Για να φτιάξεις τα δίχρωμα μπισκότα βουτύρου το μόνο που έχεις να κάνεις είναι αφού φτιάξεις τη ζύμη, να τη χωρίσεις στη μέση και στη μισή να προσθέσεις λίγο κακάο. Στη συνέχεια ενώνεις τις δύο ζύμες και κόβεις σε σχήματα της επιλογής σου. Μπορείς να τα κάνεις απλά δίχρωμα ή στριβογυριστά (σπιράλ).

Μπισκότα βανίλια σοκολάτα

Υλικά

για 25-30 μπισκότα

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 3 κρόκους αυγών
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • 30 γρ. κακάο κοσκινισμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα μπισκότα βουτύρου βανίλια - σοκολάτα αφήνουμε το βούτυρο για 30 λεπτά εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Το κόβουμε σε κύβους και το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει, για περίπου 3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε ακόμα 5 λεπτά, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε υψηλή.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια, τους κρόκους, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
  4. Σταματάμε τη λειτουργία μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και τα ξύσματα. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτεί το αλεύρι (μόνο για μερικά δευτερόλεπτα).
  5. Βγάζουμε τη μισή ζύμη από τον κάδο και την αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στον κάδο το κακάο και χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, για λίγα δευτερόλεπτα, να ενσωματωθεί το κακάο.
  6. Τυλίγουμε τις ζύμες χωριστά σε μεμβράνη, δίνοντας και στις δύο ορθογώνιο σχήμα και τις βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Οι ζύμες θα σφίξουν και έτσι μετά θα μπορούμε να τις ανοίξουμε και να τις ενώσουμε πιο εύκολα.
  7. Στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια εργασίας μας και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι. Ξετυλίγουμε τη ζύμη βανίλιας από την μεμβράνη, την τοποθετούμε πάνω στο χαρτί ψησίματος, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να έχουμε ένα ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων περίπου 25x35 εκ. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και τη σοκολατένια ζύμη.
  8. Μεταφέρουμε τη μία ζύμη πάνω στην άλλη (ανασηκώνοντάς τη μαζί με το αντικολλητικό χαρτί) και τυλίγουμε σε σφικτό ρολό, από τη μακριά πλευρά. Τυλίγουμε το ρολό με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για ακόμα 1 ώρα.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  175°C, (όχι αέρα) και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  10. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και αφού αφαιρέσουμε τη μεμβράνη κόβουμε με ένα μαχαίρι ρολάκια πάχους 1,5 εκ. Τα βάζουμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
  11. Τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν για 10 λεπτά και ύστερα τα ακουμπάμε σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούνται ολόφρεσκα για τουλάχιστον 5 ημέρες σε καλά κλεισμένο κουτί.

Για μία παραλλαγή στο σχέδιο: Μπορούμε να κρατήσουμε λίγη από ζύμη από το δίχρωμο ρολό και με τα χέρια να ενώσουμε ελαφρά και να ανοίξουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε πάχος 1 εκ. Ύστερα με ένα κουπ πατ κόβουμε τα μπισκότα και τα ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο.