
Η ασιατική κουζίνα έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής σκηνής της πόλης, προσφέροντας πιάτα γεμάτα χρώμα, άρωμα και γεύση. Από την αυθεντική βιετναμέζικη κουζίνα και τα spicy πιάτα της Ταϊλάνδης, μέχρι τα λαχταριστά noodles της Κίνας και τα fusion δημιουργήματα της Κορέας, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων και κουλτούρας. Είτε ψάχνεις λοιπόν ένα γεύμα γεμάτο εξωτικές πινελιές είτε θέλεις να δοκιμάσεις κάτι νέο, η ασιατική γαστρονομία της πόλης υπόσχεται να σε εντυπωσιάσει.
Γράφουν οι: Νάντια Λιαργκόβα, Νίκη Μηταρέα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Ιωάννα Σταμούλου
Jing, Σύνταγμα
Κινέζικης ιδιοκτησίας και ένα βήμα από το μετρό του Συντάγματος, το Jing - συντόμευση του Beijing - σαν να προσπαθεί στο ντεκόρ του να παντρέψει τις δυό κουλτούρες, να βάλει τα κινέζικα ξυλόγλυπτα ταμπλό στους τοίχους, τα μπαμπού στις γλάστρες, αλλά να στρώσει και τα τραπέζια του με τα κοφτά τραπεζομάντιλα της μαμάς σου, να δανειστεί και τις καρέκλες της τραπεζαρίας της. Μετά την τεράστια κακοποίηση της έτοιμης γλυκόξινης που σκοτώνει τα πάντα στα αθηναϊκού τύπου κινέζικα εστιατόρια, το Jing είναι μια μικρή όαση, αφού πλάι στα κλασικά θα βρεις και κάποιες ιδιαίτερες, καλομαγειρεμένες γεύσεις, όλες σερβιρισμένες στα κλασικά, κομψά πιάτα από λάκα της κινέζικης art de la table, τις οποίες και θα επιλέξεις - ω! πόσο ευρωπαϊκά - μέσω ipod μενού.
Λεπτά, τραγανά, αλάδωτα spring rolls, τα πιο φινετσάτα dumplings ατμού με μια γυαλιστερή, άϋλη σχεδόν ζύμη που δεν κολλά, γεμιστή με ψιλοκομμένο, αρωματικό χοιρινό, πρωτότυπα ψωμάκια σαν πιτάκια γεμιστά με κιμά γεμάτο από τα γλυκά αρώματα του κλασικού 5 spices μπαχαρικού και από τα καλύτερα noodles με λαχανικά στο wok, καθόλου λασπωμένα, με τα λαχανικά να κρατάνε αναδύοντας τη μυρωδιά του καμμένου μαντεμιού - την ανάλογη κινέζικη τσίκνα του δικού μας κάρβουνου. Τα συνδυάζεις με ένα honey beef, λακαρισμένο και γυαλιστερό με καραμέλα μελιού πασπαλισμένη με σουσάμι. Aν πάλι, είσαι λάτρης της πάπιας Πεκίνου, με το λεπτοκομμένο αγγουράκι, το καροτάκι, τις πιτούλες και την κλασική σάλτσα δαμάσκηνου, ναι, εδώ θα βρεις μια από τις καλύτερες αθηναϊκές της εκδοχές. Ένα καλό κινέζικο εστιατόριο όμως, το καταλαβαίνεις από τις σούπες του. Και το Jing κάνει εξαιρετικές, τύπου ramen σούπες, όπως αυτή με τον ζωμό κοτόπουλου, πλατιά noodles, κινέζικα ραβιόλι γεμιστά με κιμά, άφθονο φρέσκο κρεμμυδάκι και bock choi-όνειρο! Για το εξωτικό τελείωμα, φυσικά, τηγανητό παγωτό. Στα όσα αγαπήσαμε, ο καλός εξαερισμός που συνήθως απουσιάζει από τα κινέζικα. Ε.Π.
Jing. Νίκης 13, Σύνταγμα, τηλ. 211-21.59.352
Hanoi Athens, Σύνταγμα
Η βιετναμέζικη κουζίνα τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο γήπεδο των ασιατικών γεύσεων. Δικαίως κατά τη γνώμη μου, γιατί στη βάση της είναι μια καυτερή μεν, αλλά ελαφριά και αρωματική κουζίνα, με πολλά λαχανικά και βότανα, χωρίς πολλά λάδια και τηγανίσματα.
Το Hanoi Athens της Νικολέτας Νγκιούγιεν στο Σύνταγμα είναι ένα λιλιπούτειο εστιατόριο, που από την πρώτη μέρα που άνοιξε, έχει πάρει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, τόσο για τα νόστιμα πιάτα του όσο και για τις λογικές τιμές του. Η Pho είναι η παραδοσιακή βιετναμέζικη σούπα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις σε μια από τις εκδοχές που προτείνει ο κατάλογος - χορτοφαγική, με κοτόπουλο, με μοσχάρι ή με wonton και χοιρινό. Τα φρέσκα ρολά με ρυζομακάρονα, τυλίγονται σε φύλλο ρυζιού που δεν περνά από τηγάνι και γεμίζονται με λαχανικά και βότανα, γαρίδες και χοιρινό, αλλά αν είσαι φίλος υπάρχουν και τηγανητά ρολά, αλλά και μαγειρεμένα στον ατμό. Ακόμη vegan ή κρεατοφαγικά bao buns, dim sum και dumplings στον ατμό. Η σαλάτα με παπάγια και φιστίκια πάλι, είναι εμπειρία.
Άλλα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις είναι τα noodles και τα undon (χοντρά noodles από αλεύρι σίτου) σε διάφορες εκδοχές, το κοτόπουλο ή οι γαρίδες με κάρυ και γάλα καρύδας, καθώς και η τραγανή πάπια που σερβίρεται με λαχανικά και πιτούλες για να τα φας τυλιγμένα σε ρολάκια που θα φτιάξεις μόνος σου. Αν βρεθεί στο δρόμο σου, μην το προσπεράσεις. Έχει πάρει και το παραδίπλα μαγαζί με βιετναμέζικο street food. Ι.Σ.
Hanoi. Πετράκη 12, Σύνταγμα, τηλ. 213-04.51.379
Tuk Tuk, Κουκάκι
Σε ελάχιστα τετραγωνικά στη Βεΐκου στο Κουκάκι, συνήθως με αναμονή για να βρεις ένα ψηλό κάθισμα για να καθίσεις είτε στο μπαρ, είτε σε ένα από τα ελάχιστα ψηλά τραπεζάκια του, το Tuk Tuk είναι από αυτά τα λιλιπούτεια μαγαζιά που - αν δεν το ξέρεις ήδη - περνάς απ’ έξω περπατώντας και ξαφνικά σταματάς για να δεις τι γίνεται μέσα. Άσε που οι μυρωδιές των μπαχαρικών σε παρασύρουν να μπεις. Και κάπως έτσι, μάλλον έγινε το πιο διάσημο ταϊλανδέζικο στην Αθήνα, θα τολμήσω να πω. Εκεί θα δεις ακόμη και τουρίστες με βαλίτσες, που κάνουν στάση για φαγητό πριν ή μετά την πτήση τους, αλλά αυτό μη σε προβληματίζει, αφού το φαγητό του δεν είναι τελικά καθόλου «τουριστικό». Δίπλα σε τηγάνια και wok που παίρνουν φωτιά θα φας, μεταξύ άλλων, ονειρεμένο, ζεστό και πληθωρικό κάρι κοτόπουλο, με μπόλικο ρύζι από δίπλα για να το περιχύσεις μετά με όση σάλτσα έχει μείνει. Μην παραλείψεις να παραγγείλεις μία από τις σούπες, ενώ στα must είναι και τα pad thai noodles με επιλογή σε κοτόπουλο, χοιρινό ή γαρίδες και τα dumplings του.
Κρατήσεις δεν γίνονται, αφού όπως θα διαπιστώσεις, οι αλλαγές στα τραπέζια είναι σχετικά γρήγορες, με το concept να είναι λίγο «στο πόδι», αν και ποιοτικά το φαγητό δεν ακολουθεί καθόλου αυτή τη φιλοσοφία, όπως την έχουμε συνήθως στο μυαλό μας. Γ.Π.
