Ο αφρώδης οίνος είναι ένα ξεχωριστό κρασί, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ πιο ευέλικτο και κατάλληλο για να συνοδεύσει το φαγητό απ' όσο ίσως φαντάζεσαι. Οι περισσότεροι επιλέγουν τα αφρώδη ως απεριτίφ, αλλά το συγκεκριμένο είδος προορίζεται για πολλά παραπάνω. Έχεις δοκιμάσει, για παράδειγμα, να συνοδεύσεις τραγανό τηγανητό κοτόπουλο με σαμπάνια blanc de blanc ή την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πηχτή με λευκό, αφρώδες κρασί;

Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά πολλοί και συχνά απρόσμενοι, οπότε σου προτείνουμε στο φετινό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι να πειραματιστείς, αφήνοντας τη σαμπάνια και τα αφρώδη κρασιά να σε ξαφνιάσουν ευχάριστα. 

Πότε σερβίρεται το Prosecco

Το Prosecco είναι το απόλυτο απεριτίφ - εύκολο να το πιεις και υπέροχο να το απολαύσεις με φαγητό, ειδικά με κάποιο σνακ. Μάλιστα λόγω της σύστασής του επιλέγεται στην αρχή ενός γεύματος, γιατί ανοίγει την όρεξη και σε προετοιμάζει για το κυρίως που θα ακολουθήσει. Μάλιστα στην πατρίδα του, την Ιταλία, το επιλέγουν οριακά αντί νερού, ειδικά τις απογευματινές ώρες μετά το γραφείο και πριν το βραδινό.

Σαμπάνια


Ο ιδανικός συνδυασμός για τη σαμπάνια

Η σαμπάνια είναι πιο ντελικάτη γι αυτό και απαιτεί περισσότερη φροντίδα κατά το σερβίρισμα. Συνήθως, συνοδεύει πιάτα με πολυπλοκότητα, καθώς διαθέτει πιο σύνθετα αρώματα, μπορεί να παλαιωθεί για μεγαλύτερο διάστημα και η σύστασή της την καθιστά ιδανική για ποικίλων ειδών συνδυασμούς, αλμυρούς και γλυκούς. Βέβαια, όπως και στην ευρύτερη κατηγορία αφρωδών οίνων, έτσι και στη σαμπάνια υπάρχει ποικιλομορφία και δεν υφίσταται μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλα.

Επιπλέον, οι υποκατηγορίες που έχουν δημιουργηθεί προκύπτουν με βάση την ποσότητα ζάχαρης που διαθέτουν ανά λίτρο. Για παράδειγμα, ως extra brut ορίζονται όσες έχουν έως 6 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο και πρόκειται για κρασιά που ταιριάζουν εξαιρετικά με πιάτα αλμυρά, όπως είναι τα στρείδια, το σούσι ή κάτι τραγανό και τηγανητό. Φέτος στο γιορτινό τραπέζι δοκίμασε να ταιριάξεις μια βελουτέ πατάτας με μια blanc de blanc. Τέλος, ο συνδυασμός brut ροζέ σαμπάνιας με κρέας και λιπαρά πιάτα είναι μοναδικός.

Εξερευνώντας τον κόσμο των αφρώδων οίνων

Πέρα από τη σαμπάνια και το prosecco, εξαιρετικές φυσαλίδες βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας. Δοκίμασε φέτος στο γιορτινό τραπέζι να προσφέρεις τα γλυκά σου με ημιαφρώδεις επιλογές. Μπορείς να συνδυάσεις κουραμπιέδες με ημιαφρώδες κρασί από την ποικιλία Syrah με αρώματα κερασιού, βιολέτας και ρόδων και τη βασιλόπιτα με ροζέ αφρώδες κρασί από τη Σαντορίνη ή τη Ζίτσα. Ως επιδόρπιο σου προτείνουμε και ένα γιορτινό trifle με κουραμπιέδες, το οποίο θα ταιριάξεις με αγιωργίτικο ροζέ, ημιαφρώδες κρασί.

Ο χρυσός κανόνας 

Όταν δεν είσαι σίγουρος για τον συνδυασμό πιάτου και οίνου, πρέπει απλώς να θυμάσαι αυτό: «Η οξύτητα του κρασιού πρέπει να είναι τόσο υψηλή ή υψηλότερη από το φαγητό με το οποίο συνδυάζεται. Και αφού η σαμπάνια έχει την υψηλότερη οξύτητα από οποιοδήποτε άλλο κρασί, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις κάτι με το οποίο δεν μπορεί να ταιριάξει». Επιπλέον, οι συνδυασμοί δεν χρειάζεται να είναι εξεζητημένοι. Τα πατατάκια, για παράδειγμα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι ταιριάζουν τέλεια με τον αφρώδη οίνο. Γενικότερα ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να ανακαλύψεις τι λειτουργεί καλύτερα, είναι να τα δοκιμάσεις όλα!