Θέλεις να εντάξεις περισσότερα πιάτα με noodles στη μαγειρική σου, αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Ή μήπως λαχταράς ένα απολαυστικό ramen αλλά δεν τολμάς να το φτιάξεις στο σπίτι; Καλώς όρισες σε έναν κόσμο όπου τα noodles δεν είναι απλώς φαγητό - είναι πάθος, παράδοση και δημιουργία.
Στην Ασία τα noodles - λεπτά ή χοντρά, από σιτάρι ή ρύζι - δεν είναι απλά «φαγητό». Είναι τρόπος ζωής. Από το πικάντικο laksa της Μαλαισίας μέχρι τη σούπα Janchi Guksu της Κορέας, και από τα ramen της Ιαπωνίας ως τα stir fry της Κίνας, κάθε χώρα έχει αναδείξει τα noodles σε πολιτισμικό της σύμβολο.
Τα noodles είναι σαν παγκόσμιο διαβατήριο γεύσεων: ταξιδεύεις από τη Σαγκάη στη Σεούλ και από το Τόκιο στο Ανόι χωρίς να φύγεις από το τραπέζι σου. Στο κάθε πιάτο συναντιούνται ιστορία, τεχνική και φαντασία - και το αποτέλεσμα είναι πάντα κάτι ενδιαφέρον, αναπάντεχο, συχνά comfort και φυσικά πολύ νόστιμο.
Ζυμαρικά με ιστορία 4.000 ετών
Τα αρχαιότερα ίχνη noodles εντοπίζονται σε ένα πήλινο δοχείο ηλικίας περίπου 4.000 ετών στην περιοχή Lajia στην Κίνα. Τα χειροποίητα ζυμαρικά άρχισαν να γίνονται σημαντικό στοιχείο της διατροφής κατά την περίοδο των κινεζικών δυναστειών, κυρίως των Χαν και των Τανγκ, όταν η καλλιέργεια σιταριού εξαπλώθηκε στις βόρειες περιοχές της χώρας. Το σιτάρι αντικατέστησε σταδιακά το ρύζι ως βασικό δημητριακό εκεί και η ζύμη αποδείχθηκε ο πιο ευέλικτος τρόπος να μετατραπεί το σιτάρι σε θρεπτικό, εύκολο και δημιουργικό φαγητό.
Τα noodles ήταν φτηνά, χορταστικά και μπορούσαν να μαγειρευτούν με αμέτρητους τρόπους - βραστά, τηγανητά, μέσα σε ζωμό ή με σάλτσα. Επιπλέον, είχαν και συμβολική αξία: το μήκος τους συνδέθηκε με τη μακροζωία, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα σερβίρονται σε γενέθλια, στην κινέζικη Πρωτοχρονιά ή σε γιορτές που συνδέονται με την ευημερία, όπως οι γάμοι, συμβολίζοντας μακρά ζωή και καλή τύχη. Πέρα από καθημερινή τροφή, ήταν επομένως μέρος ενός ευρύτερου πολιτισμικού και κοινωνικού πλαισίου - σύμβολο αφθονίας και ευτυχίας.
Τα noodles πέρασαν στην Ιαπωνία (περίπου τον 9ο αιώνα) μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα, όπου προσαρμόστηκαν στις τοπικές πρώτες ύλες και τεχνικές. Έτσι εμφανίστηκαν τα είδη όπως τα udon και soba. Τα ramen εμφανίστηκαν αργότερα, στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν Κινέζοι μετανάστες στη Yokohama έφεραν μαζί τους τις δικές τους εκδοχές ζυμαρικών σε ζωμό.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και με τη διάδοση των instant noodles, τα ασιατικά ζυμαρικά άρχισαν να κατακτούν τις δυτικές κουζίνες, ενώ εστιατόρια με ramen άνοιξαν σε πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, και σταδιακά μετατράπηκαν σε παγκόσμιο φαινόμενο.
Πόσα είδη noodles γνωρίζεις;
- Udon: Χοντρά noodles από σιτάρι, μαλακά στην υφή, ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία. Διάσημο πιάτο: Yaki udon - stir fry με γαρίδες ή λαχανικά και σάλτσα με soy sauce και mirin.
- Soba: Νoodles από φαγόπυρο (ή με ανάμεικτη ζύμη). Διάσημο πιάτο: Zaru soba - λεπτά noodles από φαγόπυρο, σερβιρισμένα κρύα πάνω σε μπαμπού, με δροσερή σάλτσα tsuyu με φρέσκο κρεμμυδάκι, wasabi και φύκια nori.
- Rice noodles / Vermicelli: Από ρύζι, αρκετά λεπτά, ιδανικά για ελαφριά πιάτα. Διάσημο πιάτο: Βιετναμέζικη σαλάτα με vermicelli, φρέσκα λαχανικά και dressing με λεμόνι και lime.
- Hakka noodles: Νoodles σιταριού από την κινέζικη κουζίνα, λεπτά και ελαφρώς σφιχτά, ιδανικά για stir fry και Indo-Chinese πιάτα. Διάσημο πιάτο: Schezwan noodles - stir fry με πολύχρωμα λαχανικά και πικάντικη σάλτσα Schezwan.
- Glass noodles / Cellophane noodles: Παρασκευάζονται από φασόλια mung ή άλλα άμυλα. Γίνονται διάφανα όταν μαγειρεύονται, είναι ελαφριά και απορροφούν πολύ καλά τις σάλτσες. Διάσημο πιάτο: Japchae – κορεάτικο stir fry με glass noodles, λαχανικά και ελαφρώς γλυκό-πικάντικη σάλτσα σόγιας.
- Ramen: Προέρχονται από ζυμαρικά σιταριού, εμπνευσμένα από την κινεζική κουζίνα, αλλά στην Ιαπωνία απέκτησαν τη δική τους ταυτότητα με την προσθήκη αλκαλικού νερού (kansui) που τους δίνει ελαστικότητα. Διάσημο πιάτο: Tonkotsu ramen - λεπτά noodles σε ζωμό από χοιρινό, που γεννήθηκε στην περιοχή Hakata του Kyushu.
Ήξερες ότι:
- Ο Ιάπωνας αστροναύτης Soichi Noguchi πήρε μαζί του στο διαστημικό λεωφορείο Discovery ειδικά προσαρμοσμένο ramen, για να τρώγεται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
- Η ιαπωνική ταινία Tampopo του 1985 θεωρείται το πρώτο «noodle western», συνδυάζοντας στοιχεία του spaghetti western με μια βαθιά αγάπη για τα ramen.
- Περίπου 270 εκατομμύρια μερίδες instant noodles καταναλώνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο.
- Στις φυλακές Rikers Island της Νέας Υόρκης, τα instant noodles είναι το πιο δημοφιλές φαγητό, καθώς μπορούν να προετοιμαστούν εύκολα με ζεστό νερό οποιαδήποτε στιγμή.
- Στην Ιαπωνία υπάρχουν μουσεία αφιερωμένα στα instant noodles. Το πιο διάσημο είναι το Cup Noodles Museum στην Οσάκα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους γεύση ramen.
- Το πιάτο «ram-don» ή «jjapaguri» στην ταινία Parasite του 2019 έγινε σύμβολο κοινωνικής ανισότητας, συνδυάζοντας Chapagetti και Neoguri noodles.
Tips & Tricks για να φτιάξεις τα τέλεια noodles
- Μην τα παραβράζεις: Τα noodles συνεχίζουν να μαγειρεύονται και μετά το σούρωμα. Όταν τα βγάλεις από τη φωτιά, πρέπει να είναι σχεδόν al dente.
- Ξέπλυνε τα rice noodles ή vermicelli με κρύο νερό μετά το βράσιμο: Έτσι θα σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος και δεν θα κολλήσουν. Αυτό δε χρειάζεται για τα udon, soba ή ramen που θα σερβιριστούν σε ζεστή σούπα.
- Αποθήκευση: Βάλε τα noodles σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Λίγες σταγόνες σησαμέλαιο βοηθούν να διατηρηθεί η ελαστικότητα τους και να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Πρόσθεσε άρωμα στο μαγείρεμα: Για επιπλέον γεύση δοκίμασε να προσθέσεις λίγο ζωμό, σάλτσα σόγιας ή σησαμέλαιο στο νερό κατά το μαγείρεμα των noodles.
- Ανακάτεψε τα σωστά: Στο stir fry πρόσθεσε τα noodles στο τέλος και ανακάτεψε απαλά.
- Μην τα αφήνεις να ξεραθούν: Αν μαγειρεύεις τα noodles νωρίτερα από την ώρα του σερβιρίσματος, κάλυψέ τα με ένα νωπό πανί ή πλαστική μεμβράνη τροφίμων για να μη στεγνώσουν.
- Ζεστάνε τα χωρίς να τα παραβράσεις ξανά: Δώσε ξανά ζωή στα leftovers, περνώντας τα από καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα ή ζέστανε τα στα μικροκύματα με λίγο νερό.