Ας το πάρουμε απόφαση, πλέον θα ζούμε παρέα με τα food trends στην καθημερινότητά μας. Απ’ όπου και αν αυτά έρχονται, είτε αυτό λέγεται TikTok, είτε Instagram, είτε διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα. 

Όπως το φαγητό, έτσι και ο καφές επηρεάζεται από τις διάφορες τάσεις που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, όλο και κάποιος σκαρφίζεται μία νέα ιδέα που θα κάνει τελικά τον γύρο του κόσμου. Εδώ ήρθαμε για να μιλήσουμε για τον salted coffee ή αλλιώς «Ca phe muoi», τον αλατισμένο καφέ φίλτρου που έρχεται από το Βιετνάμ. Και αν σου ακούγεται περίεργος, διαβάζοντας παρακάτω ίσως αλλάξεις γνώμη.

Τι είναι τελικά ο αλατισμένος καφές;

Ο αλατισμένος καφές είναι αυτός στον οποίο προστίθεται μια συγκεκριμένη ποσότητα αλατιού, χωρίς να αλλάζει η συνολική γεύση του καφέ. Αντίθετα, το αλάτι εξουδετερώνει την πικράδα και συμβάλλει στη γεύση του ροφήματος. 

Όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, το πικρό στοιχείο του καφέ εξουδετερώνεται με το αλάτι και γίνεται έτσι πιο εύγευστος. Επίσης, η παρουσία αλατιού βοηθά στην απελευθέρωση ιόντων νατρίου, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη γεύση του καφέ. Όμως στον salted coffee προστίθεται και ένα ακόμη υλικό.

Συγκεκριμένα, ο αλατισμένος καφές παρασκευάζεται με την προσθήκη ζαχαρούχου γάλακτος, κρέμας γάλακτος και αλατιού στον καφέ φίλτρου και μπορεί να καταναλωθεί ζεστός ή παγωμένος. Το αλάτι εξισορροπεί την πικράδα του καφέ, ενώ το ζαχαρούχο γάλα ενισχύει τη γλυκύτητα. 

Ο παραδοσιακός βιετναμέζικος, αλμυρός καφές φτιάχνεται σε μεταλλικό φίλτρο, ενώ μετά το φιλτράρισμα προστίθενται 1-2 κουταλιές από αλατισμένη κρέμα που γίνεται χτυπώντας ζαχαρούχο γάλα με κρέμα γάλακτος και αλάτι. 

Από πού ακριβώς προέρχεται

Ο παγωμένος καφές με γάλα είναι δημοφιλής στη Σαϊγκόν, ο αρωματικός καφές με αυγά (egg coffee) είναι γνωστός στο Hanoi, όμως η πόλη Hue, επίσης στο Βιετνάμ, μάλλον γράφει ιστορία με τον salted coffee, του οποίου η γεύση δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού. Αποτελεί μάλιστα πρωινό τελετουργικό για πολλούς ντόπιους κατοίκους της πόλης και must για τους επισκέπτες, που ψάχνουν νέες εμπειρίες όσον αφορά το αγαπημένο τους ρόφημα. Μήπως να το δοκίμαζες; Σου έχουμε και βίντεο για να δεις τη διαδικασία βήμα-βήμα:

@twaydabae Salt Coffee was legit in every single coffee shop in Vietnam! I miss it so much, can’t wait to go back soon but this will do for now. 1/2 cup heavy cream 1 tsp salt 3 tbsp condensed milk 2 tablespoons Robusta coffee grounds 1 cup boiling water, plus more for cooking Make the coffee by placing the grounds into a phin filter cup fitted over a coffee cup. Lightly shake it to even out the grounds before you place the gravity press. Pour 3 to 4 tablespoons boiling water over the grounds to wet them. Wait 30 seconds for it to filter down, then fill the phin filter cup to the top with boiling water, it is usually around ⅓ cup. Cover with the lid and let it slowly drip for 3 to 4 minutes. If you don’t have a phin filter, any espresso maker should work. You need to make ½ cup of espresso and pour it into a coffee cup. Make salted foam top by whipping up the heavy cream, 1 tsp salt and 1/2 tbsp condensed milk Add the rest of the condensed milk (add as much or as little as you want, the sweetness level is up to your preference) into the coffee, pour it over ice and top off the coffee with the salted foam . . . #coffee #coffeetime #coffeehouse #easy #easyrecipes #vietnamese #vietnamesecoffeeshop ♬ original sound - twaydabae