Πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει το σουφλέ με το κλασικό, μαμαδίστικο σουφλέ ζυμαρικών που έβγαινε μοσχοβολιστό από τον φούρνο στα γιορτινά τραπέζια. Όμως, αν σκεφτείς και το επίσης ακαταμάχητο σουφλέ σοκολάτας, θα συνειδητοποιήσεις ότι «σουφλέ» είναι τελικά μία τεχνική και όχι μόνο το λατρεμένο φαγητό με τα μακαρόνια, τα λιωμένα τυριά και τα αλλαντικά στο πυρίμαχο σκεύος. 

Επίσης, το κλασικό γκρατέν, μας φαίνεται καμιά φορά πανομοιότυπο. Κι όμως, είναι στην ουσία δύο διαφορετικές τεχνικές.

Τι είναι το σουφλέ 

Το σουφλέ ή souffler στα γαλλικά, σημαίνει «φυσάω» και στη συνταγή μεταφράζεται με το «αεράτο» αποτέλεσμα που δημιουργούν τα ασπράδια αυγά που χτυπιούνται, γίνονται μαρέγκα και ενσωματώνονται σε μπεσαμέλ. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τη συνταγή που θέλουμε να κάνουμε προσθέτουμε υλικά σε αυτή τη βάση.

Για την ακρίβεια, η τεχνική του σουφλέ, μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκές συνταγές. Το σουφλέ ψήνεται στον φούρνο, φουσκώνει, δημιουργώντας μια πολύ απαλή, αφράτη και ελαφριά υφή.

Εκτός από το σουφλέ ζυμαρικών και το σουφλέ σοκολάτας που είναι τα δημοφιλέστερα, μπορούμε επίσης να φτιάξουμε σουφλέ λαχανικών, τυριών και πατάτας. Μπορεί επίσης να γίνει είτε ατομικό, είτε σε μεγάλο σκεύος για να μπει στη μέση του τραπεζιού. 

Τι είναι το γκρατέν

Το γκρατέν (gratin στα γαλλικά) είναι ένας όρος που περιγράφει ένα πιάτο το οποίο ψήνεται στο φούρνο μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα στην επιφάνειά του. Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό ρήμα gratter, που σημαίνει «ξύνω», επειδή παραδοσιακά το καμένο ή τραγανό μέρος του φαγητού «ξυνόταν» από το ταψί.

Συνήθως, η κρούστα γίνεται από τριμμένο τυρί, αλλά και από τριμμένη φρυγανιά, μείγμα αυγών με κρέμα γάλακτος ή και συνδυασμό των παραπάνω. 

Το φαγητό ψήνεται στον φούρνο στο γκριλ, σε υψηλή θερμοκρασία, για να ροδίσει η επιφάνεια του, ενώ το εσωτερικό είναι πάντα μαλακό, ζουμερό και κρεμώδες. 

Εκτός από τις πατάτες γκρατέν, που είναι το πιο γνωστό παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε ζυμαρικά γκρατέν, συνήθως με μπεσαμέλ -κάτι που θυμίζει το παστίτσιο -, κρεατικά αλλά και λαχανικά.

Συμπέρασμα

Άρα η βασική διαφορά μεταξύ των δύο έχει να κάνει με το ότι το σουφλέ δεν έχει οπωσδήποτε τραγανή κρούστα, όπως είναι το βασικό χαρακτηριστικό του γκρατέν. Αντίστοιχα, το τελευταίο δεν «απαιτεί» τη μαρέγκα, που δίνει το αέρινο αποτέλεσμα στο σουφλέ. 

Μπορεί φυσικά και το γκρατέν να αποκτήσει μια πλούσια επικάλυψη με τη βοήθεια μιας μπεσαμέλ, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να συμβεί επίσης με την προσθήκη τυριών που λιώνουν, με τριμμένο ψωμί ή φρυγανιά.