Τα σοταρισμένα κρεμμύδια προσθέτουν γλύκα και βάθος στη γεύση της σαλάτας, ενώ το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο και ο μαϊντανός τής δίνουν δροσιά και ένταση. Χρησιμοποιούμε μαύρες φακές beluga γιατί στο βράσιμο κρατάνε ωραία το σχήμα τους και αυτό τις κάνει ιδανικές για σαλάτες. 

Υλικά
  • 200 γρ. φακές beluga 
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο μεγάλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες ή τριμμένο 
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα ή το ψήσιμο των κρεμμυδιών)
  • 1½ κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι μικρό ακέρωτο
  • ½ κ.γ. κύμινο 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σιδερίτης με φρουτώδη και ανθικά αρώματα, όμορφη δομή και λεμονάτη αίσθηση του υποστηρίζεται από πολύ καλή οξύτητα.Η πρόταση του WSPC: Τα Δώρα του Διονύσου Οινοποιΐα Παρπαρούση

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σαλάτα με φακές beluga, πρώτα ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε μαζί με 1 φύλλο δάφνης σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να παραμένουν σφιχτές. Τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμένα κρεμμύδια (όχι το φρέσκο) για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις φακές με τα ψημένα κρεμμύδια, το καρότο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. 
  5. Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τη σαλάτα μας χλιαρή ή κρύα. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα θρυμματισμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί.
  • Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι.