Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τον καφέ, είτε βγούμε έξω να τον απολαύσουμε, είτε τον φτιάξουμε στο σπίτι σαν μια μορφή ιεροτελεστίας. Θέλουμε να κρατήσει ώρα, να τον ευχαριστηθούμε όσο περισσότερο γίνεται και αν είμαστε παρέα, μπορεί να διαρκέσει αυτή η συνθήκη έως και 3 ώρες, χωρίς να φαντάζει καθόλου περίεργο.
Το καλοκαίρι, λοιπόν και γενικότερα τις μέρες με ζέστη αυτή η ιεροτελεστία δεν μπορεί να εφαρμοστεί τόσο εύκολα, καθώς σχεδόν όλοι επιλέγουμε κρύο καφέ και καταλήγουμε μετά από μισή ώρα νευριασμένοι που πίνουμε κάτι ανάμεσα σε καφέ και νερό. Τα παγάκια όπως είναι φυσικό λιώνουν, με αποτέλεσμα ο καφές να νερώνει.
Να που όμως υπάρχει μια πολύ απλή λύση γι' αυτό το πρόβλημα και μάλιστα είναι δημοφιλής στο TikTok! Τα παγάκια από καφέ.
Παγάκια καφέ
Είναι ιδανικά για κρύα ροφήματα με καφέ, γιατί δεν αραιώνουν το ρόφημα όπως τα συνηθισμένα παγάκια. Και όχι μόνο αυτό - μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σε κοκτέιλ για μια διακριτική νότα καφέ καθώς λιώνουν.
Ακόμα μπορείς να ρίξεις ένα τέτοιο παγάκι στο θερμός σου με ζεστό καφέ για όταν είσαι στο δρόμο. Έτσι θα πέσει λίγο η θερμοκρασία του καφέ και θα γίνει πιο ευκολόπιοτος, ειδικά όταν αυτά τα θερμομονωμένα ποτήρια κρατάνε τη θερμοκρασία για ώρες.
Είναι απίστευτα χρήσιμα και θα κρατήσουν τον freddo σου αναλλοίωτο, χωρίς να νερώνει. Θα τα λατρέψεις.
Γιατί θα τα αγαπήσεις
- Είναι ένας υπέροχος τρόπος να αξιοποιήσεις τον καφέ που σου περισσεύει. Αν έχεις λίγο καφέ που έχει μείνει στην καφετιέρα, συνήθως δεν είναι αρκετός για να φτιάξεις άλλο ένα φλιτζάνι. Αντί να τον πετάξεις, ρίξ’ τον σε παγοθήκες για να φτιάξεις παγάκια καφέ.
- Ταιριάζουν σε πάρα πολλά διαφορετικά ροφήματα - ακόμα και σε κοκτέιλ. Είναι πολυχρηστικά και πολύ πρακτικά.
- Για να φτιάξεις αυτά τα παγάκια χρειάζεσαι μόνο καφέ. Ούτε περίεργα υλικά, ούτε προσθήκες - απλώς τον αγαπημένο σου καφέ, φτιαγμένο όπως εσύ τον προτιμάς. Εντάξει και παγοθήκες και έναν καταψύκτη.
- Τα παγάκια καφέ κρατούν το ρόφημά σου παγωμένο χωρίς να αλλοιώνουν τη γεύση που αγαπάς. Ξέχνα τους νερωμένους παγωμένους καφέδες.
- Ενισχύουν τη γεύση του καφέ, γιατί καθώς λιώνουν τα παγάκια καφέ απελευθερώνουν επιπλέον άρωμα, δίνοντας ένταση και βάθος στο ρόφημά σου. Ο παγωμένος καφές έχει συνήθως πιο «αδύναμη» γεύση απ’ τον ζεστό και με αυτό το κόλπο, τον ενδυναμώνεις.
- Είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Αντί να πετάς τον καφέ που περισσεύει, μπορείς να τον καταψύξεις σε παγάκια και να τον αξιοποιήσεις με έξυπνο τρόπο. Σκέψου ότι πρώτη φορά η οικολογική σου συνείδηση, θα έχει παράλληλα τόσο ωραία γεύση.
Τι εξοπλισμό θα χρειαστείς
Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις αυτά τα παγάκια είναι – φυσικά – καφές.
Μάλιστα, αν δεν πίνεις σκέτο τον καφέ σου, μπορείς να προσθέσεις λίγο σιρόπι σφενδάμου ή ακόμα και μέλι για να αναμειχθεί με τον ζεστό καφέ σου πριν τον μεταφέρεις στις παγοθήκες σου. Ουσιαστικά, όποιο γλυκαντικό προτιμάς μπορεί να δουλέψει. Έτσι, όταν λιώσουν τα παγάκια, θα γλυκάνουν το ρόφημά σου και θα χρειάζεται απλώς ένα ανακάτεμα.
Πώς να φτιάξεις παγάκια καφέ
Πρώτα, φτιάξε τον αγαπημένο σου καφέ και άφησέ τον να κρυώσει εντελώς - έτσι θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να παγώσει. Μπορείς ακόμη και να χρησιμοποιήσεις καφέ που σου έχει περισσέψει από την καφετιέρα.
Ρίξε τον καφέ σε κάθε θήκη της παγοθήκης και με προσοχή τοποθέτησέ την στην κατάψυξη. Άφησέ την να παγώσει για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά όλο το βράδυ, μέχρι να παγώσουν τελείως τα παγάκια.
Έπειτα, βγάλε τα παγάκια από την παγοθήκη και χρησιμοποίησέ τα σε παγωμένα ροφήματα καφέ ή κοκτέιλ όποτε χρειάζεται. Φύλαξέ τα σε σακουλάκι κατάψυξης με φερμουάρ.
Συμβουλές
- Δοκίμασε διαφορετικές ποικιλίες καφέ και βρες ποια γεύση σου αρέσει περισσότερο. Είτε αγοράζεις αλεσμένο καφέ είτε κόκκους, υπάρχουν καφέδες που ξεχωρίζουν σε γεύση.
- Αν οι παγοθήκες σου είναι πολύ ευλύγιστες, όπως αυτές από σιλικόνη, τότε τοποθέτησέ τες πάνω σε ένα ταψί πριν ρίξεις τον καφέ στις θήκες. Έτσι θα παραμείνουν σταθερές και εύκολες στη μεταφορά στον καταψύκτη.
- Τα παγάκια καφέ που έχεις καταψύξει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη κατάψυξή τους.
Χρήσεις για τα παγάκια καφέ
Ποιος να φανταζόταν ότι το να καταψύξεις καφέ σε μικρά παγάκια θα είχε τόσες χρήσεις; Αυτά τα μικρά «κυβάκια ευτυχίας» είναι ιδανικά για να διατηρείς το ρόφημα σου δροσερό και χωρίς να νερώνει.
Όσο για τα κοκτέιλ, μπορείς να τα βάλεις σε ένα coffee old-fashioned ή σε ένα Baileys iced coffee αφού διατηρούν το ποτό στην τέλεια θερμοκρασία και ενισχύουν τη γεύση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε smoothies για να δώσουν έντονη γεύση και πιο πλούσια υφή.
Ακόμα, κάποιοι τα χρησιμοποιούν και σαν μάσκα προσώπου αφού κάνουν πολύ καλό στο δέρμα, στο να ξεπρήζεται το πρόσωπο και στους μαύρους κύκλους, λόγω της καφεΐνης και του πάγου.