Ας το παραδεχτούμε, όλοι έχουμε ακούσει τη φράση: «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Αλλά γιατί; Ξεκινώντας τη μέρα σου με ένα θρεπτικό πρωινό, δίνεις στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, ενώ παράλληλα ρυθμίζεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύεις τη συγκέντρωσή σου.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ένα καλό πρωινό πρέπει να περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρως καλά το πρωί έχεις λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσεις ανθυγιεινά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τα τελευταία χρόνια, το πρωινό έχει εξελιχθεί σημαντικά: Από τις φρυγανιές με μαρμελάδα ή τα δημητριακά, έχουμε περάσει στα smoothies και τα smoothie bowls, το τοστ με αβοκάντο και τα baked oatmeals. Τα social media έχουν επίσης συμβάλει στη δημοτικότητα του πρωινού, με παντός είδους viral συνταγές και ιδέες - από τις πιο απλές, όπως cinnnamon rolls με μπανάνα ή πιάτα με αυγά και toppings παντός είδους, μέχρι και άλλες, πιο χρονοβόρες ή περιττά περίτεχνες, ή απλώς… περιττές, όπως τα pancakes σε ρόλο δημητριακών.

Το πρωινό είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση. Εξαρτάται από τις προτιμήσεις, το χρόνο, τη διάθεση και φυσικά το budget που έχεις διαθέσιμο. Όμως για πολλούς, παρόλο που γνωρίζουν τη σπουδαιότητα του, καταλήγει να είναι ένα γεύμα που καταναλώνουν στο πόδι, χωρίς να σκέφτονται τι τους προσφέρει και κυρίως, χωρίς να το απολαμβάνουν. Για να σου δώσουμε λοιπόν ένα παραπάνω κίνητρο να μπεις στην κουζίνα το πρωί, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε ιδέες από κουζίνες του κόσμου, για να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

Επιπλέον, σου έχουμε και 8 custom-made γλυκές και αλμυρές συνταγές, που ταιριάζουν για πρωινό ή/και brunch και περιλαμβάνουν προτάσεις για όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι για όλη την οικογένεια ή όταν αναζητάς επιπλέον ενέργεια, αλλά και επιλογές που μπορείς να πάρεις στο χέρι. Μία απ’ αυτές σίγουρα θα σου ταιριάζει!

Διάσημα πιάτα πρωινού από όλο τον κόσμο

Μεξικό - Huevos Rancheros

Ελαφρώς τηγανισμένες τορτίγιες, λιωμένα φασόλια, αυγά μάτια και σάλτσα ντομάτα. Μπορεί να είναι πολύ ή λίγο πικάντικο και συνοδεύεται από τυρί, αβοκάντο και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Τip: Μπορείς να αντικαταστήσεις τη σάλτσα ντομάτας με πιπεριές Φλωρίνης λιωμένες στο μπλέντερ και να σερβίρεις με τρίμματα φέτας ή cottage cheese.

Ινδία - Masala Dosa


Λεπτή, τραγανή και αρωματική κρέπα από ρύζι και φακές γεμισμένη με πατάτα και μπαχαρικά.

Tip: Φτιάξε τον χυλό για τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και ψήσε τις το πρωί. Αν θέλεις κάτι πιο ελαφρύ, μπορείς να γεμίσεις τις κρέπες με φρέσκα λαχανικά και λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

Πρωινά απ` όλο τον κόσμο


Τουρκία - Πλούσιο Kahvalti

Το πρώτο πρωινό της μέρας στην Τουρκία (η ακριβής μετάφραση είναι «πριν τον καφέ») είναι ένα πιάτο με ψωμί, ελιές, ντομάτες, αγγούρι, τυριά και μέλι.

Σουηδία - Crispbread με τυρί και αγγουράκι

Το crispbread είναι τραγανό και ελαφρύ, ενώ συνδυάζεται τέλεια με αλμυρές και γλυκές γεύσεις.

Ιαπωνία - Ρύζι, σούπα miso και ψάρι

Ένα από τα πιο ισορροπημένα πρωινά στον κόσμο, συνδυάζει πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες.

Tip: Για μια πιο γρήγορη εκδοχή, φτιάξε ρύζι με scrambled tofu και σόγια σος.


 

 

 

 

 

Βραζιλία - Pão de queijo

Μικρά τυροψωμάκια φτιαγμένα από αλεύρι ταπιόκας. 

Τip: Φτιάξε τον χυλό για τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και ψήσε τα το πρωί.

Πολωνία – Jajecznica (αυγά με λουκάνικο και ψωμί)

Χορταστικά αυγά scrambled, συνοδευόμενα από kiełbasa (παραδοσιακό λουκάνικο της Πολωνίας) και μαύρο ψωμί σίκαλης. Συχνά σερβίρονται με τουρσί ή μουστάρδα για έξτρα ένταση στη γεύση.

Tip: Για μια πιο ελαφριά εκδοχή και επιπλέον πρωτεΐνη, μπορείς να αντικαταστήσεις το λουκάνικο με μαγειρεμένα κομμάτια κοτόπουλου.

Μαρόκο – Msemen και amlou

Λεπτές, τετράγωνες τηγανίτες, τραγανές εξωτερικά και αφράτες μέσα. Συχνά σερβίρονται με Amlou, μια πλούσια πάστα από αμύγδαλα, μέλι και λάδι argan.

Πρωινά απ` όλο τον κόσμο


Κεντρική και Νότια Ασία – Haleem

Ένα ζεστό, θρεπτικό πιάτο που φτιάχνεται από σιτάρι, όσπρια και κρέας (συνήθως αρνί ή κοτόπουλο), ενώ συχνά σερβίρεται και με κανέλα και ζάχαρη. Έχει κρεμώδη υφή, σαν χυλός και καταναλώνεται κυρίως τις κρύες μέρες ή κατά τη διάρκεια του Ραμαντάν για ενέργεια.

Νιγηρία – Akara

Το Akara είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πρωινά στη Νιγηρία. Πρόκειται για τραγανούς τηγανητούς κεφτέδες από πολτοποιημένα μαυρομάτικα φασόλια, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Μπορούν να συνοδεύονται από σάλτσα πιπεριάς, μαλακό ψωμί ή γλυκιά κρέμα.

Fun fact: Το Akara θεωρείται street food στη Νιγηρία και συχνά πωλείται από πλανόδιους πωλητές νωρίς το πρωί.

Νότια Αφρική – Putu Pap

Το Putu Pap είναι ένα δημοφιλές πρωινό στη Νότια Αφρική, φτιαγμένο από καλαμποκάλευρο που μαγειρεύεται σαν χυλός. Συχνά σερβίρεται με ζεστό γάλα, βούτυρο και ζάχαρη, ή αλάτι.