Το μεγαλείο του καφέ είναι πραγματικά ατελείωτο και, όσο coffee lover και αν δηλώνεις, όσο και αν το ψάχνεις, πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθεις γι’ αυτόν. Από μυστικά και τεχνικές, μέχρι viral παραλλαγές του αγαπημένου μας ροφήματος και trends, και παραδοσιακούς καφέδες από όλο τον κόσμο που δεν χορταίνουμε να ανακαλύπτουμε.
Κάπως έτσι, μάθαμε και για το kaffeost από τη Λαπωνία, που όμως θα λέγαμε ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ρόφημα καφέ.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ρόφημα καφέ που προέρχεται από τη Λαπωνία — κυρίως από τις βόρειες περιοχές της Σουηδίας και Φινλανδίας, όπου ζουν οι Σάμι, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της περιοχής. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός καφέ και τυριού, που μπορεί να σου φαίνεται περίεργος, αλλά έχει τη δική του ζεστασιά και παραδοσιακή αξία.
Λένε ότι το kaffeost δεν προήλθε ως συγκεκριμένη καφέ, αλλά ως συνήθεια, ένας πρακτικός τρόπος για να ζεσταθούν και να καταναλώσουν τυρί και καφέ μαζί, ειδικά σε περιοχές όπου οι πρώτες ύλες ήταν περιορισμένες.
Τι είναι ο kaffeost;
Το όνομα του ροφήματος δεν κρύβει τίποτα για την ταυτότητά του, αφού σημαίνει ακριβώς καφές και τυρί (kaffe = καφές, ost = τυρί).
Καθώς μιλάμε για χώρα με αρκετά τσουχτερό κρύο, πρόκειται για έναν ζεστό καφέ που σερβίρεται με κύβους από ειδικό φινλανδικό/σουηδικό τυρί, που ονομάζεται leipäjuusto (στα φινλανδικά) και προορίζεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Κι όμως. Το τυρί αυτό είναι μαλακό, ελαφρώς ελαστικό, με απαλή γεύση και μοιάζει με χαλούμι ή mozzarella, αλλά δεν λιώνει εύκολα. Άλλωστε μην τα ξαναλέμε, φτιάχτηκε για να είναι ο πιστός συνοδός του καφέ.
Ο καφές που χρησιμοποιείται είναι συνήθως φίλτρου και παραδοσιακά, το τυρί, αφού κοπεί σε μικρά κυβάκια, τοποθετείται μέσα σε ένα ξύλινο μπολ, το οποίο σερβίρεται δίπλα στον καφέ. Και φυσικά, μερικά από τα κυβάκια «βουτούν» μέσα του.
Συνήθως βέβαια πίνουν πρώτα τον καφέ και μετά, αφού τελειώσει, τρώνε το τυρί που έχει εμποτιστεί σε αυτόν με μικρό πιρούνι.
Λένε ότι το τυρί δίνει μία ήπια, γαλακτώδη γεύση στον πικρό καφέ, ίσως και λίγο βουτυρένια, καθώς είναι μαλακό και μαστιχωτό. Το αποτέλεσμα τελικά δεν είναι όμως τόσο αλμυρό όσο φαντάζεσαι και αρκετοί το χαρακτηρίζουν και ουδέτερο, τόσο – όσο.
Αν πάντως ο δρόμος σου σε φέρει κάποια στιγμή σε κάποιο παραδοσιακό καφέ στη βόρεια Φινλανδία ή τη Σουηδία, σίγουρα θα βρεις τον kaffeost. Θα τον δοκίμαζες;