Τα φρέσκα ψάρια όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν εποχικότητα, έχουν συγκεκριμένο τρόπο προετοιμασίας, όμως έχουν και τις προτιμήσεις τους στο μαγείρεμα. Άλλα προτιμούν το τηγάνι, άλλα τη σχάρα, άλλα το φούρνο κι άλλα την κατσαρόλα. Ας δούμε τα πιο γνωστά της αγοράς και με ποιες συνταγές ταιριάζουν καλύτερα…
Αθερίνα και μαρίδα: Μόνο τηγανητές! Γίνονται και ωραία πίτα (αθερινόπιτα) στο τηγάνι παρέα με λεπτοκομμένες φέτες από κρεμμύδι, αυγό και αλεύρι.
Γαύρος: Τηγανητός, αχνιστός, στο φούρνο με ντομάτα ή λαδορίγανη, ωμός μαρινάτος
Ζαργάνες: Τηγανητές, στο φούρνο λαδορίγανη, φιλεταρισμένες, ρολαρισμένες και ψημένες στα κάρβουνα
Κολιοί: Ψητοί στα κάρβουνα, στο φούρνο με λαδορίγανη ή πλακί ή με λαχανικά
Σαρδέλες: Ψητές στα κάρβουνα ολόκληρες ή φιλεταρισμένες ή γεμιστές, στο φούρνο, τυλιχτές στο αμπελόφυλλο και ψητές, στο φούρνο πλακί, παναρισμένες τηγανητές
Σαφρίδια: Τηγανητά, πλακί στο τηγάνι με ντομάτα κρεμμύδι και πιπεριές
Σκουµπριά: Στο φούρνο λαδορίγανη ή πλακί ή με πατάτες, ψητά στα κάρβουνα, καπνιστά
Γόπες: τηγανητές, ψητές στα κάρβουνα (οι πιο μεγάλες), στο φούρνο πλακί, με ντομάτα και πατάτες, μαρινάτες με ξύδι, σταφίδες και δεντρολίβανο
Λυθρίνια: ψητά στα κάρβουνα, ψημένα στο χαρτί παρέα με λαχανικά
Λαβράκια: Ψητά στα κάρβουνα, ψητά στο φούρνο πλακί ή στη λαδόκολλα, σεβίτσε, κλπ
Μπαρμπούνια: Τηγανητά, ψητά, μαρινάτα
Ροφοί: Σούπα, ψητός στα κάρβουνα, στο φούρνο, στη λαδόκολλα, ψητός στο φούρνο με πατάτες λεμονάτος ή με μπάμιες και ντομάτα, γιουβέτσι
Συναγρίδες: Ψητές στα κάρβουνα ή στη σχάρα, στο φούρνο με πατάτες ή άλλα λαχανικά, αλά σπετσιώτα, στη λαδόκολλα κλπ
Σφυρίδες: Σούπα, γιουβέτσι, πλακί στο φούρνο ή με μπάμιες
Τσιπούρες: Ψητές στα κάρβουνα ή στη σχάρα, στο φούρνο πλακί ή αλα σπετσιώτα, ή με πατάτες και ντομάτες
Φαγκριά: Ψητά στα κάρβουνα ή στη σχάρα, στο φούρνο λαδολέμονο ή στη λαδόκολλα
Γλώσσα: Τηγανητή, στο φούρνο.
Σκορπίνα: Σούπα, στη λαδόκολλα, με μακαρόνια
Χριστόψαρα: Ψητά στα κάρβουνα, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με λαχανικά, πατάτες ή χόρτα
Σαλάχια: Βραστά, τηγανητά με σκορδαλιά
Κουτσομούρες: Τηγανητές
Πεσκανδρίτσες: Τηγανητές ή αχνιστές στο τηγάνι (οι πιο μικρές), σούπα, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με λαχανικά ή πατάτες ή γιουβέτσι
Μπακαλιάροι: Σούπα, τηγανητά τα πιο μικρά ψάρια, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με λαχανικά ή πατάτες, μπιάνκο

Σκορπίνα με ζυμαρικά και κόκκινη σάλτσα στον φούρνο

Τα γιουβαρλάκια σφυρίδας της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη
Μπαρμπούνια στο τηγάνι
Σαρδέλες ψητές με 2 τρόπους - στη σχάρα και στο φούρνο

Γαύρος τηγανητός
Αθερίνα τηγανητή

Ψάρι αλά σπετσιώτα βήμα - βήμα

Το τέλειο σεβίτσε λαβράκι βήμα - βήμα

Σεβίτσε λαβράκι με ροδάκινο και χυμούς εσπεριδοειδών
Ψάρι στο φούρνο με λαχανικά
