Υλικά

Για την πάστα κάρι

  • 5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 4 πιπεριές τσίλι κόκκινες μακριές, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
  • 3 κλαδάκια λεμονόχορτο
  • 5 εκ. τζίντζερ φρέσκο με τη φλούδα του
  • 5 κρεμμύδια για στιφάδο, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
  • 2-3 κ.σ. ηλιέλαιο

Για το κοτόπουλο

  • 800 γρ. κοτόπουλο μπούτι, κομμένο σε κομμάτια των 2εκ.
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 φύλλα καφίρ λάιμ 
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο 
  • 4 σπόρους κάρδαμο, ελαφρά κοπανισμένους
  • 100 ml νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή 
  • 2 κ.σ. σόγια σως
  • 1-2 κ.σ. fish sauce
  • 3 πατάτες μεσαίες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 κονσέρβα (400 ml) γάλα καρύδας
  • μια χούφτα φύλλα κόλιανδρου, χοντροκομμένα

Ένα πλούσιο Viognier με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων. Η πρόταση του WSPC: Άγιος Χρόνος Λευκό - Κτήμα Αβαντίς

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ξεκινάμε με την πάστα κάρι

  1. Για το παραδοσιακό, αρωματικό κάρι κοτόπουλο από τη Μαλαισία αφαιρούμε τα εξωτερικά χοντρά φύλλα από το λεμονόχορτο και χτυπάμε το υπόλοιπο κλαδάκι σε γουδί για να βγάλει το άρωμά του. Το βάζουμε σε πολυκόφτη με το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι, το τζίντζερ, τα κρεμμύδια, τον κουρκουμά και χτυπάμε μέχρι δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα. 
  2. Όσο ο πολυκόφτης είναι σε λειτουργία, ρίχνουμε σιγά - σιγά το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά. Ό,τι κολλάει στα πλαϊνά του δοχείου το μαζεύουμε με μια σπάτουλα και το ανακατεύομε με το υπόλοιπο μείγμα. Αφήνουμε την πάστα κάρι στην άκρη.

Για το κοτόπουλο

  1. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. 
  2. Προσθέτουμε την πάστα κάρι και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά επιπλέον, μέχρι να αρχίσει να ευωδιάζει, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει στον πάτο.
  3. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν από την πάστα κάρι. 
  4. Προσθέτουμε τα φύλλα λάιμ, το ξύλο κανέλας, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το νερό, τη ζάχαρη, τη σόγια και τη fish sauce και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. 
  5. Προσθέτουμε τις πατάτες και το γάλα καρύδας, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κοτόπουλο να μαγειρευτεί πλήρως. 
  6. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 λεπτά. 
  7. Πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και σερβίρουμε.