
Τα σοταρισμένα κρεμμύδια προσθέτουν γλύκα και βάθος στη γεύση της σαλάτας, ενώ το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο και ο μαϊντανός τής δίνουν δροσιά και ένταση. Χρησιμοποιούμε μαύρες φακές beluga γιατί στο βράσιμο κρατάνε ωραία το σχήμα τους και αυτό τις κάνει ιδανικές για σαλάτες.
Υλικά
- 200 γρ. φακές beluga
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 καρότο μεγάλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες ή τριμμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα ή το ψήσιμο των κρεμμυδιών)
- 1½ κ.σ. χυμό λεμόνι
- ξύσμα από ένα λεμόνι μικρό ακέρωτο
- ½ κ.γ. κύμινο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σιδερίτης με φρουτώδη και ανθικά αρώματα, όμορφη δομή και λεμονάτη αίσθηση του υποστηρίζεται από πολύ καλή οξύτητα.Η πρόταση του WSPC: Τα Δώρα του Διονύσου Οινοποιΐα Παρπαρούση
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σαλάτα με φακές beluga, πρώτα ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε μαζί με 1 φύλλο δάφνης σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να παραμένουν σφιχτές. Τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμένα κρεμμύδια (όχι το φρέσκο) για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις φακές με τα ψημένα κρεμμύδια, το καρότο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.
- Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά.
- Μπορούμε να σερβίρουμε τη σαλάτα μας χλιαρή ή κρύα. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα θρυμματισμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί.
- Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι.