
Η αλήθεια είναι πως όσο νόστιμος είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος, άλλο τόσο μπελαλίδικος θεωρείται. Πρέπει, αν δεν τον αγοράσεις έτοιμο, να τον ξαλμυρίσεις και αφού έχεις μείνει στην αναμονή σχεδόν δύο μέρες, να φτιάξεις το κουρκούτι και να τον τηγανίσεις. Μα και για το τηγάνι πρέπει να είσαι από πάνω, να τον γυρίζεις, να ελέγχεις πόσο καλά έχει κάψει το λάδι και φυσικά να σε πιάσει πονοκέφαλος από τον απορροφητήρα, προκειμένου να αποφύγεις τη μυρωδιά τηγανίλας σε όλο το σπίτι. Ξέρουμε κουράστηκες και μόνο που τα διάβασες, όχι να τα κάνεις κιόλας. Γι' αυτό σου προτείνουμε τα κατάλληλα μαγαζιά ώστε να απολαύσεις τον μπακαλιάρο σου με σκορδαλιά, χωρίς άγχος και ταλαιπωρία.
Γράφουν οι: Νικόλας Δρόσος, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Ιωάννα Σταμούλου.
Θαλασσινός
Γνωστός σε ΚαλλιθεάτΕς και μη για αυθεντική ψαροφαγία και μεζεδάκια της θάλασσας, ακόμη και αν δεν είναι κοντά στη θάλασσα. Πρόκειται άλλωστε για οικογενειακή ταβέρνα - σταθερή αξία, που μπορεί να συνδυαστεί και ωραία με μία βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αφού είναι πραγματικά δίπλα. Εκεί ουσιαστικά οι παραδοσιακοί θαλασσινοί μεζέδες παρουσιάζονται με μοντέρνες πινελιές που έχουν ενδιαφέρον. Μην ξεχάσεις να παραγγείλεις πίτα με χόρτα εποχής, ωραία ταραμοσαλάτα και ένα καλαμάρι με πέστο που αν το πετύχεις αξίζει να το δοκιμάσεις. Φυσικά σερβίρουν και μπακαλιάρο με έξτρα τραγανή κρούστα και σκορδαλιά - που συνήθως κάνουν με καρύδι- και σερβίρουν με παντζάρια. Ωραία πρόταση είναι και η παντζαροσαλάτα με ταχίνι. Γ.Π.
Θαλασσινός. Λισικράτους 32, Καλλιθέα, τηλ. 210-94.04.518
Ο Μάνθος
Σ’αυτον εδώ τον πεζόδρομο, τα Πετράλωνα δεν θυμίζουν Πετράλωνα αν έχεις ταυτίσει τη γειτονιά με τις πιάτσες, τη φασαρία και τα μοδάτα μαγαζιά της. Αν έχει λιακάδα, τα τραπεζάκια έξω θα σε γυρίσουν σε παλιές εποχές της αθωότητας, τότε που στη γειτονιά όλοι γνωριζόντουσαν με το μικρό τους όνομα. Παλιός καφενές που ελάχιστα έχει αλλάξει στο χρόνο, με τα παππούδια και τους θαμώνες της. Μόνο που τώρα πια, ένα καινούριο, ενθουσιώδες κοινό έρχεται από παντού. Για το αληθινό φαγητό του Μάνθου. Που δεν έχει ψυγείο και ό,τι θα σου σερβίρει το ψωνίζει κάθε πρωί. Για το εξαιρετικό ελαιόλαδο που έρχεται από την πατρίδα, την Κρήτη. Για το μαστόρικο τηγάνι, που βγάζει την υπέροχη, στρογγυλή τηγανητή πατάτα. Και φυσικά, τον μπακαλιάρο της ημέρας, που εδώ είναι διάσημος. Φτιαγμένος όπως παλιά, χωρίς κουρκούτι, με μια χρυσαφένια κρούστα από αλεύρι και ολόλευκη, ζουμερή, νόστιμη, βελούδινη σάρκα. Πλάι του, σκορδαλιά από πατάτα, δουλεμένη στο χέρι. Να τον συνοδεύσεις με την πολύ καλή, κρητική ρακή τους. Ε.Π.
Ο Μάνθος. Περσέως και Σκαμβονιδών, Πετράλωνα, τηλ. 210-34.72.635
Koutsou & Co
Πάντα πληθωρική και με αγάπη τόσο για την μαγειρική όσο και για τους ανθρώπους, η Αργυρώ Κουτσού έχει πάντα μια ματιά ξεχωριστή σε ό,τι μαγειρεύει και προσφέρει στους καλεσμένους της. Και αναφέρομαι σε καλεσμένους, γιατί έτσι αισθάνεσαι από την πρώτη φορά που πηγαίνεις στο εστιατόριό της. Και ποτέ μια φορά δεν είναι αρκετή. Στις 25 Μαρτίου θα είναι ανοιχτά, όπως μας είπε, από τις 13:00 μέχρι τις 21:00. Το μενού της ημέρας θα περιλαμβάνει ,μπακαλιάρο φυσικά, από κεφαλονίτικη βακαλαόπιτα μέχρι κροκέτα και τηγάνι και Σαντορινιά μπραντάδα, χταποδοκεφτέδες, σκορδαλιές όλων των ειδών, Αλιάδα με πατάτα και ολόφρεσκες σαλάτες. Θα συνιστούσα ωστόσο αν θέλεις να δοκιμάσεις όσα μαγειρεύει η Αργυρώ, καλό θα είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο από την προηγούμενη, για κράτηση. Ν.Δ.
Koutsou & co. Ξενοφώντος 15Α (εντός στοάς), Σύνταγμα, τηλ. 210-32.52.848
Άγκυρα
Τέτοια μέρα που είναι - και ας μην είναι τριήμερο - μία σύντομη, μονοήμερη εκδρομή είναι πάντα καλή πρόταση. Και το Λαύριο μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που φανταζόσουν για εκδρομή, όμως είναι πολύ κοντά σου, θα σου προσφέρει την αύρα της θάλασσας που αναζητάς αυτή τη μέρα, με την άνοιξη να μας δείχνει σιγά-σιγά το χαμόγελό της. Και βέβαια, μερικά ωραία ταβερνάκια με θαλασσινά και όλα τα γύρω-γύρω των ημερών. Το περιβάλλον στην Άγκυρα σου θυμίζει πραγματικά νησί, ενώ εκεί τέτοια μέρα φτιάχνει βεβαίως τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά και καπνιστό μπακαλιάρο για τον οποίο μάλιστα φημίζεται. Επίσης, δώσε μία ευκαιρία στην ωραία χωριάτικη και στα τηγανητά τους ψάρια. Γ.Π.
Άγκυρα. Ανδρέα Αλεξάνδρου 3, Λαύριο, τηλ. 22920-22.835
Κύρα Πόπη
Για όσους έχουν όρεξη για βόλτα προς θάλασσα πλευρά, το Λαγονήσι είναι πάντα μία καλή ιδέα και η Κυρά Πόπη φημίζεται στην περιοχή για τα ωραία ψάρια και θαλασσινά της. Σερβίρει από το 1996, όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει λίγο πιο σύγχρονες εκδοχές των κλασικών ψαρομεζέδων. Θα βρεις δηλαδή από το κλασικό της Συμιακό γαριδάκι στο τηγάνι, κρατσανιστό και νόστιμο, όπως και η αθερίνα, μέχρι σεβίτσε καραβίδας με αβοκάντο. Τέτοια μέρα σερβίρει τηγανητό μπακαλιάρο που τηγανίζει επίσης με μαεστρία, χρυσαφένιο και τραγανό που συνοδεύει με την απαραίτητη σκορδαλιά με αμύγδαλο. Γ.Π.
Κυρά Πόπη. 40,5 χλμ. Αθηνών - Σουνίου, Λαγονήσι, τηλ. 210-98.12.314
Λελούδας
Υπάρχει ένα οινομαγειρείο που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1928. Την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα, ένιωσα εκείνη την ανατριχίλα που αισθάνεσαι όταν είσαι σ' ένα χώρο με τόση ιστορία. Στον Λελούδα θα βρεις αυθεντικό και νόστιμο φαγητό σε καλές τιμές και φυσικά τον πιο ωραίο τηγανητό μπακαλιάρο που έχω δοκιμάσει. Μάλιστα, αν δεν βρεις τραπέζι λόγω του πανικού που θα γίνεται εκ των πραγμάτων, μπορείς να πας όποια άλλη μέρα σου κάνει κέφι, αφού ο μπακαλιάρος τους δεν λείπει ποτέ από τα καθημερινά τους πιάτα. Να παραγγείλεις οπωσδήποτε και ροζέ κρασί για να συνοδεύσεις το φαγητό σου, αφού είναι παραγωγής τους και πολύ καλό. Β.Π.
Λελούδας. Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα, τηλ. 210-34.64.167
Μπακαλιαράκι
Τη μέρα του μπακαλιάρου είναι δυνατόν να λείπει από τη λίστα το Μπακαλιαράκι; Η ταβέρνα που ξέρει κάθε Παλαιοφαληριώτης και πολλοί ακόμη από αλλού, είναι γνωστή για το ελαφρύ τηγάνι της - γεγονός που αφορά βέβαια και τον τηγανητό μπακαλιάρο - και τους απλούς μεζέδες με θαλασσινά και μη που σερβίρονται απλά, αυθεντικά και μαμαδίστικα. Τέλεια κολοκυθάκια τηγανητά, νόστιμο τηγανητό καλαμαράκι, νόστιμα και φρέσκα ψαρικά και αρκετά τίμιες μερίδες. Όσο για τον μπακαλιάρο, θα τον βρεις και αυτόν στην απλή και παραδοσιακή εκδοχή του, χρυσαφένιο, τραγανό και τρυφερό στο εσωτερικό, τηγανισμένο σωστά και χωρίς να σε βαραίνει και δίπλα του βελούδινη σκορδαλιά. Σε περίπτωση όμως που δεν τη συμπαθείς, θα σου δώσουν εναλλακτική με βραστά λαχανικά ή μαγιονέζα για να τον συνοδεύσεις. Γ.Π.
Το Μπακαλιαράκι. Ναιάδων 49, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-98.12.314
Dopios
Ιδιαίτερο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, που μόνο αν κάτσεις και δοκιμάσεις πείθεσαι για το πόσο νόστιμο φαγητό έχει. Ελληνική κουζίνα στα καλύτερα της από τον Χριστόφορο Πέσκια, ο οποίος για ακόμη μια χρονιά θα φτιάξει μπακαλιάρο τηγανητό με καρυδάτη σκορδαλιά. Βέβαια, θα βρεις και άλλους μεζέδες για να απολαύσεις όπως ταραμοσαλάτα, το χούμους από γίγαντες με καπαροσαλάτα και φυσικά το χταπόδι σερβιρισμένο με μια σάλτσα αλά μπουρδέτο. Επείδη έχω τιμήσει το μαγαζί και βράδυ, οφείλω να ομολογήσω πως πέρα από εξαιρετικό φαγητό έχει και πολύ ωραία ατμόσφαιρα έτσι όπως είναι τα τραπέζια στον πεζόδρομο Σκουλενίου και ξαφνικά δημιουργείται μια ηρεμία στην καρδιά της πόλης. Τώρα που ανοίγει και ο καιρός, είναι η ιδανική επιλογή για νόστιμο φαγητό και αφορμή για περαντζάδα στην Αθήνα. Β.Π.
Dopios. Σκουλενίου 1, Αθήνα, τηλ. 210-33.10.049
Αξώτης
Ένα ζεστό, συνοικιακό ταβερνάκι με πολλά βαρέλια διακοσμημένα στους τοίχους και παλιά αντικείμενα να σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Λειτουργεί από το 1956 και επειδή διαθέτει λίγα τραπέζια, καλό είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο πριν πας. Φημίζεται για τις τηγανητές του πατάτες, οπότε φέτος τον μπακαλιάρο σου αξίζει πέρα από την παραδοσιακή σκορδαλιά να τον συνοδεύσεις και με αυτές. Στα πολύ θετικά είναι και η ευγένεια του προσωπικού του καταστήματος, που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνεις ευχαριστημένος. Β.Π.
Αξώτης. Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, τηλ. 210-64.59.130
Κατσόγιαννος
Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου φέτος κλείνει τα 95. Αν και μεγαλοκοπέλα είναι κούκλα σωστή κι αρχόντισσα πλανεύτρα με λαϊκή ψυχή. Ο χώρος της είναι κάτι ανάμεσα σε Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης και σάλας παλιού σπιτιού, με άπειρες παλιές φωτογραφίες κι αφίσες, παλιά τηλέφωνα τοίχου, στεφανοθήκες και καθρέφτες. Την ξεκίνησε σαν γαλακτοπωλείο το 1930 ο Γρηγόρης Κατσόγιαννος όμως κάπου στο δρόμο έγινε μπακαλοταβέρνα για να ταΐζει στο διάλειμμά τους τους εργάτες που δούλευαν στα Λιπάσματα. Μετά η ταβέρνα πέρασε στα χέρια του γιου του Γιώργου και της συζύγου του Ελευθερίας μέχρι που την πήρε η κα Ντόρα (Σταυρίδου), σημερινή ιδιοκτήτρια από το 2005. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα τους πλάι στα κεφτεδάκια που κλέβουν την παράσταση. Άστα καλύτερα για μια άλλη μέρα γιατί θα χρειαστεί να βάλεις δίπλα τους μια τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα και έξτρα πατάτες τηγανητές. Ι.Σ.
