«Ακόμα και ο κακός καφές είναι καλύτερος από καθόλου καφέ», τόνιζε ο David Lynch και οι περισσότεροι συμφωνούμε. Σίγουρα σου έχει τύχει και εσένα να φτιάξεις ή να παραγγείλεις έναν καφέ που η γεύση του σε ξενίζει. Αλλά από το να μην πιεις καθόλου καφέ, κάνεις μια ηρωική προσπάθεια και δοκιμάζεις έστω λίγο από αυτόν.
Ο καλός καφές είναι τέχνη και αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: ποικιλία, ποιότητα νερού και κόκκων, τρόπος παρασκευής αλλά και συνταγή. Σε κάθε μεριά του κόσμου συναντάς διαφορετικές και ξεχωριστές συνταγές για καφέ που, αν και όλες τροφοδοτούν τον οργανισμό με καφεΐνη, λίγες είναι αυτές που τέρπουν τον ιδιαίτερο ουρανίσκο του καθενός. Ειδικά όταν επισκέπτεσαι μια ξένη χώρα και ζητάς να δοκιμάσεις τον παραδοσιακό καφέ τους, καμιά φορά ο συνδυασμός των υλικών μπορεί να σε σοκάρει.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι πειραματισμοί στον καφέ - όπως άλλωστε θα διαπιστώσεις και παρακολουθώντας όλους αυτούς τους περίεργους καφέδες που φτιάχνουν και προβάλλουν οι χρήστες των social media και αμέσως γίνονται viral. Έτσι, μπορείς πια να δοκιμάσεις από πρωτότυπες μέχρι και... αηδιαστικές εκδοχές του καφέ. Οι περισσότερες εξ αυτών περιέχουν κάποιο συνδυασμό γαλακτοκομικού προϊόντος (όχι, δεν μιλάμε για το κλασικό γάλα στον καφέ), μπαχαρικού, αλκοόλ, φρούτου, ακόμη και αυγού.
Για εσένα λοιπόν που είσαι φανατικός coffee lover και θέλεις να δοκιμάσεις όσους περισσότερους καφέδες μπορείς, σου έχουμε μια λίστα με τους πιο περίεργους στον κόσμο και φυσικά, τις συνταγές τους για τους φτιάξεις στο σπίτι.
O Σκανδιναβικός καφές με αυγό
Μείγμα αυγού και καφέ… Και όμως, στη Σκανδιναβία συνηθίζεται να προστίθεται αυγό στη διαδικασία απόσταξης του καφέ, διότι χάρη στις πρωτεΐνες του αυγού οι γλυκές και πικρές ουσίες του συνενώνονται, δημιουργώντας ένα ελαφρύ και γεμάτο ρόφημα.
- Ανακατεύεις 60 γρ. χοντροαλεσμένο καφέ, 1 αυγό και 60ml κρύο νερό, για να φτιάξεις μια πάστα.
- Ρίχνεις 1 λίτρο νερό σε κατσαρολάκι και αφήνεις να πάρει βράση. Προσθέτεις την πάστα, ανακατεύοντας απαλά.
- Αφήνεις να βράσει για 3 λεπτά. Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις 100 ml κρύο νερό και αφήνεις τους κόκκους να κατακαθίσουν.
- Μοιράζεις σε φλιτζάνια χρησιμοποιώντας σουρωτήρι ή ύφασμα, για να τον φιλτράρεις.
Madha Alay - Ο ευεργετικός καφές με τζίντζερ της Ινδίας
Ο Madha Alay είναι καφές εμπνευσμένος από τον λαό Μαράθι της Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στην προσθήκη τζίντζερ, μελιού και λεμονιού - πολύ καλός συνδυασμός όταν νιώθεις ότι σε περιτριγυρίζει κάποιο κρυολόγημα.
- Σε ένα φλιτζάνι βάζεις 1 κ.σ. μέλι λεβάντας, 1 κομματάκι τζίντζερ ψιλοκομμένο και φλούδα ½ λεμονιού.
- Προσθέτεις 75 ml espresso, ανακατεύεις να λιώσει το μέλι και απολαμβάνεις.
Kaiser Melange - Ο αυστριακός καφές με αυγό
Μια παραλλαγή του Σκανδιναβικού καφέ, ο Kaiser melange φτιάχνεται στην Αυστρία και εκεί, αντί για ολόκληρο αυγό χρησιμοποιείται μόνο ο κρόκος και επίσης προστίθεται μέλι ή και μπράντι. Σερβίρεται με σαντιγί.
- Φτιάχνεις 1 δόση espresso στο ποτήρι και αν θέλεις, προσθέτεις 25ml μπράντι.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύεις 1 κρόκο αυγού με 1 κ.γ. μέλι. Ρίχνεις το μείγμα απαλά πάνω στον espresso ώστε να παραμείνει στην επιφάνεια.
- Γαρνίρεις με 1 κ.σ. σαντιγί και σερβίρεις αμέσως.
Yuanyang - Ο καφές με τσάι που προτιμούν στο Χονγκ-Κονγκ
Ο καφές του Χονγκ-Κονγκ φημίζεται για τον συνδυασμό τσαγιού με καφέ. Αν και ακούγεται περίεργο, το αποτέλεσμα είναι ένα κρεμώδες και αρωματικό ρόφημα.
- Ανακατεύεις 2 κ.σ. φύλλα μαύρου τσαγιού με 250 ml νερό σε κατσαρόλα και σιγοβράζεις για 2 λεπτά.
- Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνεις το τσάι.
- Προσθέτεις 250 ml συμπυκνωμένο γάλα, βάζεις ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζεις για άλλα 2 λεπτά. Αποσύρεις από τη φωτιά.
- Φτιάχνουμε 500 ml καφέ σε French press και τον προσθέτεις στην κατσαρόλα. Ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα.
- Μοιράζεις τον καφέ σε 4 ποτήρια ή φλιτζάνια, προσθέτεις ζάχαρη και σερβίρεις.
Kaffeost - Ο «τυρένιος» καφές των Σκανδιναβών
Το Kaffeost είναι ένας συνδυασμός ζεστού καφέ και ενός συγκεκριμένου τύπου τυριού που ονομάζεται leipäjuusto στα φινλανδικά, το οποίο μεταφράζεται ελεύθερα ως «τυρί ψωμιού». Το όνομα προέρχεται από την απορροφητική ιδιότητα του τυριού, που απορροφά εύκολα υγρά, όπως τον καφέ. Ο καφές βοηθάει στην πραγματικότητα αυτό το τυρί να αναδείξει τη γεύση του.
- Φτιάχνεις 60ml καφέ φίλτρου και τον σερβίρεις σε φλιτζάνι.
- Κόβεις ένα κυβάκι από το τυρί (επειδή δεν ξέρουμε αν μπορείς να βρεις leipäjuusto, να σου πούμε ότι μοιάζει με χαλούμι ή μοτσαρέλα) και το προσθέτεις στον καφέ.
- Σερβίρεις αμέσως και απομβάνεις.
Kopi Gu You - Καφές με βούτυρο από τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη
Ο Kopi Gu You φτιάχνεται στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη με την προσθήκη βουτύρου στον καφέ - μια πρακτική που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σύγχρονη εφεύρεση. Είναι μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική, από την Ινδία έως την Κίνα και το Βιετνάμ, μέχρι την Ινδονησία.
- Βράζεις λίγο νερό και ετοιμάζεις 60ml καφέ φίλτρου.
- Ζεσταίνεις 1 φλιτζάνι και ρίχνεις μέσα συμπυκνωμένο γάλα.
- Προσθέτεις τον καφέ και λίγο ακόμα ζεστό νερό.
- Ρίχνεις μέσα ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, το αφήνεις να λιώσει και ανακατεύεις. Σερβίρεις αμέσως.
Ca phe muoi - Ο αλμυρός καφές του Βιετνάμ
Ο παραδοσιακός βιετναμέζικος, αλμυρός καφές είναι αυτός στον οποίο προστίθεται μια συγκεκριμένη ποσότητα αλατιού, χωρίς να αλλάζει η συνολική γεύση του καφέ. Αντίθετα, το αλάτι εξουδετερώνει την πικράδα και συμβάλλει στη γεύση του ροφήματος. Ο Ca phe muoi παρασκευάζεται με την προσθήκη ζαχαρούχου γάλακτος, κρέμας γάλακτος και αλατιού στον καφέ φίλτρου και μπορεί να καταναλωθεί ζεστός ή παγωμένος.
- Φτιάξε μία δόση στιγμιαίου καφέ, με 2-3 κ.σ. καφέ ανάλογα πόσο δυνατό θέλεις το ρόφημά σου.
- Βάζεις σε ένα βάζο 1 φλ. κρέμα γάλακτος με 4 κ.σ. ζαχαρούχο γάλα και 1 κ.γ. αλάτι. Τα χτυπάς με τη φραπεδιέρα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια αέρινη κρέμα.
- Ρίχνεις την κρέμα πάνω από τον καφέ και απολαμβάνεις.
Ca phe trung - Ο καφές του Βιετνάμ που γίνεται με αυγό
Η προσθήκη του αυγού στον καφέ μάλλον δεν είναι και τόσο περίεργη, αφού μετά τις σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία, τη συναντάς και στο Βιετνάμ. Ο βιετναμέζικος καφές με αυγό παρασκευάζεται με κρέμα κρόκου αυγού και ζαχαρούχο γάλα, ως γαρνιτούρα πάνω στον καφέ. Όταν ανακατεύεται μαζί, η κρέμα πήζει τον καφέ, κάνοντάς τον κρεμώδη με αφρώδη κορυφή.
- Χτύπα 1 κρόκο αυγού με 2 κ.γ. ζαχαρούχο γάλα μέχρι να πάρεις μια πηχτή κρέμα.
- Φτιάξε 1 δόση καφέ χρησιμοποιώντας ιδανικά ένα blend από τις ποικιλίες Arabica, Robusta και Liberica. Αυτός ο συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα ένα ρόφημα πλούσιο, αρωματικό και γεμάτο γεύση.
- Πρόσθεσε την κρέμα πάνω από τον καφέ. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστός ή κρύος.
Kopi jahe - Ο καφές με τζίντζερ της Ινδονησίας
Ο ginger coffee είναι καφές που περιέχει τζίντζερ, είτε σε μορφή φρέσκιας ρίζας είτε ως σκόνη. Είναι μια δημοφιλής επιλογή σε διάφορες κουλτούρες, όπως για παράδειγμα στην Ινδονησία, όπου καταναλώνεται εδώ και αιώνες, ιδιαίτερα από αγρότες και εργάτες για τόνωση και ζεστασιά.
- Ετοίμασε τον καφέ σου όπως συνήθως. Μπορείς να τον φτιάξεις με 1 φλ. ζεστό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο.
- Πρόσθεσε ¼ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο (φρέσκο ή σε σκόνη) και αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις επίσης 1 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη, ¼ κ.γ. κανέλα ή κάρδαμο και 1 κ.σ. γάλα.
Τα trends του TikTok που κατακτούν τους λάτρεις του καφέ
Dalgona - Ο πρώτος viral καφές στο TikTok
Ο dalgona έγινε παγκόσμιο viral στην καραντίνα, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο στο να γίνουν οι ιδιαίτεροι καφέδες κυρίαρχο trend στα social media. Ο dalgona προέρχεται από τη Νότια Κορέα και όταν τον βλέπεις πρώτη φορά η συνταγή του θυμίζει τον δικό μας φραπέ με γάλα, φτιαγμένο με μια διαφορετική τεχνική.
- Για να φτιάξεις dalgona coffee ανακατεύεις 1 μέρος στιγμιαίου καφέ με 1 μέρος ζάχαρη και 1 μέρος ζεστό νερό.
- Τα χτυπάς καλά με φραπεδιέρα μέχρι να αφρατέψουν και να δημιουργήσουν έναν πηχτό, κρεμώδη αφρό με καραμελένιο χρώμα.
- Σερβίρεις το μείγμα πάνω από ένα ποτήρι γάλα με πάγο και απολαμβάνεις.
Dirty Coffee - O «βρώμικος» καφές
Ουσιαστικά πρόκειται για συνδυασμό καφέ και γάλακτος, όπου ο καφές χύνεται αργά μέσα στο γάλα. Αυτή η διαδικασία κάνει το ρόφημα να φαίνεται «βρώμικο», εξ ου και το όνομα dirty. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον latte ή το latte macchiato, αλλά χωρίς τον αφρό. Ωστόσο, αυτό που τον κάνει ιδιαίτερο είναι η οπτική του εμφάνιση, η οποία προκαλεί εντύπωση.
- Βάλε σε ένα ποτήρι γάλα πλήρες, κρύο από το ψυγείο.
- Φτιάξε μία δόση καφέ: Αν χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική εσπρεσιέρα τοποθέτησε το ποτήρι με το γάλα κάτω από το στόμιο του καφέ, κρατώντας το ελαφρώς γερμένο και άφησε τον καφέ να πέσει στο ποτήρι, φροντίζοντας να πηγαίνει στο πλάι και όχι στο κέντρο. Αν χρησιμοποιείς μηχανή μόκας, για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα τοποθέτησε ένα κουταλάκι του γλυκού πάνω στο ποτήρι, ώστε ο καφές να πέφτει πάνω στο κουταλάκι του γλυκού πολύ αργά και να κατεβαίνει πάλι από τα πλάγια.
- Περίμενε για ένα λεπτό, ώστε ο καφές να ρέει αργά προς τα κάτω και το γάλα να «λερωθεί».
- Ο «βρώμικος»καφές είναι έτοιμος.
Cloud coffee - Ο καφές που βλέπαμε πιο συχνά στα social το φετινό καλοκαίρι
Ο καφές που βλέπαμε συνεχώς στο TikTok αυτό το καλοκαίρι ήταν αναμφίβολα ο Cloud. Πιο πολύ με ρόφημα θα λέγαμε ότι μοιάζει, αφού συνδυάζει τη δόση espresso με νερό και κάποιο κρεμώδες φυτικό γάλα, με κυρίαρχη επιλογή το γάλα καρύδας. Το αποτέλεσμα; Ένας καφές δροσιστικός και αρωματικός.
- Σε ένα ποτήρι ανακάτεψε 1 δόση εσπρέσσο με ¼ φλ. φυτικό γάλα. Χρησιμοποίησε το μιξεράκι χειρός ή, ακόμη καλύτερα, αν έχεις μηχάνημα για αφρόγαλα και χτύπησέ τα να γίνουν σαν κρέμα. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και κάποιο γλυκαντικό, ιδανικά σε ρευστή μορφή, όπως σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
- Σε ξεχωριστό ποτήρι βάλε ½ φλιτζάνι νερό καρύδας και πάγο.
- Μόλις αφρίσει το μείγμα του καφέ, ρίξε το πάνω από το κρύο νερό καρύδας και σέρβιρε.
Banana bread latte - Ένας καφές με γεύση κέικ μπανάνας!
Μην ανησυχείς! Δεν χρειάζεται να φτιάξεις κέικ μπανάνας και μετά να το ανακατέψεις με καφέ στο ποτήρι σου. Οι χρήστες του TikTok έχουν βρει πιο απλό τρόπο να συνδυάσουν το επίσης viral banana bread με καφέ.
- Πολτοποίησε μια μπανάνα και βάλε την σε κατσαρολάκι. Πρόσθεσε 1 φλ. καστανή ζάχαρη και 1 φλ. νερό. Σε αυτό το σημείο, μπορείς προαιρετικά να προσθέσεις 1 πρέζα αλάτι, λίγη κανέλα ή και λίγο μοσχοκάρυδο, όπως θα έκανες και σε ένα μείγμα για μπανανόψωμο.
- Ανακάτεψε τα και, στη συνέχεια, ζέστανε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση. Άφησε το σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να πήζει και στη συνέχεια, αφαίρεσέ το από τη φωτιά και πρόσθεσε λίγη βανίλια υγρή.
- Μπορείς είτε να σουρώσεις το σιρόπι μπανάνας μέσα από ένα σουρωτήρι, για να αφαιρέσεις κομμάτια φρούτου που δεν έχουν λιώσει, είτε να το χτυπήσεις στο μπλέντερ.
- Πρόσθεσε την επιθυμητή ποσότητα από το σιρόπι μπανάνας σε 1 φλιτζάνι και ρίξε από πάνω 1 δόση εσπρέσο. Ανακάτεψε για να ενσωματωθεί το σιρόπι με τον καυτό εσπρέσο.
- Βάλε γάλα σε ένα ποτήρι με πάγο και πρόσθεσε από πάνω το μείγμα του καφέ.
Tahini latte - Το επόμενο big thing στον κόσμο του καφέ
Ο καφές με ταχίνι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο, με τη δημοτικότητά του να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα ώστε το Yelp, της γνωστής αμερικανικής πλατφόρμας αξιολόγησης εστιατορίων και επιχειρήσεων εστίασης, τον αναγνώρισε πρόσφατα ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στις διαδικτυακές αναζητήσεις.
- Ετοιμάζεις διπλή δόση εσπρέσο ή ⅓ φλ. καφέ φίλτρου δυνατό και τον αφήνεις να κρυώσει.
- Σε ένα ποτήρι βάζεις 1 κ.σ ταχίνι, ½-1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (ανάλογα πόσο γλυκό θέλεις τον καφέ σου), 180 ml κρύο γάλα της επιλογής σου και χτυπάς καλά με φραπεδιέρα, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
- Προσθέτεις πάγο και στη συνέχεια ρίχνεις μέσα τον παγωμένο καφέ.
- Ανακατεύεις απαλά και απολαμβάνεις τον viral καφέ σου.