Η βάφλα είναι μια αφράτη πλακουτσωτή παρασκευή σαν πίτα, που ψήνεται ανάμεσα σε δύο εγχάρακτες πλάκες που ποικίλουν σε σχήματα και σχέδια. Η ιστορία της είναι τόσο παλιά που φτάνει στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά με την ιστορία της θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

Στις μέρες μας οι βάφλες φτιάχνονται με ένα χυλό που κατά βάση αποτελείται από αυγά, γάλα και αλεύρι, όπως και οι κρέπες. Στο πιάτο μπορούν να συνδυαστούν με γλυκά και αλμυρά υλικά και αναλόγως την περίσταση να μετατραπούν σε ένα γλυκό ή αλμυρό πιάτο, έως και σε κάποιο ευφάνταστο επιδόρπιο. Σε κάθε περίπτωση, οι βάφλες σερβίρονται από το πρωί έως το βράδυ.

Αυτή είναι η βασική συνταγή για να φτιάξετε τις δικές σας στο σπίτι και να τις σερβίρετε με αυγά και μπέικον, με σολομό, αβοκάντο και γιαούρτι, με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας ή απλώς με βούτυρο και μέλι.
 

Υλικά

για περίπου 6 βάφλες

  • 70 γρ. βούτυρο
  • 180 ml γάλα φρέσκο
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης (προαιρετικά)
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • 170 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο λάδι για τη βαφλιέρα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη βασική συνταγή για βάφλες ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε κατσαρολάκι, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  3. Έπειτα, ανακατεύουμε μέσα το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανιλίνη αν χρησιμοποιήσουμε.
  4. Τέλος, ρίχνουμε από σουρωτήρι το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σταδιακά, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και σχετικά παχύρρευστο μείγμα.
  5. Βάζουμε τη βαφλιέρα να ζεσταθεί καλά και με ένα πινέλο σιλικόνης τη λαδώνουμε απαλά.
  6. Ρίχνουμε περίπου 1 κουτάλα της σούπας από το μείγμα στο κέντρο της βαφλιέρας και με μια σπάτουλα την απλώνουμε παντού. Προσοχή, δεν πρέπει το μείγμα να φτάσει ως το χείλος των υποδοχών γιατί όταν την κλείσουμε θα ξεχειλίσει.
  7. Ψήνουμε κάθε βάφλα για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  8. Αφού βγάλουμε την πρώτη βάφλα σε πιάτο, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες, μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.