Σούσι τρως; Οι περισσότεροι ή το λατρεύουν ή το μισούν, πάντως το σίγουρο είναι ότι το σούσι δεν αποτελεί πια γκουρμέ κατάσταση, αλλά ένα προσιτό γεύμα που παραγγέλνουμε ουκ ολίγες φορές και στο σπίτι, κάποιοι ακόμη και στο γραφείο. 

Και επειδή έχουμε μάθει πια τι είναι τα sashimi, τα nigiri και τα συναφή, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς είναι τα nori; Ή αλλιώς, τα φύκια τα οποία τυλίγουν το ρύζι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, δίνοντας μορφή στα σούσι; 

Τι είναι τα nori

Το nori είναι ένα είδος βρώσιμου φυκιού ιδιαίτερα δημοφιλές στην ιαπωνική κουζίνα και γνωστό κυρίως από τα ρολά σούσι (maki rolls). 

Στο εμπόριο και στο σούσι το βρίσκουμε σε τετράγωνο πρασινό-μαύρα φύλλα που μοιάζουν με χαρτί. Στην πραγματικότητα είναι αποξηραμένα και συχνά καβουρδισμένα φύκια.

Έχουν έντονη umami γεύση, είναι πολύ πλούσιο σε ιώδιο, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Μήπως τελικά σου κάνει και καλό; Επίσης, είναι χαμηλό σε θερμίδες και vegan!


Πώς χρησιμοποιείται το nori

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να χρησιμοποιήσεις το nori είναι για να τυλίξεις το ρολά (maki), αλλά και ως βάση για nigiri.
Εναλλακτικά, μπορεί να το δεις ακόμη και τριμμένο σε ασιατικά πιάτα, από ρύζι μέχρι noodles, ramen και stir-fries, αλλά και ως σνακ, καθώς πολλές φορές πωλείται ψημένο και αλατισμένο σε μικρά κομμάτια (nori chips), ενώ μπορεί να εμποτιστεί και σε σάλτσες ή dressing για να δώσει αυτή την αλμυρή θαλασσινή γεύση του. 

Μπορεί ακόμη να το πετύχεις ως συνοδευτικό στα poke bowls που έχουν γίνει viral τελευταία, σε vegan πιάτα ως ενισχυτικό γεύσης.

Τα είδη του nori 

Yaki Nori 

Πρόκειται για το πιο σύνηθες είδος, είναι το καβουρδισμένο φύκι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στα maki rolls, κοινώς, τα ρολά σούσι. 

Ajitsuke Nori 

Πρόκειται για καρυκευμένο nori (με σόγια, ζάχαρη, mirin, αλάτι). Είναι γλυκό και συχνά χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό στο ρύζι ή σνακ. 

Korean-Style Roasted Seaweed 

Είναι αντίστοιχο με το nori, αλλά πιο λεπτό και πιο λαδωμένο, αφού ψήνεται με λάδι σουσαμιού και αλάτι. Τρώγεται κυρίως ως σνακ ή με λευκό ρύζι και κυκλοφορεί σε φακελάκια με ατομικές μερίδες.

Nori: Τα φύκια για σούσι και πώς θα τα χρησιμοποιήσεις

Aonori 

Πιο λεπτόκοκκο φύκι σε μορφή σκόνης ή νιφάδων. Πασπαλίζεται πάνω σε okonomiyaki, που είναι στην ουσία μία ιαπωνική ομελέτα, σε tacos ή noodles  και σε τηγανητά. 

Shredded Nori / Kizami Nori 

Πρόκειται για το nori σε μορφή λωρίδων, οι οποίες είναι έτοιμες για πασπάλισμα και ιδανικές για σαλάτες και ramen. 

Πού θα βρεις nori στην Αθήνα

Εντάξει, οπουδήποτε δεν μπορείς να το βρεις, αλλά το nori πια υπάρχει σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ή ασιατικών τροφίμων, ακόμη και σε ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ τα οποία έχουν ασιατικά προϊόντα. Και φυσικά σε online καταστήματα.