Δεν χρειάζεται να είσαι barista για να φτιάχνεις τέλειο καφέ στο σπίτι. Αρκεί να έχεις μεράκι και να ακολουθείς απλά βήματα, που θα σε βοηθήσουν να έχεις κάθε φορά ένα ρόφημα τόσο απολαυστικό, όσο αυτό που σου σερβίρουν στο αγαπημένο σου café.

Δώσε σημασία στην ποιότητα του νερού

Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά το απλό νερό της βρύσης σε σχέση με το φιλτραρισμένο έχει διαφορά, ακόμη και αφού ζεσταθούν. Ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου αποτελείται κατά προσέγγιση από 98% νερό και τα μέταλλα που περιέχει το νερό είναι που βοηθούν να βγει η γεύση κατά τη διαδικασία παρασκευής. Η χρήση φίλτρου νερού έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρούνται τυχόν χημικές ουσίες, ιζήματα ή γεύσεις από το νερό της βρύσης, με αποτέλεσμα η γεύση του καφέ να είναι τελικά καλύτερη.

Καφές


Άλεσε εσύ τον καφέ σου

Οι γνήσιοι coffee lovers έχουν πάντα τον δικό τους μύλο καφέ και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σίγουρα το να αγοράζεις έτοιμο, αλεσμένο καφέ είναι η πιο εύκολη λύση, αφού σου γλιτώνει χρόνο, αλλά ο αλεσμένος καφές χάνει πιο γρήγορα την πολυπλοκότητα και το άρωμά του. Αντιθέτως, αν αλέθεις τον καφέ σου λίγο πριν τον χρησιμοποιήσεις, θα σου δώσει ένα πιο γευστικό και αρωματικό ρόφημα.

Βεβαιώσου ότι αγοράζεις καλής ποιότητας καφέ

Το να βρεις τον καλύτερο καφέ απαιτεί χρόνο και πολλές δοκιμές, αλλά όταν ανακαλύψεις τον ιδανικό καφέ για εσένα πίστεψέ μας θα νιώσεις τεράστια ευχαρίστηση. Πέρα από τη γεύση, ένα καλό tip για να βρεις έναν καλό καφέ, είναι να μην είναι πολύ καβουρδισμένος - προτίμησε light ή medium roasting κόκκους.


Εάν χρησιμοποιείς καφετιέρα με έμβολο δώσε χρόνο στον καφέ

Η καφετιέρα με έμβολο είναι δημοφιλής επιλογή ειδικά για το γραφείο, όπου θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να φτιάχνεις τον δικό σου καφέ ακριβώς όπως σου αρέσει, χωρίς να χρειάζεται να συμβιβάζεσαι με αυτόν που υπάρχει στην κοινόχρηστη ηλεκτρική καφετιέρα, σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Εδώ το μυστικό είναι να μην κατεβάζεις το έμβολο πριν καθίσει το κατακάθι του καφέ στον πάτο της καφετιέρας, καθώς και να αποφεύγεις να πιέζεις το έμβολο μέχρι κάτω.

Μην αποθηκεύεις τον καφέ στο ψυγείο

Αυτό το tip άλλαξε πραγματικά τον καφέ μου, αφού για χρόνια συνήθιζα να βάζω και εγώ τον καφέ στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, θεωρώντας ότι έτσι τον διατηρώ φρέσκο για περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν διατηρείται φρέσκος στο ψυγείο, αλλά επηρεάζεται η γεύση και η ποιότητά του. Ο καφές μπορεί να απορροφήσει υγρασία αλλά και μυρωδιές από τα τρόφιμα γύρω του και αυτό, να βγει και στο φλυτζάνι σου. Είναι καλύτερο να τον αποθηκεύεις σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από φως, όπως ένα ντουλάπι, κλεισμένο σε βάζο ή αεροστεγές δοχείο.

