Πασχαλινά κουλούρια γιαννιώτικα

Υλικά

για 40-50 κουλούρια 

  • 10 αυγά
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 28 γρ. αμμωνία (1 φακελάκι)
  • ½ ποτηριού χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος (σε βάζο), λιωμένο
  • 2 κουταλιές βανίλια ή 2 βανιλίνες
  • 1200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα πασχαλινά κουλούρια από τα Γιάννενα, πρώτα βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.
  2. Έπειτα παίρνουμε από το πορτοκάλι το ξύσμα με ένα τρίφτη και το κρατάμε στην άκρη. Στίβουμε τα πορτοκάλια. Μέσα στον χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε την αμμωνία με προσοχή γιατί αφρίζει. Το προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ζυμώνοντας με τα χέρια, με μαλακές κινήσεις.
  3. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και ίσως κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα, το πολύ μέχρι 100 γρ. Αν συνεχίζει να κολλάει, τη βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει, ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε πιο εύκολα. Βάζουμε σε ένα μπολάκι λίγο ελαιόλαδο.
  4. Ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο, παίρνουμε περίπου 30 γρ. ζύμης, το κάνουμε μπαλάκι, βάζουμε το δείκτη μας στο λάδι, πιέζουμε στο κέντρο της ζύμης και με κυκλικές κινήσεις, σπρώχνοντας το δάχτυλο μας προς τα τοιχώματα της, ανοίγουμε μία τρύπα στο κάθε μπαλάκι. Η τρύπα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη γιατί τα κουλούρια φουσκώνουν και ανοίγουν στο ψήσιμο, οπότε πρέπει να διατηρηθεί.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC.
  6. Ψήνουμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους για περίπου 15 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο ψήσιμο, πρέπει να είναι σχεδόν «άσπρα» από πάνω και ίσα-ίσα να έχουν πάρει λίγο χρώμα από κάτω. Αν και στα Γιάννενα δεν συνηθίζεται, το πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη ταιριάζει απόλυτα.