Κατσόγιαννος. Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, τηλ. 210-46.13.209
Pink Flamingo
Μπορεί να είναι το πιο απροσδόκητο μέρος από αυτή τη λίστα, όμως να ξέρεις πως ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει γίνει πια παράδοση στο Pink Flamingo στο κέντρο, το ασιατικό street food του Βασίλη Καλλίδη, ένα από τα πρώτα σημεία στην πόλη που μας σύστησε τα αφράτα ψωμάκια bao buns. Κάθε χρόνο πια τη μέρα αυτή ο Βασίλης και η ομάδα του μπαίνουν στην κουζίνα, τα κουρκούτια ανατεύονται ζωηρά και τα τηγάνια παίρνουν φωτιά για να βγει ο χρυσαφένιος αυτός, τραγανός μπακαλιάρος. Μάλιστα, ο ίδιος ο Βασίλης Καλλίδης επιμελείται του θαυματουργού τηγανιού και κανείς δεν ακουμπάει τον μπακαλιάρο του, όπως εκμυστηρεύτηκε στο Cookout.gr. Φυσικά και εκεί θα φας εναλλακτική πρόταση για μπακαλιάρο, αφού κλείνεται σε δύο χορταστικά bao buns μαζί με πίκλα αγγουριού και μαγιονέζα και συνοδεύεται με τη δική τους χειροποίητη σκορδαλιά. Τη μέρα εκείνη θα δεις έναν μικρό χαμό έξω από το λιλιπούτειο Pink Flamingo, αλλά ούτως ή άλλως η φάση εκεί είναι street οπότε δεν σε νοιάζει τίποτα, ίσα ίσα. Γ.Π.
Pink Flamingo. Σκούφου 2-4, Αθήνα, τηλ. 210-33.16.177
Σαΐτα
Θα την βρεις ακριβώς απέναντι από το κηπάκι της Αγια-Σωτήρας στην οδό Κυδαθηναίων. Βρίσκεται εκεί από το 1970 όταν την ξεκίνησε ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος με τη γυναίκα του την κυρα-Βασιλική. Η ταμπέλα στην είσοδο θα σε βάλει αμέσως στο νόημα καθώς η λέξη «μπακαλιαράκια» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, αλλά όχι ο μοναδικός λόγος που θα έρθεις ως εδώ. Αν και λόγω θέσης θα μπορούσε, η Σαΐτα δεν είναι άλλο ένα τουριστικό μαγαζί της Πλάκας, είναι αυθεντική και ακέραια. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά της θα βρεθείς σε μια πραγματικά παλιά Αθήνα, σε ένα καπηλειό με κρασοβάρελα και τραπέζια στρωμένα με καρό τραπεζομάντιλα. Τραπέζια βέβαια η Σαΐτα βγάζει και στον πεζόδρομο και ίσως τα προτιμήσεις για την ωραία περαντζάδα. Την πατίνα του χρόνου την αισθάνεσαι, αν και σήμερα όλα είναι άψογα φροντισμένα από τα άξια χέρια της Μαίρης, του Ανδρέα και της Φωτεινής, των παιδιών του κυρ Γιώργου και της Βασιλικής που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, με σεβασμό στην ποιότητα που διδάχτηκαν από τους γονείς τους. Εδώ ο μπακαλιάρος σκορδαλιά με την κρατσανιστή κρούστα και τη λευκή σάρκα είναι το must, αλλά τον ανταγωνίζονται τα φρέσκα μπαλακιαράκια που περνάνε από ένα αέρινο τηγάνι. Οι πατάτες τους είναι λουκούμι κι η χωριάτικη αυθεντική, όχι πρωτευουσιάνα. Να ξέρεις όμως πως στη Σαΐτα θα επιστρέψεις για τα μαγειρευτά της, για τους λαχανοντολμάδες, για τη μελιτζάνα φούρνου, για το κοκκινιστό μοσχαράκι, το λεμονάτο αρνάκι και τόσα άλλα… Ι.Σ.
Σαΐτα. Κυδαθηναίων 21, Πλάκα, τηλ. 210-32.26.671