν στη διατροφή σου είτε σε σούπες, μαγειρευτά ή και κόκκινες σάλτσες είτε σε ομελέτες, ψητά λαχανικά, ακόμη και σε ποπ κόρν!
Κύμινο
Το κύμινο (Cuminum cyminum) είναι ένα παραδοσιακό πεπτικό βότανο με ήπια θερμαντική δράση και ελαφρώς διεγερτική επίδραση στον μεταβολισμό. Περιέχει αιθέρια έλαια που βοηθούν στη διάσπαση των λιπών, στην αποφυγή φουσκώματος, και στη ρύθμιση της πέψης.
Η χρήση του στην κουζίνα είναι εξαιρετικά απλή, αφού μπορείς να πασπαλίσεις αλεσμένο κύμινο σε λαχανικά, ψάρια ή σε σαλάτες με όσπρια ή να το προσθέσεις σε σούπες και μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα. Επιπλέον, δοκίμασε να ψήσεις ολόκληρους σπόρους κύμινου και να τους χρησιμοποιήσεις σε ρύζι, σαλάτες ή και χειροποίητο ψωμί.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ (Zingiber officinale), με την έντονη και θερμή του γεύση, χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη διατροφή και στην ιατρική πολλών λαών. Εκτός από τη γαστρονομική του αξία, θεωρείται και ισχυρός σύμμαχος στην υποστήριξη ενός υγιούς βάρους. Περιέχει ενώσεις με θερμογενετικές ιδιότητες, που μπορούν να ενισχύσουν τη μεταβολική δραστηριότητα και να βοηθήσουν το σώμα να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά τα αποθέματα λίπους. Παράλληλα, το τζίντζερ υποστηρίζει σημαντικά την πέψη – έναν βασικό μηχανισμό για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Η ένταξή του στην καθημερινότητα σου είναι αρκετά εύκολη, αφού το τζίντζερ είναι ένα πολυμορφικό βότανο. Δοκίμασε να το προσθέσεις τριμμένο στο τσάι σου ή σε φυσικούς χυμούς ή έπειτα σε γεύματά σου όπως σούπες και μαρινάδες. Η μορφή του σε σκόνη ταιριάζει εξαιρετικά σε ψητά λαχανικά ή σε γλυκά μπισκότα και σίγουρα ένα ζεστό αφέψημα με φρέσκο τζίντζερ, μέλι και λεμόνι είναι ιδανικό για το πρωί ή το βράδυ.
Ταραξάκο
Γνωστό και ως αγριοράδικο ή πικραλίδα, το ταραξάκο (Taraxacum officinale) χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος και της χολής, να υποστηρίζει τη διάσπαση των λιπών και να προσφέρει ήπια αποτοξινωτική δράση.
Είναι ιδανικό για ρόφημα από αποξηραμένα φύλλα ή ρίζα, χρησιμοποιώντας 1 κ.γ. σε 1 φλ. νερό για έγχυση 10 λεπτών, ενώ τα φρέσκα φύλλα του μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες την άνοιξη. Ταιριάζει πολύ σε βοτανικά μείγματα αποτοξίνωσης, μαζί με σημύδα ή λουΐζα και λειτουργεί ως ήπιο διουρητικό, σε περιόδους κατακράτησης ή υπερβολικής κατανάλωσης λιπαρών. Αν και πικρό στη γεύση, το ταραξάκο είναι πολύτιμο για τη φυσική «επανεκκίνηση» του οργανισμού, ειδικά στην αλλαγή των εποχών.
Μάραθος
Ο μάραθος (Foeniculum vulgare) είναι ένα παραδοσιακό πεπτικό βότανο με ευχάριστο άρωμα που θυμίζει γλυκάνισο. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να ανακουφίζει από φουσκώματα, αέρια και δυσπεψία, ειδικά μετά από βαριά ή λιπαρά γεύματα. Βοηθά να ρυθμιστεί η κινητικότητα του εντέρου, να μειωθεί το αίσθημα «βαριάς κοιλιάς» και να αποκατασταθεί η άνεση στην πέψη. Έχει ήπια αντισπασμωδική δράση και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε περιόδους στρες που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.
Επίλεξε το ως ρόφημα μετά το φαγητό, τους σπόρους ή τα φύλλα του, ή σε μαγειρευτά, ψάρια ή λαχανικά, για επιπλέον γεύση και καλύτερη πέψη. Αν το συμπεριλάβεις σε βοτανικούς συνδυασμούς με χαμομήλι, θα βοηθήσει και στην ανακούφιση στομαχικών πόνων. Για αυτό και ο μάραθος μπορεί να γίνει καθημερινός σου σύμμαχος, αν έχεις ευαισθησία στο πεπτικό, αλλά και για όποιον θέλει να νιώσει πιο ανάλαφρα μετά το φαγητό.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι (Camellia sinensis) είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κατεχίνες και καφεΐνη, δύο ενώσεις που έχουν μελετηθεί για τη συμβολή τους στη διευκόλυνση της λιπόλυσης, δηλαδή της καύσης λίπους. Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να υποστηρίξει τον μεταβολισμό, ειδικά όταν συνδυάζεται με φυσική δραστηριότητα και ισορροπημένη διατροφή. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει σε ήπια μείωση του σωματικού βάρους ή του λίπους στην κοιλιακή περιοχή, όταν καταναλώνεται συστηματικά.
Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, απαιτείται προσοχή στη δοσολογία, ιδίως σε άτομα με υπέρταση, έντονου στρες ή προβλήματα ύπνου. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να καταναλώνεται νωρίς μέσα στην ημέρα, καλύτερα κατά τις πρωινές ώρες. Ιδανική επιλογή θα ήταν ως έγχυμα 2–3 φορές την ημέρα, σκέτο ή με λίγες σταγόνες λεμονιού για καλύτερη απορρόφηση των πολυφαινολών.