Tuk Tuk. Βεΐκου 4, Κουκάκι, τηλ. 211-40.51.947
Wagamama
Εμπνευσμένο από τα ασιατικά ramen bars του κόσμου, το wagamama μετρά σήμερα 3 καταστήματα στην Αθήνα - Κηφισιά, Μαρούσι και το πολύ νέο στην Αιόλου - και πολλούς οπαδούς, ανάμεσά τους κι εμένα. Θα πάω εκεί όταν πεινάω και βρίσκομαι για ψώνια στο Golden Hall και θέλω κάτι γρήγορο και νόστιμο, σαν το αγαπημένο μου Katsu Curry, ή το δεύτερο αγαπημένο μου τα Yaki Soba noodles. Ωστόσο, πάντα για αρχή παίρνω edamame, σκέτα με αλάτι, όχι τα καυτερά, bao buns με γέμιση καβουρόψιχα και panko mango ή ένα ramen με θαλασσινά, λαχανικά και noodles ρυζιού σε ζωμό καρύδας. Τελευταία μου ανακάλυψη το matcha green tea, το οποίο και λάτρεψα! Στα συν η καθαρή easy going ατμόσφαιρα και το ευγενικό σέρβις. Ν.Λ.
Αιόλου 46 & Κολοκοτρώνη 62, Αθήνα, τηλ. 210-33.11.111
Golden Hall, Λεωφόρος κηφισίας 37Α και Σπύρου Λούη, Μαρούσι, τηλ. 210-68.36.842
Κασσαβέτη 3, Κηφισιά, τηλ. 210-80.13.100
Mr. Dim, Νέα Σμύρνη
Το Mr. Dim στη Νέα Σμύρνη είναι από αυτά τα κρυμμένα διαμαντάκια που αξίζει να ανακαλύψει κανείς, αν είναι φαν της ασιατικής κουζίνας. Χωμένο στη γωνία της Κράτητος με την Ευρυδάμαντος, αντλεί έμπνευση από έξι διαφορετικές κουζίνες της Ασίας (Κίνα, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κορέα και Μαλαισία) και, καθώς κάθεσαι στα μοναδικά τραπεζάκια επί του πεζοδρομίου, γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι τα πιάτα είναι εντυπωσιακά χορταστικά. Παράγγειλε οπωσδήποτε κάποιο από τα μπαμπάτσικα, αφράτα bao τους, τα οποία εκτός από κλασικά buns κάνουν και σε burger εκδοχή, ενώ εξαιρετικά είναι και τα noodles τους, όπως και το tori katsu που συνοδεύεται από ρύζι ατμού με φρέσκο κρεμμυδάκι και σαλάτα λάχανο - καρότο, στο οποίο προσθέτουν ραντίτσιο και mayo dressing. Γ.Π.
Mr. Dim. Κράτητος & Ευρυδάμαντος 59, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.56.041
Chau's, Ηλιoύπολη
Το εστιατόριο Chau's έχει ιστορία που πάει πίσω στο έτος 1991, όταν άνοιξε σε ένα δρόμο της Ηλιούπολης. Την εποχή εκείνη είχαν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνιση τους λίγα κινέζικα εστιατόρια στην Αθήνα. Το Chau's έχει κρατήσει σταθερή την ποιότητα και το μενού του προσφέροντας επιλογές τόσο για κινέζικο όσο και για βιετναμέζικο φαγητό. Ο χώρος του είναι χαλαρός και καθημερινός. Στα τραπέζια του θα συναντήσεις θαμώνες - κάτοικους της περιοχής, που μεταδίδουν την προτίμηση τους από γενιά σε γενιά. Όσο για το μενού, θα απολαύσεις dumplings ατμού, ωραιότατη σούπα πικάντικη και ξινή, καλοφτιαγμένο μοσχάρι με σάλτσα στρειδιών, αλλά και μπουκιές κοτόπουλου με κάσιους, που θα συνοδεύσεις με τηγανητό ρύζι ενισχυμένο με λαχανικά και ομελέτα. Για το τέλος, τηγανητή μπανάνα με μια μπάλα παγωτό, όπως το σέρβιρε από τότε που άνοιξε. Ν.Μ.
