
Υλικά
Για το κέικ red velvet
- 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 κ.σ. κακάο
- 360 γρ. ζάχαρη καστανή, ακατέργαστη
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 4 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 280 γρ. ξινόγαλα
- 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. ξύδι λευκό
- 60 γρ. νερό ζεστό
- 2 καψουλάκια βανιλίνης ή 2 κ.γ. υγρή βανίλια
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, σε μορφή ζελέ ή πάστας
Για το frosting τυριού
- 700 γρ. ζάχαρη άχνη
- 400 γρ. τυρί κρέμα
- 350 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 καψουλάκι βανιλίνης ή 2 κ.γ. υγρή βανίλια
Ερυθρό, γλυκό, ενισχυμένο κρασί από τις ποικιλίες Touriga Nacional και Touriga Franca, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, καραμέλας και νότες ξηρών καρπών. Η πρόταση του WSPC: Taylor’s Old Tawny Port 10 Y.O
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για το κέικ
- Για το κέικ red velvet με frosting τυριού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα ψηλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Διαλύουμε στο νερό, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, το κακάο και τη σόδα.
- Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια για 5 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα.
- Όταν αποκτήσει το μείγμα κρεμώδη υφή προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, ώστε να ενσωματώνεται το καθένα στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το ξινόγαλα σε 2 δόσεις, εναλλάξ, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
- Τέλος, ενσωματώνουμε στο μείγμα το νερό με το χρώμα, το ξύδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα κατακόκκινο μείγμα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο τσέρκι και ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για περίπου 55 λεπτά. Ελέγχουμε ότι έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα ξύλινο καλαμάκι στο κέντρο και αν βγαίνει καθαρό τότε είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε ένα λεπτό στρώμα από την επιφάνειά του, ώστε να την ισιώσουμε. Κρατάμε το κομμάτι που κόψαμε για τη διακόσμηση.
- Χωρίζουμε το κέικ σε 3 παντεσπάνια ίδιου μεγέθους.
Για το frosting
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το frosting τυριού στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα με βελούδινη υφή.
Στήσιμο
- Σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνουμε εναλλάξ στρώσεις κέικ και frosting, ξεκινώντας με ένα παντεσπάνι. Φροντίζουμε στο τέλος να μας μείνει frosting για να καλύψουμε όλο το κέικ.
- Αλέθουμε το παντεσπάνι που κρατήσαμε για τη διακόσμηση και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του red velvet cake.
- Τοποθετούμε το red velvet στο ψυγείο για μερικές ώρες και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το σερβίρουμε.
- Μπορούμε να ψήσουμε το κέικ μοιράζοντας τη ζύμη σε 3 φόρμες-ταψάκια, ώστε να μη δυσκολευτούμε στο κόψιμο τους.
- Προσαρμόζουμε την ποσότητα του χρώματος ανάλογα το είδος του και τις οδηγίες χρήσης.
- Το red velvet cake τρώγεται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, παρόλο που διατηρείται στο ψυγείο.