Υλικά
- 6 φέτες τσουρέκι (περίπου 250 γρ.), κομμένες σε χοντρούς κύβους
- 2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 80 γρ. σταφίδες
- 500 ml γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 3 αυγά
- 60 ml σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε μικρά κυβάκια
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την πουτίγκα με τσουρέκι, μήλα και σταφίδες βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε μέσα τα κομμάτια από το τσουρέκι. Προσθέτουμε τα μήλα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε καλά τα αυγά με το σιρόπι σφενδάμου και μετά προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, την κανέλα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από το τσουρέκι, πιέζοντας ελαφρώς για να απορροφηθεί το υγρό και το αφήνουμε 5-10 λεπτά στην άκρη, ώστε να μουλιάσει καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Προσθέτουμε από πάνω τα κομμάτια βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
- Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει ελαφρώς και τη σερβίρουμε με λίγο επιπλέον σιρόπι σφενδάμου και στραγγιστό γιαούρτι.
- Για πιο έντονη γεύση, μπορούμε να μουλιάσουμε τις σταφίδες για 10 λεπτά σε λίγο ζεστό brandy ή χυμό πορτοκάλι και μετά να τις προσθέσουμε στο μείγμα.
- Αντί για τσουρέκι, μπορούμε να φτιάξουμε την πουτίγκα και με μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς κόρα).