Υλικά

Για τα σύκα

  • 1 κιλό σύκα κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Για το φλαν

  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1/2 φλιτζάνι περίπου)
  • 2 αυγά
  • λίγο αλάτι
  • 2 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη καστανή
  • 200 ml γάλα
  • 1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη ή λίγη τριμμένη βανίλια bourbon

Λευκό γλυκό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αηδάνι με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, σοκολάτας, καφέ και ξηρών καρπών. Η πρόταση του WSPC: Vinsanto Artemis Karamolegos Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κλαφουτί με σύκα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
  2. Πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε τα σύκα στη μέση. Ρίχνουμε το βούτυρο σε πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 21 εκ. και το βάζουμε στο φούρνο.
  3. Όταν κάνει φουσκάλες το βούτυρο, βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο, στρώνουμε μέσα τα σύκα με την κομμένη πλευρά από πάνω, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και βάζουμε το ταψάκι ξανά στο φούρνο. Ψήνουμε για 5 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά του φλαν μαζί, εκτός από το βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  5. Όταν περάσουν τα 5 λεπτά βγάζουμε το ταψάκι με τα σύκα από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το μείγμα. Μοιράζουμε από πάνω τα κομματάκια του βουτύρου και βάζουμε το ταψάκι ξανά στο φούρνο.
  6. Ψήνουμε το κλαφουτί για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φλαν γύρω από το ταψί και να πήξει. Δεν ανησυχούμε που θα φουσκώσει πολύ το γλυκό στο ψήσιμο και θα ξεφουσκώσει όταν το βγάλουμε από το φούρνο, είναι φυσιολογικό.
  7. Σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό ή κρύο πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.