Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, και μαζί τους έρχεται η λαχτάρα για τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά και η περίοδος που επιτέλους μπορούμε να τα έχουμε διαθέσιμα. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και βασιλόπιτα δε λείπουν ποτέ από κανένα γιορτινό τραπέζι, αλλά καλό είναι να έχουμε μια ιδέα για το θερμιδικό περιεχόμενο των αγαπημένων μας γλυκών, ώστε να τα καταναλώνουμε υπεύθυνα και να μην τα αναγάγουμε σε ένοχες απολαύσεις.
Μελομακάρονα
Για πολλούς το αγαπημένο γλύκισμα των Χριστουγέννων, το μελομακάρονο είναι ένα νηστίσιμο μελωμένο μπισκότο και η συνταγή του έχει βάση το ελαιόλαδο, το καρύδι, το μέλι και το πορτοκάλι. Ένα μεσαίο μελομακάρονο (30-40g) αποδίδει περίπου 150-200 θερμίδες. Θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλωθεί σαν σνακ για παράδειγμα απογευματινό, συνοδεία του αγαπημένου σας ροφήματος.
Κουραμπιέδες
Ο κουραμπιές, άλλο λατρεμένο έδεσμα της περιόδου των γιορτών, ένα άγλυκο βουτυράτο μπισκότο, σκεπασμένο με μια γενναία στρώση άχνης ζάχαρης. Η συνταγή του έχει βάση το βούτυρο, ζάχαρη άχνη και αμύγδαλα και είναι πιο πλούσιος σε ζωικά κορεσμένα λιπαρά και ελαφρά θερμιδικά πυκνότερος. Ένας κουραμπιές ίδιου μεγέθους με το μελομακάρονο (30-40g) αποδίδει περίπου 180-250 θερμίδες. Αντίστοιχα με το μελομακάρονο και ο κουραμπιές μπορεί να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο και σε μια λογική συχνότητα.
Δίπλες
Οι δίπλες είναι επίσης αγαπημένο γλυκό σε πολλά μέρη της Ελλάδας και συχνά σερβίρονται και σε άλλες εορταστικές περιστάσεις εκτός των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα λεπτό φύλλο ζύμης, το οποίο τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια ραντίζονται με μέλι και καρύδια. Αν και οι δίπλες είναι τηγανητές, η λεπτή ζύμη και η περιορισμένη ποσότητα λιπαρών τις κάνουν λίγο πιο «ελαφριές» από άλλα γλυκά, φαίνεται πως μια δίπλα έχει περίπου 120-150 θερμίδες. Ωστόσο, όπως όλα τα γλυκά, είναι καλό να καταναλώνονται με μέτρο, ιδιαίτερα αν έχουν αρκετό μέλι ή καρύδια που αυξάνουν τις θερμίδες.
Βασιλόπιτα
Η βασιλόπιτα είναι το πιο ξεχωριστό γλυκό της Πρωτοχρονιάς. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, από τη βασιλόπιτα σε μορφή κέικ μέχρι την παραδοσιακή εκδοχή σε μορφή τσουρεκιού. Συνήθη υλικά για την παρασκευή τους είναι το βούτυρο, τα αυγά, το αλεύρι και η ζάχαρη, ενός επιπρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, γλάσο, άχνη ζάχαρη, κ.α. Ένα κομμάτι βασιλόπιτας (περίπου 80-100 γρ.) μπορεί να περιέχει περίπου 250-400 θερμίδες, ανάλογα με τα υλικά της συνταγής.
Απόλαυσε χωρίς ενοχές
Τα γλυκά των γιορτών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και μας γεμίζουν γεύσεις, αρώματα και μνήμες στις πιο φωτεινές και γιορτινές μέρες του χρόνου. Αντί να βλέπουμε τις θερμίδες ως «εμπόδιο», μπορούμε να κατανοήσουμε πως η διατροφική επίγνωση μάς επιτρέπει να απολαμβάνουμε χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς ενοχές. Ενσωματώνοντας τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά στο γιορτινό μας διαιτολόγιο, μπορούμε να τα γευτούμε με μέτρο και να νιώσουμε ότι απολαμβάνουμε το κλίμα των ημερών χωρίς στερήσεις. Η ισορροπία κρύβεται στη συνειδητή απόλαυση, γευόμαστε και ζούμε την κάθε στιγμή των γιορτών με παρουσία και πληρότητα, αποφεύγοντας μεν τις υπερβολές, αλλά κυρίως τις τύψεις.
Περισσότερα στο: www.dietstories.gr