Κατανάλωσε τον espresso αμέσως μόλις τον φτιάξεις

Εάν δεν φτιάχνεις espresso freddo, τότε δεν υπάρχει λόγος να καθυστερείς την κατανάλωσή σου. Ο ζεστός espresso πρέπει να πίνετε αμέσως μετά την παρασκευή του, γιατί όσο περνάει η ώρα πικρίζει. Γιατί νομίζεις ότι οι Ιταλοί πίνουν το καφεδάκι τους τόσο γρήγορα, σχεδόν στο πόδι;


Ζέστανε το φλυτζάνι σου πριν βάλεις μέσα τον καφέ

Όταν πίνουμε καφέ στο σπίτι συνήθως δεν βιαζόμαστε να τον πιούμε στα γρήγορα. Πώς όμως μπορεί να διατηρηθεί ζεστός για περισσότερο; Η απάντηση βρίσκεται στο να έχει ζεσταθεί και η κούπα, πριν μπει μέσα ο καφές. Πολύ απλά ζεσταίνεις λίγο νερό, το βάζεις στο φλυτζάνι σου, αφήνεις για λίγο να πιάσει θερμοκρασία και στη συνέχεια, πετάς το νερό στον νεροχύτη και σερβίρεις τον καφέ στο φλυτζάνι.

Επένδυσε σε μία συσκευή για αφρόγαλα

Εάν σου αρέσει ο cappuccino, το latte και γενικά ο καφές με αφρόγαλα, τότε αξίζει να αγοράσεις μία ειδική συσκευή για να το φτιάχνεις. Στο εμπόριο θα βρεις πολλές εναλλακτικές, ιδανικές για κάθε βαλάντιο. Αν ωστόσο δεν θέλεις να ξοδέψεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το χτυπητήρι καφέ που πιθανότατα έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζεστάνεις το γάλα στο μπρίκι και μετά, με το χτυπητήρι του καφέ, να το χτυπήσεις μέχρι να αφρατέψει καλά και να σχηματιστεί αφρόγαλα. Μπορεί να μην είναι τόσο παχύρευστο όσο αυτό που βγαίνει από μία εξειδικευμένη συσκευή, αλλά τη δουλειά του την κάνει.

Αντικατέστησε την ηλεκτρική καφετιέρα φίλτρου με την εκχύλιση pour over

Αν αγαπάς τον καφέ φίλτρου, θα λατρέψεις τη μέθοδο εκχύλισης pour over. Στην αγορά θα βρεις αρκετά οικονομικές καφετιέρες pour over, που παίρνουν χάρτινο φίλτρο όπως ακριβώς και οι συμβατικές καφετιέρες, αλλά δεν χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν. Με αυτή τη μέθοδο, απλά τοποθετείς ένα χάρτινο φίλτρο, βάζεις μέσα φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ και ρίχνεις ζεστό νερό από πάνω. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας καφές φίλτρου πιο ισορροπημένος, όπου αναδεικνύονται περισσότερο τα φυσικά γευστικά χαρακτηριστικά του.

Καφές φίλτρου


Βελτίωσε τη γεύση του καφέ φίλτρου με απλά βήματα

Αν ο καφές σου έχει πολύ ξινή, πικρή, όξινη ή αδύναμη γεύση, δοκίμασε τα εξής: Αύξησε την ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείς σε σχέση με το νερό και χρησιμοποίησε ελαφρώς πιο λεπτοαλεσμένους κόκκους. Επίσης, ανακάτεψε τον καφέ κατά τη διαδικασία παρασκευής του και αύξησε τη θερμοκρασία του νερού ή αύξησε τον χρόνο εκχύλισης.

Αν πάλι ο καφές σου έχει πολύ πικρή, έντονη γεύση ή ακόμη και γεύση κιμωλίας, δοκίμασε τα εξής: Μείωσε την ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείς σε σχέση με το νερό, χρησιμοποίησε χοντροαλεσμένους κόκκους και μείωσε τη θερμοκρασία του νερού ή μείωσε τον χρόνο εκχύλισης.