Το dirty coffee είναι η τελευταία τάση που κυριαρχεί στα social media, ένα απλό αλλά αισθητικά εντυπωσιακό ρόφημα, που βασίζεται σε γάλα και καφέ, και καταφέρνει να δείχνει «βρώμικο» λόγω της οπτικής αντίθεσης μεταξύ των δύο συστατικών.

Τι είναι ο «βρώμικος» καφές;

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό καφέ και γάλακτος, όπου ο καφές χύνεται αργά μέσα στο γάλα. Αυτή η διαδικασία κάνει το ρόφημα να φαίνεται «βρώμικο», εξ ου και το όνομα dirty. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον latte ή το latte macchiato, αλλά χωρίς τον αφρό. Ωστόσο, αυτό που τον κάνει ιδιαίτερο είναι η οπτική του εμφάνιση, η οποία προκαλεί εντύπωση.

Στον dirty coffee ο ζεστός εσπρέσο χύνεται πάνω από το παγωμένο γάλα, δημιουργώντας ραβδώσεις που τον κάνουν ακαταμάχητο και ιδανικό για φωτογραφίες. Συνήθως σερβίρεται χωρίς να ανακατευτεί, για μέγιστη απόλαυση τόσο της θερμοκρασίας όσο και της αντίθεσης των γεύσεων.

Πώς έγινε γνωστός;

Η αλήθεια είναι πως μέσω της πλατφόρμας του TikTok κατάφερε να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, αφού μόνο αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο το hashtag #dirtycoffee έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον σε 6.000 διαφορετικές αναρτήσεις. Λογικό, αφού οι πρώτοι που ενθουσιάστηκαν με αυτό το ρόφημα δεν είναι άλλοι από τους Ασιάτες χρήστες και συγκεκριμένα πολλοί Ταϊλανδοί.

Εν ολίγοις, πρόκειται για χρήστες που είναι λιγότερο συνηθισμένοι στο να πίνουν γάλα και καφέ από ό,τι εμείς οι Έλληνες και σίγουρα δεν τον έχουν εντάξει στην κουλτούρα τους με τον τρόπο της ιερής διαδικασίας, που έχουμε μάθει να τον γευόμαστε και αναζητάμε εμείς. Από τον πρωινό καφέ για να ξεκινήσει καλά η μέρα μας, μέχρι το απογευματινό καφεδάκι αλλά και εκείνο τον πολύωρο συζητώντας γύρω από τα πάντα μέχρι βέβαια και τον άλλον που κανονίζεις με παλιούς συμμαθητές να μην πιείς ποτέ και είναι σαν άτυπος κανόνας. Το πιθανότερο είναι πως αν ο «βρώμικος» καφές ξεκινούσε από εμάς, δεν θα γινόταν ποτέ viral. 

Η ιστορία του

Στην πραγματικότητα, ο dirty coffee έχει ρίζες στην Ανατολή και η προέλευσή του αμφισβητείται μεταξύ της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας, όπου η ιστορία δημιουργίας του συνδέεται με ένα διασκεδαστικό ανέκδοτο. Πρωταγωνιστής είναι ο Katsuyuki Tanaka, ιδρυτής του Bear Pond Espresso στο Τόκιο, ο οποίος φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο τον καφέ ικανοποίησε μια πελάτισσα που παραπονιόταν ότι το παγωμένο γάλα της γινόταν νερουλό από τον λιωμένο πάγο. Αντί για πάγο, χρησιμοποίησε πολύ κρύο γάλα και στη συνέχεια έριξε μέσα σε αυτό ζεστό εσπρέσο. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους πλέον. 

Πώς μπορείς να τον φτιάξεις;

@europeancoffeetrip This is Dirty Coffee 👇 Learn how to make it, a full video on YouTube #dirtycoffee #recipe ♬ original sound - European Coffee Trip

Αν και φαίνεται απλό, υπάρχουν μερικές βασικές λεπτομέρειες για να επιτύχεις το χαρακτηριστικό «βρώμικο» εφέ που το έκανε τόσο δημοφιλές στο Instagram και το TikTok:

  • Πολύ κρύο γάλα: Το γάλα πρέπει να είναι εξαιρετικά κρύο για να δημιουργήσει την αντίθεση με τον ζεστό καφέ.
  • Αργό ρίξιμο: Ο καφές πρέπει να χυθεί αργά πάνω στο γάλα, ώστε να μην αναμειχθεί αμέσως αλλά να δημιουργήσει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσεις γυάλινο, διάφανο ποτήρι για να φαίνεται το εφέ.
  • Παραλλαγές: Για πιο πλούσια γεύση, μερικοί ειδικοί προτείνουν να προσθέσεις λίγη κρέμα στο γάλα ή να χρησιμοποιήσεις πλήρες γάλα, που είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά και δίνει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από το άπαχο γάλα ή τα φυτικά ροφήματα

Αν θέλεις, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές, εμπνευσμένες από τα πολυάριθμα βίντεο στο TikTok και πειραματίσου με την παρακάτω συνταγή.

Υλικά και εργαλεία

  • γάλα πλήρες, κρύο από το ψυγείο (ή ακόμα καλύτερα από την κατάψυξη, απλά κράτησε το εκεί για περίπου 10 λεπτά)
  • εσπρέσο
  • ποτήρι

Διαδικασία

  1. Άδειασε το γάλα στο ποτήρι.
  2. Σε ηλεκτρική καφετιέρα: Τοποθέτησε το ποτήρι κάτω από το στόμιο του καφέ, κρατώντας το ελαφρώς λυγισμένο και άφησε τον καφέ να πέσει στο ποτήρι.
  3. Σε μηχανή μόκας: Για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα τοποθέτησε ένα κουταλάκι του γλυκού ανάποδα πάνω στο ποτήρι, φροντίζοντας ο καφές να πέφτει πάνω στο κουταλάκι του γλυκού πολύ αργά και να κατεβαίνει από τα πλάγια (το νόημα είναι να μη χυθεί ο καφές στη μέση του ποτηριού).
  4. Περίμενε για ένα μονόλεπτο, ώστε ο καφές να ρέει αργά προς τα κάτω και το γάλα να «λερωθεί».
  5. Ο «βρώμικος»καφές είναι έτοιμος.

Αν τον δοκιμάσεις κάνε tag το cookout και πες μας τη γνώμη σου.