Ο καφές είναι πολύ περισσότερα από μία καθημερνή συνήθεια. Για τους λάτρεις του, ο καφές είναι ένα πάθος, μια μορφή τέχνης, ένα χόμπι. Για τους αληθινούς aficionados είναι θέμα αναζήτησης των πιο σπάνιων και εκλεκτών κόκκων και εξερεύνησης των ιδιαίτερων αρωματικών και γευστικών τους χαρακτηριστικών. Αν είσαι έτοιμος να ανέβεις επίπεδο στον κόσμο του καφέ, ας εξερευνήσουμε τις πιο σπάνιες και πολύτιμες ποικιλίες που υπάρχουν στον κόσμο.


Black Ivory Coffee (Μαύρος Ελέφαντας) 

Με παραγωγή μόλις 225 κιλά ανά έτος, ο Black Ivory Coffee αποτελεί τον σπανιότερο και έναν από τους ακριβότερους καφέδες του κόσμου. Παράγεται στη Βόρεια Ταΐλάνδη από 30 ελέφαντες, που τρώνε τα κεράσια του καφέ και αφού τα αποβάλλουν, οι κόκκοι που παραμένουν συλλέγονται, καθαρίζονται, επεξεργάζονται και καβουρδίζονται. Η ζύμωση μέσα στον πεπτικό σωλήνα του ελέφαντα αποδίδει ένα καφέ με γεύση σοκολάτας, φρουτώδεις νότες, εξαιρετική απαλότητα και υπέροχη ένταση.

Kopi luwak


Κopi Luwak

Ένας ακόμη καφές περιορισμένης παραγωγής, ο Kopi Luwak προέρχεται με παρόμοια διαδικασία όπως ο Black Ivory. Σε αυτή την περίπτωση, τα κεράσια του καφέ τρώγονται και στη συνέχεια αποβάλλονται από τα κόπρανα της μικρής σαυρόμορφης Σαρκοφάγας (Civet). Όπως και στον Black Ivory, η διαδικασία της ζύμωσης που συμβαίνει στον πεπτικό σωλήνα του ζώου προσφέρει έναν ήπιο, λιγότερο πικρό καφέ, με νότες καραμέλας και σοκολάτας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια κατηγορείται ως «κακόφημος» καφές, λόγω του ανήθικου τρόπου χειρισμού των ζώων κατά την παραγωγή.

Η λατρεμένη Geisha ή Gesha (Panama Geisha)

Ο καφές Geisha του Παναμά είναι ένας από τους πιο ακριβούς και πολυτελής καφέδες του κόσμου. Πρόκειται για έναν καφέ με εκπληκτικά σύνθετο, αρωματικό και γευστικό προφίλ. Ξεχωρίζει για τα εξαιρετικά ανθικά του αρώματα και τη γλυκιά οξύτητα με νότες εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Αν και η ποικιλία προέρχεται από την Αιθιοπία έχει τελειοποιηθεί στον Παναμά λόγω του ιδανικού terroir.

Καφές Geisha


Saint Helena

Αυτός ο καφές προέρχεται από το νησί της Αγίας Ελένης, ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου στον Ν. Ατλαντικό, γνωστό ως ο τόπος εξορίας του Ναπολέοντα. Το 1839 θεωρείτο ότι παρήγαγε τον καλύτερο καφέ του κόσμου, λόγω του ήπιου κλίματος και του ηφαιστειακού υπεδάφους, ωαστόσο η παραγωγή είχε σταματήσει για αρκετά χρόνια και ξανάρχισε το 2010. Πρόκειται για ένα καφέ με εκπληκτικά γλυκά χαρακτηριστικά, νότες φουντουκιού, καραμέλας, σοκολάτας και βελούδινο σώμα.

Καφές Jamaican


Jamaican Blue Mountain

Ο καφές που καλλιεργείται μέσα στην ομίχλη των βουνών της Jamaica, είναι γνωστός για την ήπια απαλή του γεύση, με νότες γλυκιάς οξύτητας, έντονο αρωματικό προφίλ, αλλά απουσία πίκρας λόγω των  ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών και του ηφαιστειακού του υπεδάφους. Θεωρείται ένας από τους ποιοτικότερους αλλά και ακριβότερους καφέδες στον κόσμο.