Chau's. Αγ. Κωνσταντίνου 66, Ηλιούπολη, τηλ. 210-97.06.312
Pink Flamingo, Σύνταγμα
Το Pink Flamingo του Βασίλη Καλλίδη ήρθε στην Αθήνα αρκετό καιρό πριν αυτή γεμίσει με viral, ethnic street food και συγκεκριμένα το 2017, συστήνοντάς μας τα νοστιμότατα κινέζικα dim sum, αυτά τα λαχταριστά, γεμιστά ζυμαρικά που γίνονται στον ατμό και για τα οποία μιλούσε τότε όλη η πόλη. Ένας πολύ μικρός χώρος με το χαρακτηριστικό ροζ neon φως, στον οποίο παραγγέλνεις και μπορεί να φας και στο πεζούλι ακριβώς απέναντι, αλλά δεν σε νοιάζει καθόλου. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, βγάζει και μερικά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Ήταν, αν θυμάμαι καλά, το πρώτο μαγαζί στο οποίο δοκίμασα bao buns και ξετρελάθηκα, ενώ πλέον έχει και bao burgers δύο επιλογών. Γενικά ο κατάλογος έχει λίγα και καλά - τα dim sum είναι μόλις δύο, με χοιρινό και τζίντζερ ή με κοτόπουλο και γαρίδα -, ενώ πλέον είναι γνωστό και για το ράμεν του, το οποίο κάνει και σε μία dry εκδοχή, αν δεν σου αρέσουν πολύ τα ζουμερά. Γ.Π.
Pink Flaming. Σκούφου 2-4, Σύνταγμα, τηλ. 210-33.16.177
Bulacan Halo-Halo, Ιλίσια
Ένας μικρός χώρος στη Μιχαλακοπούλου που σερβίρει πεντανόστιμη φιλιππινέζικη κουζίνα, σε καλεί να τον ανακαλύψεις. Αν δεν έχεις ήδη βρεθεί στο Bulacan Halo-Halo, ήρθε η στιγμή αφού θα βρεις διάφορα πιάτα με noodles, spring rolls με κιμά, Filippino BBQ sticks και νόστιμες σούπες σε πολύ καλές τιμές. Εκεί μαγειρεύει η Marinela Baybing, όπως ακριβώς θα μαγείρευε και σπίτι της, άλλωστε γι αυτό έχει γίνει γνωστό το μαγαζί. Φυσικά, αξίζει να ολοκληρώσεις την παραγγελία σου με το φιλιππινέζικο παγωτό που φτιάχνουν, το halo-halo, που είναι αρκετά ιδιαίτερο σε γεύση και όψη. Τις Κυριακές έχουν και μπουφέ, όπου πέρα από τα κλασικά σερβίρουν και τις πιο παραδοσιακές προτάσεις του καταλόγου. Β.Π.
Bulacan Halo-Halo. Μιχαλακοπούλου 105, Ιλίσια, τηλ. 215-56.01.678
Sister, Νέο Ψυχικό
Ένα μαγαζί κρυμμένο πίσω από τροφαντά μπαμπού και πρασινάδες σε ένα ήσυχο στενό στο Νέο Ψυχικό, σε υποδέχεται σαν ανοιχτή αγκαλιά, με ανοιχτή κουζίνα, ανοιχτά μπαρ, ανοιχτή αυλή, ανοιχτές βεράντες, ανοιχτό μυαλό. Αυτό είναι το νέο ταϊλανδέζικο του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη. Η μετεμψύχωση του Buba, λέγεται Sister και στεγάζεται σε μια διώροφη μονοκατοικία του Νέου Ψυχικού, που έχει μετατραπεί σε έναν πολύ ξεχωριστό χώρο. Οι σούπες είναι θεσπέσιες, οι σαλάτες απόλυτα δροσερές, ενώ δεν λείπουν τα spring rolls και τα dumplings. H ρομπάτα - η ιαπωνική ψησταριά - βγάζει πεντανόστιμα satay (τα ασιατικά καλαμάκια με κρέας ή θαλασσινά), που έχουν μαριναριστεί σε ταϊλανδέζικα αρωματικά, ενώ υπάρχουν και κάποια ωμά, όπως το beef tartar που αν είσαι φίλος τους αξίζει να τα δοκιμάσεις. Η πιο χορταστική ενότητα πιάτων είναι πάντως η family style, που περιλαμβάνει πιάτα όπως η τραγανή πάπια και το phad thai. Ι.Σ.
Sister. Περικλέους 11, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210-67.56.845