Ζεστό, παγωμένο, με κρέμα και ζάχαρη, ίσως με φυτικό γάλα, μια δόση κανέλας ή κάποιο σιρόπι με γεύση — υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσει κανείς ένα φλιτζάνι καφέ. Ωστόσο, το διαδίκτυο θέλει τώρα να προσθέσει ένα ακόμη συστατικό στο μείγμα: το ταχίνι.
Ο καφές με ταχίνι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο, με τη δημοτικότητά του να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα ώστε το Yelp, της γνωστής αμερικανικής πλατφόρμας αξιολόγησης εστιατορίων και επιχειρήσεων εστίασης, τον αναγνώρισε πρόσφατα ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στις διαδικτυακές αναζητήσεις, σύμφωνα με τον μηνιαίο του Trend Tracker. Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε από τα εστιατόρια και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις οικιακές κουζίνες, καθώς οι άνθρωποι έψαχναν online πώς να φτιάξουν τον καφέ με τέτοιο τρόπο μόνοι τους.
Τι δείχνουν τα νούμερα παγκοσμίως
Με αφορμή τις συνταγές Salted Tahini Honeycomb Latte και Tahini Frozen Cold Brew που κατέκτησαν το TikTok, οι αναζητήσεις για tahini latte αυξήθηκαν κατά 900% και για tahini coffee κατά 678%. Για αυτό και το Yelp δεν είναι το μόνο brand που έχει παρατηρήσει αυτήν την τάση.
Ο Alon Chen, CEO και συνιδρυτής της πλατφόρμας ανάλυσης καταναλωτικών δεδομένων Tastewise, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Food & Wine τόνισε ότι: «Τα στοιχεία της εταιρείας μας δείχνουν πως το ενδιαφέρον για τον καφέ με ταχίνι αυξάνεται ραγδαία στα social media, με τις αναφορές να έχουν αυξηθεί κατά 126% σε ετήσια βάση. Οι οικιακοί μάγειρες συμμετέχουν και αυτοί στο κίνημα, με αύξηση 74% στις συνταγές που περιλαμβάνουν ταχίνι στον καφέ, κάτι που δείχνει μια αυξανόμενη περιέργεια γύρω από τις γεύσεις της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Σε περίπτωση που δεν έτυχε να δοκιμάσεις ταχίνι μέχρι τώρα πρόκειται για ένα κρεμώδες άλειμμα που φτιάχνεται από αλεσμένους σπόρους σησαμιού, οι οποίοι μπορεί να έχουν καβουρδιστεί ή να παραμείνουν ωμοί πριν μετατραπούν σε ταχίνι, και έχει μια πλούσια, γήινη, καρυδένια γεύση. Είναι από εκείνα τα υλικά που, μόλις τα δοκιμάσεις, θέλεις να τα έχεις πάντα στο ψυγείο σου, για να τα χρησιμοποιείς σε οτιδήποτε - από σαλάτες μέχρι, πλέον, και καφέ. Αν και πολλές κουλτούρες ανά τον κόσμο εκτιμούν εδώ και αιώνες το ταχίνι ως μέρος της κουζίνας τους - όπως στη Συρία και τον Λίβανο - το υλικό αυτό έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία δεκαετία.
Το ταχίνι κάνει viral καριέρα
Το ταχίνι γνωρίζει σταθερή άνοδο σε δημοτικότητα ως συστατικό που χρησιμοποιείται για πολύ περισσότερα από το χούμους. Αν δεις βίντεο στο διαδίκτυο και συνταγές που κατά καιρούς γίνονται viral, το ταχίνι προστίθεται σε παγωτά, μπισκότα, smoothies και brownies, οπότε το να το προστεθεί και στον καφέ μοιάζει με το φυσικό επόμενο βήμα, τουλάχιστον για τον κόσμο του διαδικτύου.
Αν το σκεφτείς δεν είναι και τόσο περίεργη εξέλιξη, αφού ο κόσμος δέχτηκε να βάζει στον καφέ του γάλα βρώμης ή φιστικιού, τσάι matcha, κάρδαμο ή και μέλι αντί για ζάχαρη. Άρα, το ταχίνι στον καφέ γιατί να φαντάζει περίεργο; Μάλιστα, όταν ξεκίνησαν στην ελληνική μεριά του TikTok να γίνονται viral τα βίντεο με άτομα που προσθέτουν μέλι στον καφέ τους είχε γίνει χαμός, πολλοί έλεγαν ότι αλλοιώνεται η γεύση του καφέ ή ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι καλύτερα να πάρουν ένα γλυκό, αντί να παραγγέλνουν καφέ.
Μέχρι και ειδύλλιο που οδήγησε στο γάμο προέκυψε με αφορμή το μέλι στον καφέ όταν μία Ελληνοαμερικανίδα, η Bella, βρέθηκε στη Ρόδο και έκανε μια τέτοια παραγγελία σε barista που δούλευε στο καφέ. Στην προσπάθεια του να την πείσει ότι δεν ξέρει να πίνει καφέ, την ερωτεύτηκε, παντρεύτηκαν και τώρα ζουν μαζί στο νησί. Η πλατφόρμα για μια περίοδο τους λάτρευε για την ιστορία τους και το περιεχόμενο που δημοσίευαν.
Πώς φτιάχνεται αυτή η viral παραλλαγή του καφέ
Υλικά
- 1 δόση εσπρέσο ή ⅓ φλ. καφέ φίλτρου δυνατό
- 1 κ.σ ταχίνι, χωρίς ζάχαρη
- ½–1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- λίγο αλάτι (προαιρετικά)
- 180 ml γάλα της επιλογής μας
- πάγο
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε τον εσπρέσο και τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα ποτήρι προσθέτουμε το ταχίνι, το σιρόπι, το αλάτι και τον κρύο καφέ.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα shaker ή μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο το μείγμα μας.
- Προσθέτουμε πάγο και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρύο γάλα.
- Ανακατεύουμε απαλά και απολαμβάνουμε τον viral καφέ μας.