Υλικά
για περίπου 15 τηγανίτες
- 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό μεγάλο
- 80 ml νερό
- 100 ml γάλα
- 1 κ.σ. τσίπουρο (προαιρετικά)
- 80 γρ. τριμμάτα φέτας
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- μέλι ή ζάχαρη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις παραδοσιακές γιαννιώτικες τηγανίτες, ξεκινάμε από τον χυλό: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τη φέτα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Πρέπει να έχουμε έναν σχετικά ρευστό χυλό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
- Μοιράζουμε τον χυλό στη μέση και ανακατεύουμε τα τρίμματα της φέτας στον μισό χυλό. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του και το αφήνουμε να κάψει.
- Ξεκινάμε με τις τηγανίτες χωρίς φέτα: Ρίχνουμε τον χυλό με μεγάλο κουτάλι, σχηματίζοντας τηγανίτες. Τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά και τις γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
- Τις βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Στη συνέχεια τηγανίζουμε τις τηγανίτες με τη φέτα, με τον ίδιο τρόπο.
- Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές, πασπαλισμένες με ζάχαρη ή μέλι.
- Το τσίπουρο μπορείτε να το παραλείψετε, ωστόσο αυτό είναι το μυστικό για τραγανές τηγανίτες.
- Αν τις θέλετε λεπτές, φροντίστε ο χυλός να μην είναι πηχτός.