
Πες την αλήθεια, σου έχει τύχει σίγουρα - και πάνω από μία φορά - να φτιάξεις ένα κέικ, να βάλεις μέσα μπόλικα υλικά και φυσικά όλη σου την αγάπη και τελικά η ώρα που ψήνεται στον φούρνο να περνά και αυτό να παραμένει… πίτα.
Δεν είναι κρίμα ένα κέικ που θα μπορούσε να εντυπωσιάσει τους πάντες, να μη φουσκώσει για να δείξει όλο του το μεγαλείο; Είναι! Και σε ποιον επιρρίπτεις τις ευθύνες όσο κοιτάζεις απογοητευμένος τον φούρνο ελπίζοντας μήπως έστω και τελευταία στιγμή το κέικ φουσκώσει;
Θα σου πούμε εμείς: Η βασική αιτία για ένα κέικ δεν φουσκώνει είναι η διογκωτική ουσία που έχεις χρησιμοποιήσει ή αλλιώς το μπέικιν πάουντερ, που δυστυχώς δεν λειτούργησε.
Το μπέικιν πάουντερ που βρίσκεις στο εμπόριο είναι γενικά αξιόπιστο. Εκτός βέβαια και αν έχει ξεθυμάνει, γιατί το έχεις πάρα πολύ καιρό στο ντουλάπι, ή γιατί δεν είχε κλείσει καλά η συσκευασία μετά την κάθε χρήση, ώστε να μην μπαίνει αέρας. Σε αυτή την περίπτωση, μάλλον το μπέικιν πάουντερ που χρησιμοποίησες είναι σαν να μην μπήκε ποτέ στο μείγμα για το κέικ.
Πώς θα βεβαιωθείς ότι είναι ακόμη αποτελεσματικό; Υπάρχει ένα μικρό και εύκολο κόλπο: Ανακάτεψε ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ σε ½ φλιτζάνι πολύ ζεστό νερό. Αν δεις μικρές φυσαλίδες, είναι έτοιμο για χρήση.
Καταλαβαίνεις συνεπώς ότι η συσκευασία του μπέικιν πάουντερ δεν διατηρείται για πάντα. Αντίθετα, αφού ανοιχτεί, έχει διάρκεια ζωής 6 μήνες έως 1 χρόνο. Γι’ αυτό, αυτά τα μικρά φακελάκια που έχεις ανοιγμένα στο ντουλάπι σου εδώ και πολύ καιρό, μάλλον ήρθε η ώρα να τα πετάξεις.
Τι άλλο να προσέξεις για να έχεις αφράτα και φουσκωτά κέικ
Πέρα από το μπέικιν πάουντερ, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο να γίνουν αφράτα και φουσκωτά τα κέικ σου και οφείλεις να δώσεις βάση για να έχεις πάντα το τέλειο αποτέλεσμα:
- Καταρχάς, μην ξεχνάς τη σωστή προθέρμανση του φούρνου. Είναι κι αυτό ένα κανονικό βήμα μιας συνταγής, το οποίο δεν πρέπει με τίποτα να παραλειφθεί, αν αναφέρεται σε αυτή. Ένα κέικ που μπαίνει σε έναν καυτό φούρνο θα βγει πολύ πιο πετυχημένο.
- Άλλοι παράγοντες που ενισχύουν το φούσκωμα είναι επίσης η σωστή ανάμειξη ζάχαρης και βουτύρου, το κοσκίνισμα στο αλεύρι, η σωστή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να βρίσκονται τα αυγά (θερμοκρασία δωματίου).
- Πρόσεχε τέλος με τις ποσότητες των υλικών, γιατί μπορεί να το παρακάνεις, με αποτέλεσμα τα αρτοσκευάσματά σου να φουσκώσουν υπερβολικά, και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Πηγή: The Washington Post


Banana bread με σοκολάτα και καρύδια

Σοκολατένιο κέικ γεμιστό με κρέμα πορτοκάλι

Κέικ σαγκουίνι με κρόκο Κοζάνης και γκανάζ λευκής σοκολάτας

Κέικ ελαιολάδου με λεμόνι και βανίλια

Kέικ με παστινάκι, μπαχαρικά και τυρί κρέμα

Ατομικά κεκάκια λεμονιού με γλάσο

Αρωματικό κέικ λεβάντας με γλάσο λεμονιού
